Spanias tre beste burgere er kåret. Her finner du dem!

Å kåre Spanias beste burgere er ingen enkel sak. Derfor stiller dommerpanelet i 2024 med et kvesset lag: José Carlos Capel, president for Madrid Fusión (en kulinarisk kongress som regnes blant verdens viktigste) og matkritiker for avisen El Pais i 34 år, Michelinstjerne-kokkene Pepe Solla fra Casa Solla, Fernando Agrasar fra As Garzas og Iria Espinosa fra Árbore da Veira. Det er med andre ord ingen enkel sak å få tittelen Spanias beste burger!
Hvor er nå Pontevedra, tenker du kanskje? Det ligger i Galicia-regionen, nord-vest på fastlandet. Jeg elsker Galicia, og har blant annet skrevet en omfattende reisereportasje om mat og drikke i Galicia for Aftenposten. Vurderer du en reise til Galicia, så bør du plotte inn burgerrestauranten Argentinos Burguer på reiseruten i dette sekund. De gikk nemlig av med seieren for Spanias beste burger i 2024. Hurra!
Jeg synes det er ekstra sjarmerende at restauranten ble startet i 1980 av et ektepar fra Argentina, som har gitt sin konkurranseburger navnet «Old School 1980«. Den vinnende kreasjonen består av to 100 grams-burgere av kjøtt fra oksen Rubia Gallega. De gresser på Galicias enger i 8-12 år før slakt. Så modnes kjøttet i 60 dager, før burgeren settes sammen med amerikansk cheddar, isbergsalat, tomatrelish og husets egen baconsaus.
Det er ikke alle for gitt å feriere i Galicia. Derfor må vi også se på 2. og 3. plassen i årets kåring av Spanias beste burgere.
Festin i Barcelona går også for en dobbel-burger: Burgeren La Duquesa består av to medaljonger der en blanding av innmat og autentisk, argentinsk ribbe får følge av racletteost, sautert shimeji-sopp, biter av svinekjake og demi glace-majones. Burgeren danderes mellom hjemmebakt gresskarbrød.
Tredjeplassen blant Spanias beste burgere går til «Hey Ryan» fra Soul Coffee Beer i Valencia. En burger med ribeye-kjøtt lagret i 4,5 dager, røkt, engelsk cheddarost, langtidskokt baconsyltetøy, hjemmelaget sylteagurk og gochujang-saus, servert mellom brød med røkt smør.
Husk at Kanariøyene også er med i kåringen av Spanias beste burgere. Du finner øygruppens beste burger på Tenerife – nærmere bestemt hos Mostazza Beer i Santa Ursula på Tenerife! Deres prisvinnende «Golden Burger» består av briochebrød, 200 g tørrlagret kjøtt (lagret i 60 dager), kremet mais, rød cheddarost, Monterey Jack-ost, husets saus, sprøstekt bacon, syltet agurk og pepperoni-topping. Akkompagnert av pommes frites. Du finner Santa Ursula like utenfor Puerto de la Cruz.