Sol og sand i Syden
Sand mellom tærne, saltvann i håret og solstråler på nesen. Jeg har vært på Lanzarote og fått en dose sydensol. Og så uendelig mye mer. Her er mine bilder og noen tips til hva du kan se. Husk solkrem!
Sand mellom tærne, saltvann i håret og solstråler på nesen. Jeg har vært på Lanzarote og fått en dose sydensol. Og så uendelig mye mer. Her er mine bilder og noen tips til hva du kan se. Husk solkrem!
[dropcap letter=»D»]enne uken har Bortebest utforsket den vesle, karrige kanariøya Lanzarote, som ligger bare 125 kilometer fra den afrikanske kysten. Det handler så klart om sol, sol, sol. Vi fra Nord-Europa higer, fyser og lengter etter solen og til å kunne rive av oss fillene. Jeg og. Derfra tok vi båt over til naboøya La Graciosa (som betyr den komiske øya) cirka to kilometer nord for Lanzarote. Vi tok oss inn til den øde Playa Francesa, med sin finkornede sand. Båtgjestene vrengte av seg og løp glade langs stranden.
Vår egen DJ, Erik, har laget en eklektisk og stemningsfull musikkliste dedikert Lanzarote. Lytt her.
Isla Graciosa er øde. Her er det to små landsbyer. Asfalt har de aldri hørt om. Sanden fyker mellom de hvite husene og den eneste trafikken du ser er det en liten løshund som står for.
Jeg satte meg på en av landsbyen tre barer. Nest etter sol fyser jeg på Clara (spanjolenes svar på Shandy, som består av øl og sitronbrus) og en tapita. Jeg hadde ikke forventet store lekkeriene. Men ble overrasket og lykkelig over de frityrstekt gueldes som er en ansjoslignende fisk som er typisk for Lanzarote. Med en skvis sitronsaft over knaste de muntert av sol og hav.
Øde er et stikkord. Her stedet på Lanzarote der Vibeke vil bygge skrivestue.
På Lanzarote møtte jeg den morsomme matbloggeren Analiza Gonzales bak bloggen Lizas matverden som virkelig er nysgjerrig på mat. På reisen fant jeg henne mellom butikkhyllene der hun lette etter anislikør, kondensert melk og ost.
Ikke minst vet Analiza hvordan du kan redde et måltid, noe vi i Bortebest er glad for. Da én restaurant ikke maktet å servere verken olje eller salt til salaten, vispet Analiza raskt sammen en lett dressing av ingrediensene hun hadde på bordet. Jeg skjønte raskt at det var smart å være venn med henne. Hun satt også i juryen på Glad mat-festivalen og en ivrig instagrammer med over 2 000 følgere. Sjekk kontoen hennes her.
Jardin de cactus i Guatiza er et must også for dem som ikke er glad i kaktus. Hele anlegget et tuftet på ideene til øyas mesterarkitekt og multikunstner, César Manrique. Han har også tegnet og innredet parkens vakre kafé.
César Manrique (1919-92) var maler og arkitekt. Han reiste ut fra øya og studerte i Madrid og jobbet i USA. Men han vendte tilbake, antakelig full av inspirasjon, til hjemstedet på en tid da folk begynte å reise til Kanariøyene for å sole seg. Han så potensialet i turismen, men ønsket at øya skulle ivareta tradisjonene i stedet for å legge seg flate for hotellutbyggerne. Omgjengelig som han skal ha vært, sørget han for å få politikerne til å vedta en streng reguleringsplan. I den planen inngår det at det ikke skal bygges skyskrapere og at alle hus skal være hvite. Samtidig hadde han en raffinert estetisk sans. Byggene han har formgitt har smekre, skarpe linjer og glir varsomt inn i de vulkanske landskapene.
Casa Museo Monumento al campesino er annet av denne arkitektens verk. Det er viet ulike aspekter ved kulturen og historien på Lanzarote, og en hyllest til bonden på Lanzarote. Det er vakkert i all sin enkelhet. Når solen står på stråler byggene mot himmelen. Det har nok Manrique planlagt nøye.
Selve museet ligger midt på øya, lett tilgjengelig fra alle kanter. Alle vil ha bilder av seg nettopp her med de stramme, hvite rammene. Jeg også.
Maleren Rufina Santana setter sitt preg på Lanzarote i dag. Les mer her.
PS: Ta med deg en varm og vindtett jakke. Temperaturene svinger mellom 17 og 25 grader, men det kan bli grått og ruskete også her.
Bortebest.no ble invitert til Lanzarote av Spanias turistkontor i Norge.