Vi damene i Bortebest har hjerter som banker ekstra hardt for Spania. Inga har bodd i Barcelona, og jeg (Vibeke) bor i Andalucia. Men går det an å elske dette landet uten å like fotball? Ja, det går an, til tross for at Spanias mest solgte avis er fotballavisen Marca. Det sier litt om lidenskapen, som for mange grenser til religion. Hvem er Gud? Ronaldo og Messi, så klart. Enn så lenge.

I dag er det nok en gang duket for El Clasico, altså storoppgjøret mellom erkerivalene Real Madrid og Barcelona. TV-stasjonene har varmet opp i over en uke allerede med bakgrunnsprogrammer som viser statistikken og prognosene til de to lagene. Dette er såpeopera for menn. Sportsporno og hooliganheroin kaller jeg det.

Madrid_Barcelona
Her er angripertrioene MSN og BBC. Altså Messi, Suarez og Neymar for Barcelona vs. Bale, Benzema og Cristiano for Real Madrid. Foto: Marca

Det finnes knapt en kamp i verden som er like beryktet som El Clasico, og den krydres med en god dose sladder. Følger du med på spansk fotball vet du nemlig like mye om spillernes privatliv som om egenskapene deres på banen. Under kveldens kamp handler derimot sladderet mest om trenerne for de to topplagene: Zinedine Zidane for Real Madrid og Luis Enrique for Barcelona. De har begge hatt aktive fotballkarrierer i lagene de nå er trenere for, og har selv møttes i El Clasico. I 2003 endte de opp i håndgemeng, så nå spekuleres det i om det gamle hatet (som mediene ynder å kalle det) blusser opp på sidelinjen.

I kveld møtes de på Camp Nou i Barcelona, og under seriens første oppgjør gikk Barcelona av med en knusende 0-4 seier. La oss se hva som skjer i kveld. Avspark klokka 20.30, og da skal jeg love deg at det er musestille i Spanias gater!

HER KAN DU FØLGE MED PÅ ALLE NYHETER FRA BARCELONA FC

Madrid_01
Vibeke er fotballmamma i Spania. Da gjelder det å være på fornavn med stjernespillerne.

Mens du venter, kan du kose deg med vår langt mer uhøytidelige «El Clasico» her på bloggen. Vi setter storbyene opp mot hverandre, og prøver så godt vi kan å tipse deg om hvilken spansk storby som er den aller beste.

Bortebests El Clasico

Barcelona vs. Madrid

MAT OG DRIKKE

Barcelona: Her spiser man ikke knekkebrød til lunsj. Ved siden av Baskerland regnes Catalonia for å være blant de beste spanske matregionene, og restaurantene er utallige. I det katalanske kjøkkenet bruker man varer fra fjellene, jordbruksområdene og fra Middelhavet. Mar i muntanya – hav og fjell, kalles tradisjonen. Forbered deg på fisk fylt med skinke, eller kjøttboller med kreps. Og crema catalana, katalanernes svar på crème brûlée, til dessert. Det var naturligvis katalanerne, ikke franskmennene, som fant opp denne karamellpuddingen med brent sukkerlokk. Katalanerne er innovative både hva mat og forretninger angår så her dukker hele tiden opp nye restauranter som lanserer noe helt nytt. Akkurat nå er nabolaget Sant Antoni veldig hot og du bør definitivt sjekke ut Hoja Santa med én stjerne i Michelinguiden. Klarer du å få deg bord på Adrià-brødrenes tapasbar Tickets, så er du en heldiggris. Markedene er en fest i seg selv. Alle kjenner til Boquería som ligger på Ramblas. Markedet er fantastisk og her får du alt fra sauebjeller til konjakk. Men stikk også innom Mercat Santa Caterina, som er et gammelt marked som har fått en stilig ansiktsløft for noen år siden. Perfekt for en hviletapas før lunsj.

cocido-madrid-Spania-FF-800
Cocido er en type lapskaus med bønner og flesk. Retten holder deg mett og varm i to uker. Foto: Fran Fernández

