Å kåre Spanias beste burgere er ingen enkel sak. Derfor stiller dommerpanelet i 2024 med et kvesset lag: José Carlos Capel, president for Madrid Fusión (en kulinarisk kongress som regnes blant verdens viktigste) og matkritiker for avisen El Pais i 34 år, Michelinstjerne-kokkene Pepe Solla fra Casa Solla, Fernando Agrasar fra As Garzas og Iria Espinosa fra Árbore da Veira. Det er med andre ord ingen enkel sak å få tittelen Spanias beste burger!

Spanias beste burger får du i Pontevedra

Spanias beste burgere finner du i Pontevedra.
Old School 1980 består av to 100 grams burgere av Rubia Gallega-kjøtt, modnet i 60 dager.

Hvor er nå Pontevedra, tenker du kanskje? Det ligger i Galicia-regionen, nord-vest på fastlandet. Jeg elsker Galicia, og har blant annet skrevet en omfattende reisereportasje om mat og drikke i Galicia for Aftenposten. Vurderer du en reise til Galicia, så bør du plotte inn burgerrestauranten Argentinos Burguer på reiseruten i dette sekund. De gikk nemlig av med seieren for Spanias beste burger i 2024. Hurra!

Hva kreves for å vinne Spanias beste burger?

Jeg synes det er ekstra sjarmerende at restauranten ble startet i 1980 av et ektepar fra Argentina, som har gitt sin konkurranseburger navnet «Old School 1980«. Den vinnende kreasjonen består av to 100 grams-burgere av kjøtt fra oksen Rubia Gallega. De gresser på Galicias enger i 8-12 år før slakt. Så modnes kjøttet i 60 dager, før burgeren settes sammen med amerikansk cheddar, isbergsalat, tomatrelish og husets egen baconsaus.

Spanias beste burger i 2024 finner du i Pontevedra i Galicia.
Å vinne kåringen over Spanias beste burgere er en bragd. I fjor (2023) vant Burger Food Porn i Sevilla, og deres hverdag har endret seg dramatisk.

2. og 3. plass

Det er ikke alle for gitt å feriere i Galicia. Derfor må vi også se på 2. og 3. plassen i årets kåring av Spanias beste burgere.

2. plass: Festin i Barcelona

Spanias beste burgere 2024

Festin i Barcelona går også for en dobbel-burger: Burgeren La Duquesa består av to medaljonger der en blanding av innmat og autentisk, argentinsk ribbe får følge av racletteost, sautert shimeji-sopp, biter av svinekjake og demi glace-majones. Burgeren danderes mellom hjemmebakt gresskarbrød.

3. plass – Soul Coffee Beer i Valencia

Spanias beste burgere i Valencia.
3. plassen går til burgeren «Hey Ryan» hos Soul Coffee Beer i Valencia.

Tredjeplassen blant Spanias beste burgere går til «Hey Ryan» fra Soul Coffee Beer i Valencia. En burger med ribeye-kjøtt lagret i 4,5 dager, røkt, engelsk cheddarost, langtidskokt baconsyltetøy, hjemmelaget sylteagurk og gochujang-saus, servert mellom brød med røkt smør.

Spanias beste burgere på Kanariøyene

Spanias beste burgere på Tenerife.
Golden burger hos Mostazza Beer på Tenerife.

Husk at Kanariøyene også er med i kåringen av Spanias beste burgere. Du finner øygruppens beste burger på Tenerife – nærmere bestemt hos Mostazza Beer i Santa Ursula på Tenerife! Deres prisvinnende «Golden Burger» består av briochebrød, 200 g tørrlagret kjøtt (lagret i 60 dager), kremet mais, rød cheddarost, Monterey Jack-ost, husets saus, sprøstekt bacon, syltet agurk og pepperoni-topping. Akkompagnert av pommes frites. Du finner Santa Ursula like utenfor Puerto de la Cruz.