Det er mye å tenke på når man skal på familieferie med hele familien. Når tre generasjoner skal ha det gøy – sammen! Familieferie krever litt ekstra planlegging, og her får du tipsene som faktisk funker.

Når barn, voksne og besteforeldre skal feriere sammen, er det viktig å velge en reiseform som apellerer til alle. Vi er jo godt vant til å feriere sammen på hytta, men hvordan overfører vi dette til reiser ut i verden? Det hjelper for eksempel lite at barnebarna elsker barneklubb, hvis besteforeldrene ikke orker tanken på et hektisk bassengområde.

Selve essensen i en familieferie, er å tilpasse seg hverandre og bidra til fellesskapet.

Vellykket familieferie: Må man på all-inclusive?

Familieferie – dette må du tenke på

La oss starte med å luke bort typiske feller, og en typisk bommert er å forvente at tre generasjoner skal ha samme døgnrytme og samme behov gjennom hele dagen. Tre ting bør være på stell for at alle skal ha det best mulig:

  • Fleksibilitet rundt måltidene.
  • Fleksibilitet rundt muligheten til å sove når man vil.
  • Forhåndsavklaring av aktivitetsnivå.

Alle har ulike forventninger til en ferie.

Når flere generasjoner ferierer sammen, er det viktig å avklare noen av disse forventningene på forhånd.

Hva skal gjøres sammen, og hva skal gjøres hver for seg?

Selv om man reiser på familieferie sammen, så må man ikke nødvendigvis være sammen hele tiden. Det bør også legges til rette for at man kan trekke seg tilbake for litt alenetid. Man kan også gjøre det beste ut av at man er flere voksne som kan ta ansvar for barna. Kanskje kan foreldrene dra på badeland med barna, mens besteforeldrene drar på sightseeing? Småbarnsforeldre vil også sette pris på en kveld uten barn, så da kan besteforeldrene gjøre noe morsomt med barnebarna. En familieferie rommer mange muligheter til å skape minner for livet – for både små og store, men det krever en forventningsavklaring før ferien. Da unngår dere å bli skuffet! Vil bestefar spille golf, må han selvsagt få lov til det, men ikke hver dag. Selve essensen i en familieferie, er å tilpasse seg hverandre og bidra til fellesskapet.

Felles måltider – familieferiens samlingspunkt

Måltider er naturlige samlingspunkt på familieferie.

Bestill bord på forhånd – da står bordet klart og venter på dere!

Det finnes ikke noe verre enn å gå gatelangs når alle er skrubbsultne, barna er slitne og man ikke klarer å bestemme seg for hvor man skal spise – eller enda verre, kanskje ikke få bord. Bruk gjerne de første dagene til å finne gode steder å spise på – der alle finner noe de liker på menyen. Så bestiller dere bord der de neste dagene.

3 tips til vellykkede familieferier

Familieferie-tips-feriehus-charter-cruise
Feriehus, cruise og charterferie er alle gode rammer for en familieferie.

Når man skal på familieferie, må man tenke annerledes enn når man reiser på egen hånd. Elsker du å klatre, legger du klatreferien til en annen reise. Er du glad i shopping, kan du ikke forvente at hele storfamilien deler interessen din. Selve utfordringen er at ulike generasjoner har ulike behov, og vil du «play safe», reiser du dit noen har tenkt på alle disse ulike behovene for deg.

Familieferie på cruise

Små barn elsker lugarer med smarte løsninger!

Mange har fordommer mot cruise – det hadde jeg og, men mer familievennlig reiseform skal man virkelig lete lenge etter! De største cruiseskipene er tilrettelagt for at alle skal ha det bra, fra de yngste til de eldste. Her kan man slappe av på dekk, spille minigolf, klatre i klatrevegger, ta zipline, gå på spa, trene, bade og spise godt. Det er god stemning ombord, og det er aldri noe problem å være mange rundt bordet. Underholdningen på de største skipene er dessuten i verdensklasse, og mange små barn har hatt sine første møter med scenekunst nettopp på cruise. På MSC cruises er det Cirque du Soleil som står for underholdningen. På Royal Caribbean Cruises får du ekte Broadwayshow. I tillegg legger skipet til kai i nye havner hver morgen, så du kan oppleve nye steder underveis.

>> Les min test av Symphony of the Seas her

Familieferie i feriehus

Et feriehus er et godt valg når man skal på familieferie. Med eget kjøkken og uteområder har man en fleksibel base.

Det finnes et enormt utvalg feriehus på markedet enten du vil til Danmark, Frankrike, England eller Australia, for den saks skyld. Utleietjenesten Airbnb er et godt valg, men sørg da for å sjekke nøye hvor mange senger og soverom det er der du vil leie. Husk også for å huke av for at dere vil ha hele hjemmet for dere selv. Du kan også leie gjennom feriehuseksperter som Feriehus og Novasol, eller du kan bruke Finn.no. Når du leier feriehus er det spesielt viktig å ha en reiseforsikring som dekker eventuelle skader dere påfører feriehuset.

>> 10 fantastiske Airbnb i Europa

Familieferie + charter = sant

På charterferie slipper man å tenke. Noen har planlagt for dere, og alt dere trenger å gjøre er å nyte.

Charterferie kan virke litt fantasiløst (for noen), men du verden så deilig det er når alt er tilrettelagt! At det står en strandseng og venter – med skygge om man ønsker. At det er rent og pent på rommet når man kommer tilbake om ettermiddagen. Det er også en fordel at det finnes lege på stedet dersom man trenger det. På charterhotell har alle hvert sitt rom, så det er enkelt å trekke seg tilbake fra flokken når man ønsker ro og fred. På familieferie er det også veldig behagelig å ha tilgang på restaurant på hotellet. Enten man velger all-inclusive eller ikke, så er det aldri lang vei til noe å bite i eller noe kaldt å drikke.

God familieferie!