Å reise kan seriøst gjøre noe med selvbildet ditt. For kommer du utenfor euroland, skjønner du raskt at en liten rumpe er like sexy som, vel, en kopp grønn te.

Nedover gata i Bogotá Colombia, kommer det ei dame med BMI på minst 28,5. Hekken tar ikke opp bare opp hele fortauet, men brer seg ut i kjørebanen også. Jeansen er sprayet på. Dama er så rett i ryggen at en skulle tro gud selv holdt henne oppe i en snor. Min venn, Javier, kjører nesten av veien over det storflotte synet. Han har ikke sett noe så lekkert på hele dagen.

javier-botero400
Min venn Javier lovpriser lubne rumper, her i form av Fernando Boteros skulptur i Cartagena, som kalles La gordita. Det kan oversettes til godlubben.

– Ai, que mamacita más buena, stønner han henrykt og snur seg for å få en ekstra titt.

Silikon i rumpen

Det er like før han kjører ned en gubbe med trillebag som krysser veien. Det slår meg: har du ikke skikkelig fettlagre i denne delen av verden, så vil du muligens få problemer med å finne en date. For her bør du ha litt kjøtt på bena. Og så jeg, da, som har løpt på meg jumpers knee og forsøkt å holde meg til mat uten kalorier. Grønnkål og grønn te. Faen! Snakk om bortkastet tid når jeg alt jeg behøvde å gjøre var å spise en ekstra porsjon med chicharrón (svinesvor) og kjøpe flybillett til Sør-Amerika. I mange av landene på dette kontinentet er en stor, flott bakende en viktig attributt. I Colombia har man formet og lagt inn silikon på kvinner i mange år, sier Lina Triana, plastisk kirurg og medlem av The American Society for Aesthetic Plastic Surgery i et intervju jeg gjorde for VG.

– Vi har formet kvinnekroppen og særlig kvinners ender i mange år og blitt ledende i verden på dette, sier Triana.

På sitt nettsted, www.drlinatriana.com, viser hun frem før og etter-bilder av operasjoner der både små og store bakender har blitt forstørret med silikoninnlegg. Det skal så visst være stort i Colombia!

 

Trinidad-og-Tobago-foto-Jim-Stephens
Slik kan en sommerkropp se ut på Trinidad og Tobago under karnevalet. Foto: Jim Stephens

Pur kroppsglede i Sør-Amerika

Ikke nok med det, mange steder feirer man feminint underhudsfett også. Aksentuerer det. Under karnevalene (som riktignok er en tidsbegrenset kulturell overdrivelse) på for eksempel Trinidad og Tobago, nordøst for Venezuela, danser kvinner i alle kroppsfasonger ublygt i gatene. Har du fått fem barn og har arr etter keisersnitt, vel, så er det bare å ta på seg stringbikinien, sette en fjær på stumpen, og gå ut med en attitude selv ikke JLo kan overgå. Bruker du størrelse 48, er det aldri aldri et hinder for  spraye seg med gullspray og finne deg et par gutter å danse med i paraden. Her er det rom for å være den du vil være: Miss World eller noe.  Det er opp til deg. Det er raust, varmt, inkluderende og ingen danser alene. Selv ikke jeg, der jeg danset med lysehvit hud, i en sandwich bestående av minst tre personer jeg aldri har møtt.

Siden jeg landet på flyplassen i Sør-Amerika for første gang har jeg vært ganske avslappet, å reise har vist meg at skjønnhetsidealene er like mangfoldige som det menneskene sjæl.  God tur! Husk bikini – eller hakuna bikini!

«My wine (dans) is smooth and rude». Kropp og alder er ikke så viktig for Lady Gypsy fra Jamaica.