Et steinkast fra Arguineguin ligger fiskelandsbyen El Pajar

Det første du legger merke til når du kommer til El Pajar, er sementfabrikken som ruver usjarmerende ytterst i den blå bukten. Men den glemmer du fort, for resten av landsbyen er en idyll som på mirakuløst vis har unnsluppet masseturismen. Kanskje nettopp på grunn av fabrikken som har stått her siden 1957?

Du finner ikke et eneste hotell. Bare tre hyggelige strandbarer, en deilig sandstrand som heter Playa La Agueda, et knippe gamle, vindskjeve steinhus der spanjolene selv bor, og et par nyere boligblokker.

Over bukta ligger en bitteliten kirke meislet inn i fjellveggen, og kommer du en søndag morgen klokka ni, kan du overvære den katolske messen til ære for Santa Agueda.

El_Pajar_03_Gran_Canaria
Dette vesle kapellet ligger meislet inn i fjellet.

Dette er så langt fra Gran Canarias happy hour-steder som du kan komme.

Sånn lager du papas arrugadas – rynkete poteter!

Restaurant med sjel

El_Pajar_04_Gran_Canaria
Du kan ikke bestille bord, så dette er «venteværelset» på El Boya.

El Boya er El Pajars mest populære restaurant, med god grunn. Her har familien Moreno Zerpa servert tørste arbeidere og eventyrlystne turister siden 1952. Det begynte som en liten trehytte der fabrikkarbeiderne stakk innom for et glass vin. Så begynte de å servere øl og enkel mat. Helt frem til 90-tallet var det kun et par bord her, og gjestene måtte selv gå opp til baren og bestille.

I dag er atmosfæren fortsatt familiær, og det er først og fremst spanjolene selv som kommer hit i helgene. De tar ikke imot bordbestilling, så du må belage deg på en kald øl i skyggen mens du trekker lapp og venter på bord. Det tar ikke så lang tid, og utsikten er fenomenal!

PS: El Boya er stengt på torsdager

El_Pajar_05_Gran_Canaria
Ingen tvil om at dette er en fiskelandsby! Her ser du El Boya til høyre, og La Bahia del Pajar til venstre.

Maten er selvsagt fra havet, og du bør benytte sjansen til å smake på lokal papegøyefisk (viejas) og delikatessen vrakfisk (cherne). Har du sansen for å prøve noe veldig typisk kanarisk, bør du smake på «gofio escaldao», som er et grovmalt mel blandet med fiskekraft.

El_Pajar_02_Gran_Canaria
På El Boya er det uformelt og koselig, med spektakulær utsikt!

Orker du ikke å vente, så kan du gå på naborestauranten La Bahía del Pajar, som har samme, vakre utsikt, men litt mer formell servering og priser deretter.

Her finner du El Pajar: