Østensjøvannet – drabantbyperlen

Caroline_trilletur
Vi Osloborgere er heldige; vi er omkranset av vakker natur. Østensjøvannet er drabantbyperlen mange glemmer.

Blant fjærkre og fuglenerder midt i Oslo

Da jeg var nybakt mamma i fjor sommer, var det skummelt bare å gå ut av leiligheten, for ikke å snakke om å dra den lille med på busser og baner. Jeg vegret meg for å gå lenger enn til Rema 1000. Men så begynte det å rykke i utferdstrangen, og den første turen ut gikk til Østensjøvannet. Jeg skal ikke skryte på meg å ha snust meg frem til en ukjent perle, men når var du der sist? På tur med barneskolen?

Turen er på litt over fire kilometer, tar rundt en time, og hvis alt skjærer seg er det alltids en benk å amme på. Helt siden jeg var liten, har jeg matet fugler ved dette vannet. Jeg husker at jeg så en elg (!) på et av jordene her og får stadig høre om den gangen broren min ble angrepet av en canadagås. Helt sant. Etter dette har jeg alltid hatt et anstrengt forhold til gjess…

Østensjøvannet er best kjent som et fugleparadis, og det er mange fuglenerder som ligger og lurer i buskene med telelinser – på jakt etter et sjeldent fjækre. Turstien langs vannet er dessuten veldig populær blant turgåere, og dagtid er det stort sett pensjonister og nybakte foreldre som vandrer rundt vannet. Når lille Jonatan og jeg debuterer som turgåere, er det som å gå tur på tjukkeste bondelandet. På høyre side av stien er en traktor i gang med å pløye jordet, og på venstre side ligger det to dovne kuer og glor.

Hva tenker jeg på mens jeg går her og triller? At Oslo-borgere er velsignet med vakker natur på alle kanter. Også melder kaffetørsten seg. Kaffe, kaffe, kaffe – på et tidspunkt er det alt en småbarnsmor tenker på! Da gjelder det å benke seg ned i tide.

 

Konklusjon

Rett og fint og helt ufarlig for nybakte foreldre. En koselig og passe lang tur!


Mat 

Det er ingen serveringssteder langs Østensjøvannet, men det er flere benker og bord ved lekeplassen ved broa til Abildsø. Jeg tok med kaffe på termos og sjokolade. Alltid kaffe. Alltid sjokolade…

Slik kommer du hit 

Ta enten T-bane 4 til Manglerud eller T-bane 3 til Skøyenåsen.

Hva kan du se?

Har du øynene med deg, kan du se over tohundre fugletyper, flaggermus, ekorn, pinnsvin, rødrev, hare, rådyr, mink, røyskatt, m.m.

Caroline Korsvoll

Bakgrunn: Har jobbet som feature, -kultur og reisejournalist i Dagbladet Magasinet, VG og Aftenposten og som frilanser for en rekke aviser og magasiner. De siste åtte årene har jeg vært fast journalist og reiseansvarlig i Kamille.

Beste reiseminne: De beste reiseminnene mine knytter seg like mye til reisefølge som til land og destinasjoner. Min første backpackertur var en stor opplevelse, og den vekket lidenskapen min for å reise og oppleve verden. En venninne og jeg reiste den klassiske ruta: Thailand – Malaysia – Singapore – Bali – Australia, og aldri har jeg opplevd så mye gøy, skummelt og fantastisk. Noen år senere reiste jeg på reportasjetur til Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay med en kjekk fotograf som senere ble mannen min. Da vi giftet oss noen år senere, ønsket oss selvfølgelig penger til å reise, og hadde en fantastisk reise til Mexico og Miami. Jeg tror det å reise gir næring til alle relasjoner.

Verste reiseminne: Jeg var på reportasjetur i Serbia og skulle videre for å gjøre en jobb i Montenegro. Fotografen og jeg kikket på kartet og fant ut at det var veldig kort å kjøre. Vi leide bil og plutselig var vi på den smaleste, bratteste og mest svingete fjellveien jeg har vært borte i. Sjåførene kjørte som gale, og der vi i Norge er vant til å se en død katt i veikanten i ny og ne, så jeg døde hunder og katter i stabler i grøfta. I nesten hver sving var det blomster og bilder til minne om de som var omkommet der. Etter 13 timer på disse veiene, måtte kollegaen min og jeg debriefe. Vi gikk rett på bar og drakk øl. Mange øl. Aldri har jeg vært så glad for å være i live.

Favorittsted: Hjelp, det er umulig å velge ett sted! Jeg velger meg Ibiza for atmosfæren og utelivet, meksikanske Tulum for strendene og det krystallklare vannet, italienske Cinque Terra for den romantiske stemningen og maten, laotiske Luang Prabang for den fantastiske koloniarkitekturen og de gjestfrie menneskene og sist, men ikke minst København. Den danske hovedstaden er den raskeste veien til kontinentet, spør du meg!

Mer fra Caroline Korsvoll

Med kurs mot Koster – Del 2

Å klatre 50 meter over havet er en bragd i seg selv...
Les Mer