Det er ikke sånn at «alle» skal på fjellet i påsken. Stadig flere nordmenn parkerer skiene og reiser utenlands under høytiden, og Kanariøyene er en storfavoritt. Gjennomsnittstemperaturen ligger på 24 grader, så her er påsken rett og slett en tjuvstart på sommeren.

Glem påskelammet – her spiser man fisk og torrijas

Påskelunsj i solen på Kanariøyene. Foto: Canary Islands Tourism

Kanariøyenes sterke matkultur er preget av både lokale råvarer og tradisjoner, og i påskeuken (semana santa på spansk) dropper mange spanjoler kjøtt i tråd med katolske tradisjoner. På Kanariøyene er det vanlig å spise ulike fiskeretter og desserten torrijas, som er den spanske varianten av french toast og arme riddere. Du vil fortsatt finne kjøtt og skinke på restaurantmenyene, men lokalbefolkningen sverger til fiskeretter som sancocho, en fiskerett med dypvannsfisken cherne (vrakfisk) og poteter, og buñuelos con bacalao (frityrstekte bacalaoboller). Råmarinert, blåfinnet tunfisk (atún en adobo) er også en populær påskerett.

Torrijas er en typisk påskedessert på Kanariøyene. Foto: Alfernec

Butikkene er åpne

Påsken på Kanariøyene har ikke like mange helligdager med stengte butikker som i Norge. Langfredag, som i år faller på den 29. mars, er den eneste offisielle helligdagen på Kanariøyene. 2. påskedag, som i år faller på mandag den 1. april, er vanlig hverdag. Det betyr at man kan boltre seg i shoppinggatene på Tenerife og Gran Canaria.

Calle Triana i Las Palmas er full av påskeåpne butikker. Foto: Vibeke Montero

På Tenerife lokker Calle del Castillo och Avenida de Las Americas, og vil man shoppe i UNESCO-vernede bygninger, så tar man turen til det vakre området La Laguna der man kan gjøre kupp blant mote og elektronikk. På Gran Canaria er Calle Triana kjent for sine unike butikker i hovedstaden Las Palmas.

Barnas favorittpåske

Aqualand på Tenerife – her er det ingen som savner bakglatte ski. Foto: Canary Islands Tourism

Barna vil storkose seg på Kanariøyene under påskehøytiden. Ta gjerne med et påskeegg fyllt med smågodt hjemmefra (spanjolene bruker ikke påskeegg), og nyt dagsutflukter for hele familien. Vannparkene Aqualand og Siam Park på Tenerife vil kile i magen, og sanddynene i Maspalomas på Gran Canaria er en smak av afrikansk ørken, og alltid gøy å utforske med barna.

Sanddynene i Maspalomas er en smak av ekte ørken. En boltreplass for barn! Foto: Vibeke Montero