Madrid: Madrid står ikke like stødig plassert på matkartet som Barcelona, men det betyr ikke at du ikke spiser godt i den spanske hovedstaden. Tvert i mot. Her spiser du mat fra alle landets regioner, i barer og restauranter som er åpnet av innflyttere som har tatt med seg sin kulinariske arv til hovedstaden. Når det gjelder lokale spesialiteter, så må man ta et blikk på kartet. Madrid ligger inne i landet, på en høyslette der det blir sabla kaldt om vinteren. Ikke overraskende består kjøkkenet av varmende gryter, smakfulle supper og grillet kjøtt. Gå heller ikke glipp av en typisk calamares-sandwich, som smaker aller best i en av de mange hull-i-veggen-barene rundt Plaza Mayor. Akkurat som i Barcelona (og alle andre spanske storbyer), har flere av de gamle, ærverdige markedene blitt konvertert til kulinariske vannhull for deg som ikke har lyst på en stiv lunsj, men heller vil ta en tapasrunde. Et av byens aller beste er Mercado de San Miguel.

STRANDLIV vs. KULTUR

Barcelona: Det beste med Barcelona er seffern at byen ligger ved en strand. Allerede fra mai måned kan du sole deg – så klart sammen med brasilianere som spiller fotball, hipstere med siste skrik i dippedutter og solsugne turister. Det ligger haugevis med restauranter langs stranden og noe av det kuleste som finnes er å kjøpe en diger mugge rosa cavasangría og gå en myk ettermiddag i møte. Sorry, Madrid, det skjer mye i Retiro-parken, men ingenting kan måle seg med litt blid havvind som rusker deg i håret når sommertempen nærmer seg 40, som den kan gjøre i begge byer.

Madrid: Ok, det finnes ingen strand i Madrid, men det finnes lekre takterrasser med basseng. Kult og veldig urbant! Madrid er dessuten kjent internasjonalt som kulturby med noen av verdens beste kunstmuseer: Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemizsa. Det er kanskje ikke like sexy som bikini i Barcelona, men Madrid trenger ikke å kle av seg for å sizzle. Tar du turen til det hippe Malasaña-området, finner du et natteliv som beviser at Madrid virkelig er MAD.

Gutter-fotball-strand-Barcelona-Spania-IRH-800
Disse to guttene fra Ecuador planlegger å bli fotballspillere på FC Barca. Da er det fint å ha en strand å trene på.

FOTBALL

Barcelona: FC Barcelona, på folkemunne Barça, ble startet i 1898 av Hans Gamper. I 1957 stod Camp Nou, Europas største fotballstadion, klart. Arkitekten Fransesc Mitjans Miró, Josep Soteras Mauri i samarbeid med Lorenzo Gracía Barbón laget tegningene. I 1982 ble stadionet utvidet og i dag er det plass til nøyaktig 99 354 tilskuere. Klubben har 160 000 medlemmer. FC Barcelona er også dyktige på andre typer sport og har blant annet et knallgodt basketball-lag. Historisk har fotball også vært politisk viktig. Real Madrid var Francos favoritt, har også vært kongehuset, lag. Barça klubbflagg, Blau-grana (blå-burgunder), ble under Franco-tiden, da det var forbudt å snakke katalansk, brukt til å vise nasjonalistiske følelser. Museo FC Barcelona  har også sitt eget museum hvor klubbminner og trofeer blir stilt ut. Museet holder åpent hver dag.

Synes du fotball er like interessant som å tørke støv av listene, så har du likevel litt å se på. Barcelona må ha Europas stiligste publikum. Folk oppfører seg også anstendig og klapper og jubler «Molt bé», som betyr veldig bra på katalansk om hjemmelaget scorer. Det hender noen oppfører seg litt støyete og de folkene kalles bare los locos.

Det er også morsomt å se fotballstjernene, slik jeg gjorde på flyplassen i Barcelona. Jeg har fortsatt litt fotballstjernestøv på skuldrene mine.

Madrid: Real Madrid sin hjemmebane er Bernabeu som ble bygd i 1947. Den rommer 80 454 tilskuere. Spillerne kalles ofte for Los Blancos (de hvite) eller Los Merengues (marengsene) på grunn av den hvite drakten. Laget har vunnet 92 clasicos, Barcelona har vunnet 90. 45 av kampene har endt uavgjort. Fun fact: Visste du at smørsangeren Julio Iglesias var keeper på Real Madrid i sine unge dager?