-Jeg vil helst ha mer action på ferie enn Emily in Paris! sier Elizabeth Lingjærde.
Pressereise i regi av Atout France

Jeg blir stadig sendt til Alpene for å rapportere hjem om at dette er toppen av lykke! Og da snakker jeg spesielt til norske kvinner. Flyene tur/retur er fylt med kjekke mannfolk, som savner oss i bakker og barer… For Alpene er ikke bare bratte bakker, men fantastisk god mat og morsomme aktiviteter i spektakulære omgivelser. Som yoga på 2.000 meters høyde. Bli med til VAUJANY i de franske alper – en hemmelig perle!

Jeg er ikke i tvil om hva jeg ville valgt av Rivieraen eller et knøttested i de franske alper. Sistnevnte, uten tvil. Der du blir kjent med hele stedet i løpet av en helg. Det er nikoselig, enkelt å få med seg «alt», og en atmosfære av gjestfrihet som setter seg i hjertet. Ikke minst så utrolig godt for kropp og sjel.

Franske Alper for livsnytere: Vaujany er en lekker, liten chalet-landsby som satser på kvalitet fremfor kvantitet.

De franske alpers hemmelighet: Vaujany

Mitt siste funn er lille Vaujany. En landsby med rundt 350 innbyggere, som gikk fra naturalhusholdning og gammeldags seterdrift til å bli vannkraftmillionærer og turistmagnet i løpet av få år. Borgermesteren tok noen meget bra avgjørelser, som å la en arkitekt få ansvaret for en helhetlig utbygging med bruk av stedets stolte byggeskikker. Vakre, høyloftede chaleter i låvestil ble malen for for kommunens eierandel på 70 prosent av utbyggingen. Nå har de kapasitet til tre tusen turister, i bygninger som alle tilbyr underjordisk parkering, svømmebasseng og overbygde rulletrapper mellom hårnålsvingene!

Franske alper: Med telefrikken fra Vaujany kommer du rett opp til dette paradiset på 2000 m.o.h. Her kan du følge en knallfin langrennsløype på et langstrakt platå, gå på truger eller bli med på snøyoga.

Skigondol signert Porsche

Vaujany hyrte for sikkerhets skyld inn Porsche for å designe en superkul boblegondol (med tilbud om middag ombord mens man fyker langsomt opp og ned etter at bakkene stenger). I Vaujany finner du også Europas raskeste telepherique (en stor gondol). Den frakter deg til 2000 m.o.h., til det store og spektakulære skiområdet Les Grandes Rousses, som de deler med Alpe d´Huez. Herfra kan du velge å ta enda en gondol, til Pic Blanc på 3330 m.o.h. Er du god på ski kan du fise ned La Sarenne, Europas lengste nedfart på seks kilometer. Først sort løype, deretter grønn, til Alpe d`Huez. For de festglade er legendariske Folie Douce et must med skiclubbing ved lunsjtider. Vil du heller ta det rolig, er Vaujany stedet.

>> LES også: Alpene på budsjett

Vaujany – hotelltips med mer

De franske alper leverer: Til full diskomusikk og lysshow kan du friske opp gamle kunster på danseskøyter. Gøy!

Og hva gjør man om kvelden i lille Vaujany, det lille knappenålshodet på kartet, øst for Grenoble? Jo, du kan nikose deg i det lokaleide Hotel V****. Her finner du SPA med hammam og sauna med utsikt, et deilig plaskebasseng, massasje og produkter med edelweiss fra Pure Altitude. Du kan bli med på skøytedisko i stedets supre innendørs skøytebane, teste svømmehallen og nyte mat i toppsjiktet, enten det er gourmet eller tradisjonsmat du ønsker. I denne lille seterbyen i de franske alper heves gastronomien til uante høyder.

Fransk alpefrokost: Frokostbuffeten er en høydare på Hotel V**** Blant annet nybakte bananbrød med sjokolade, lokal yoghurt, oster, spekemat og porsjerte egg.

De franske alper og bestemor Ida

Franskmenn er flinke til å bevare historien og kulturen på hvert minste sted. Bestemor Ida hedres med en restaurant i toppklasse på Hotel V****.
Usikker på hva du vil ha til dessert? I de franske alper har de løst problemet ved å tilby Café Gourmand, som betyr kaffe for gourmander. Hos Le Vaujaniat, ved første heisen i bakken, kliner de til med åtte minidesserter med espressoen. Deilig!

Ski for alle i de franske alper

Enten du er avansert eller nybegynner på ski, så vil du ha glede av Vaujanys bakker. De har tredve skiinstruktører/guider, hvorav to jenter, som er lommekjente og svært erfarne. Naomie tok meg med på leketur til elveleier, kulekjøring, skogskjøring, sorte og blå bakker og rå off piste. Yabbadoo!

Så hva venter du på? De franske alper må oppleves!

FAKTA Vaujany:

REISE

Du kommer lettest til Vaujany ved å fly direkte t/r Genève. Jeg valgte det nye selskapet FLYR fra Genève på returen, og ble vilt begeistret for enkel nettside, fine reisetider, skibag inkludert, knallgod flymat og service. Og billig!

Fra flyplassen kan du leie bil eller ta en shuttlebuss. Det finnes flere transportselskaper som tilbyr shuttlebusser. For eksempel alpinbus.com Turen tar opptil tre timer.

BO

Jeg bodde på luksuriøse og sjarmerende Hotel V de Vaujany, som har store flotte rom, herlig lounge med peis, knallgod restaurant, skirom og alt i gåavstand til det du trenger. Men, det koster rundt 4000,- kr natten. Hotellet har også lekre chaleter til flere personer med selvhusholdning til en langt hyggeligere pris.

SPISE

De franske alper er knallgode skiforhold PLUSS nydelig mat!

Nå ølen matcher jakken! Rosa øl med blåbær fra Brasserie du Mont Blanc.

Enkel og god lunsj med stekende sol i bakken får du på Le Vaujaniat i Montfrais.

Gourmetmat i lekre omgivelser hos restaurant IDA på Hotel V de Vaujany.

Fantastisk lokalmat i nikoselige omgivelser får du øverst i landsbyen hos La Remise.

God lunch med digre salater, peis og lekker utsikt rett ved skøytebanen hos Le Stou.

Billige skipass

En fordel med et lite sted er at skipassene er mye billigere enn på større og mer trendy steder. I Vaujany i de franske alper får du dagskort til 40 euro, og det blir billigere med flere dager. Ski og utstyr kan du leie rett ved heisene i Vaujany.

Turen ble i sin helhet sponset av det statlige France Montagnes, men som alltid her på Bortebest, står journalisten fritt til å dele sin personlige mening om stedet.