Ekte Baywatch i Miami

_DSC0071_email
Glem Tobias, her er det kjekkasen Javier som holder utkikk fra tårnet.
South Beach, Miami; Bli med inn i det lekreste tårnet av dem alle, nemlig det som ligner det amerikanske flagget, med stars og stripes

Miami

Miami er en destinasjon som tvinger bilder inn i hodet lenge før du har vært der. Mine bilder var av strand, mat, arkitektur og flæshe biler. Og mer enn noe annet gledet jeg meg til å se de sukkertøyfargede livredderpostene som står spredt langsmed South Beach. Eller SoBe, som området kalles av de som bor der. Det er selve indrefiléten i byen som aldri sover.

[KGVID]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/06/Miami_SouthBeach.mov[/KGVID] Livredderne sover aldri heller. Eller det vil si, de sover sikkert, men når de er på jobb følger de badegjestenes bevegelser med haukeblikk (og kikkert). Jeg ble fascinert da jeg vandret langs den 11 kilometer lange stranda, og så hvordan noen av dem trente mens de var på jobb. Svulmende bisceps og fleksede magemuskler vitner om at dette er folk som tar jobben sin seriøst, både i og utenfor vannet.

[KGVID]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/06/Miami_SouthBeach_lifeguard.mov[/KGVID]

De ikoniske livreddertårnene langs stranda, 33 stykker totalt, minner om en blanding av Kardemommeby og skapninger fra en sci-fi film. De ble reist etter at Hurricane Andrew raserte hele South Beach i 1992, og istedetfor å bygge opp kjedelige tårn, tok arkitekten William Lane en ny retning. Han ville skape noe lekent og annerledes, og resultatet ble disse tårnene som har vunnet mange internasjonale designpriser.

Jeg snakket med Javier, en livredder opprinnelig fra Alicante i Spania, men som har jobbet ti år i Miami. Han holder til i det lekreste tårnet av dem alle, nemlig det som ligner det amerikanske flagget, med stars og stripes.

_DSC0077_email
Ikke bare livreddere. Ocean Rescue-teamet er en del av brannvesenet i Miami.

Han fortalte meg at i fjor reddet han og kollegaene 788 mennesker fra å drukne, og at en av de tingene han er spesielt oppmerksom på er såkalte rip-strømninger. Kort forklart er det når en strøm går bort fra land, i en korridorformet trakt. Man fraktes altså utover til havs, ofte uten å være klar over det selv.

15-401 Rip Current illustration MIAMI_rip_current2

Mottoet til Ocean Rescue-teamet er “Swim near a Lifeguard”, og det får være oppfordingen vi deler videre. Hvert livredderteam har jobbet i mange år på sin post, og kjenner sitt stykke strand bedre enn noen andre. Dessuten har de fantastisk oversikt fra tårnene sine, og kan rykke ut på kort varsel. De har også tilgang på båter, kjøretøy og forsterkninger etter behov. Med andre ord: På South Beach er du i de aller beste hender!

Miami_SouthBeach_06
Utsikten fra livreddertårnet.

 

Forstå flaggene:

br_flag4 Red with a line crossing out a swimmer: Water Closed to Public

br_flag6Red: High Hazard. High Surf and/or Strong Currents

br_flag1Yellow: Medium Hazard. Moderate Surf and/or Currents

br_flag2Green: Low Hazard. Calm Conditions, Exercise Caution

br_flag-5Purple: Dangerous Marine Life

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

2017 – året da jeg nesten ikke reiste

Jeg kan ikke skryte av et pass fullt av stempel i 2017....
Les Mer