Om du ikke er noen ekspert på vin, vil du definitivt få et lynkurs i alt fra jordsmonn og druer til eikefat og ferdige flasker etter besøk på disse gårdene i Bordeaux-distriktet. Og kanskje handler du med deg litt vin fra gårdsbutikkene?

 

Château Cantenac

Saint-Émilion. vinsmaking
Spennende å teste vinene i salongen til Nicole Roskam-Brunot. på Château Cantenac i Saint-Émilion.

– På våre 19 hektar vinmarker dyrker vi 80 prosent merlot, 15 prosent cabernet franc og fem prosent cabernet sauvignon-druer, sier Adrienne Jennifer Roskam på Château Cantenac.

Château Cantenac produserer fire ulike viner som alle kan smakes og kjøpes i gårdsbutikken. Vinsmakingen foregår delvis i madames egne stuer. Gården er nemlig ledet av en kvinne, Nicole Roskam-Brunot. En av gårdens viner, Sélection Madame, handler om fruens egne preferanser.

– Den kan smake kirsebær, bringebær og plommer. Vi liker ikke vin med så mye eik i seg. Vinen lages av frukt og den bør smake av det, ikke av eik, mener vi. Min svigermor pleier å si at frukten i vinen er som en vakker kvinne og eiken er som en parfyme. Når kvinnen kommer inn i et rom, skal vi se henne. Men etter at hun har gått ut kan parfymen henge som et lett drag i luften. Men vi skal aldri lukte den før hun kommer inn, sier Adrienne Jennifer Roskam.

Adrienne Jennifer Roskam selv, er opprinnlig fra USA, og kom til gården som utvekslingsstudent i vinfag og giftet seg så med Roskam-Brunots sønn. Her holdes altså vinproduksjonen i familien.

På gården får du også en flott innføring i arbeidet fra jord til flaske.

2, Lieu-dit Cantenac, RD 670, 33330 Saint-Émilion, Frankrike
chateau-cantenac.fr 

Château Bélingard

– Bienvenue.

Vinbonde Lauren de Bosredon på Château Bélingard i Pomport er et smil på to ben. Kanskje ikke så rart når han bor på et château midt i klyp deg i armen-vakre vinmarker? På denne gården har familien hans bodd i generasjoner. De produserer en rekke røde og hvite viner fordelt på tre serier, hvorav flere har vunnet priser.  Og hit er du altså velkommen til vandring og vinsmaking. Han har utviklet en app med kart der du selv kan ta deg rundt i markene, eller bli med på en guidet tur – helt gratis hvis du kommer på tirsdager og fredager i perioden mai til september. For man må jo dele på godene…

2440 Pomport, Frankrike
belingard.com

Le Chai Au Quai

Le-Chai-Au-Quai-Castillon-la-Bataille-Bordeaux-Frankrike
Le Chai Au Quai ligger ved Dordogne-elven i Castillon-la-Bataille, Bordeaux.

Dette vinhuset ved bredden av Dordogne-elven dyrker ingen druer selv. De kjøper druer de til enhver tid mener er interessante, for så produsere viner.

– Vi samarbeider også med vinbøndene om utviklingen av druene, sier vinmaker Mark Hoddy i Le Chau au Quai.

Her kan du vandre rundt mellom tønnene med vin i produksjon fra en rekke gårder i omegnen. Vinmakerne jobber på stedet og har kontor vegg i vegg og de forteller entusiastisk om de ulike gårdene og vinene de er med på å utvikle. På anlegget er det en flott vinbutikk med et bredt utvalg viner fra eget hus.

7-9 Quai Camille Pelletan, 33350 Castillon-la-Bataille
lechaiauquai.com

Les mer om Bordeaux-vin her »»