Sveits kaller! På bussen mellom Davos og Lenzerheide snirkler vi oss opp krappe hårnålsvinger. Forbi knøttsmå alpelandsbyer, den ene eldre og koseligere enn den andre. Målet er de snødekte alpetoppene – de tusen tinder – der jeg skal prøve både skiskyting og puddersamba.

Sveits fjell skiskyting
Buss og tog i alpene er den beste måten å reise på synes jeg. Også for «people watching». Skolebarn og bønder som bor og jobber bratt kommer av og på.

Pudderparadis i Arosa Lenzerheide

Det må være lov å kalle Sveits de tusen tinders land. Ikke bare er naturen vakker. Arkitekturen og kulturlandskapet er forbilledlig. Selv om de også kan slenge opp stygge høyblokker, er de sjeldne å se her i høyden.

Bussturen fra Davos tar under en time. Nede i Lenzerheide er det påskevær. Det er det gjerne i dalsøkkene allerede i januar. Bare det er en god grunn til å velge alpene. Med andre ord, perfekte forhold til min time i skiskyting på den nye og superlekre skiskyterarenaen deres, med egen bussholdeplass som gjorde det enkelt å komme med en del bagasje. Jeg skulle siden videre nordover i dalen.

World Cup-anlegg for skiskyting

Sveits skiskyting
Arenaen er sponset av en styrtrik tysker med skiskytende barn.

Arenaen, som ble bygget i 2016, har 30 blink, og er tilknyttet dalens løypenett på 56 km. Løypa går mellom kommunene Lantsch/Lenz og Churwalden, og holder Tour de Ski standard. Det kvalifiserer den til det eneste World Cup Standard biathlonanlegget i Sveits. Spandert av en styrtrik tysker med skiskytende barn. Det er mye sponsormidler i skiskyting faktisk. Her kan turister prøve seg to dager i uken, tirdager og lørdager, med kyndig veiledning. I fjor hadde de 4 300 besøkende. Du kan leie skiutstyr i skishoppen, og som norsk vil føle deg helt hjemme blant merker som Madshus, Dæhlie og Fischer.

Skiskyting i Sveits
Lett å treffe blink liggende med geværet hvilende på en kloss. Så stiger vanskelighetsgraden til umulig… Respekt for våre skiskytere! Utstyret er tipp topp og kan leies på stedet.

Bruk skjelettet som støtte

Det er så gøy å prøve å skyte blink! Instruktøren min Franco Schafer, som også er manager for anlegget, fikk meg til å føle meg som en dreven Amazone. Fra å treffe 100 prosent blink liggende med støtte, til stående med puls etter noen runder skøyting. Sistnevnte var noe helt annet! Jeg, som et øyeblikk trodde jeg var et uoppdaget naturtalent, fikk føle på hvor ekstremt vanskelig det egentlig er. Ikke bare gjorde han blinken mindre, men gjennom siktet virret geværmunningen som en vårkåt flue.

Dette er ikke presisjonsskyting, men actionskyting. Du må bestemme deg for om du skal bevege munningen opp og ned eller i et annet mønster, og deretter skyte når du tror du passerer blinken, sa han. Hadde bare kroppen stått stille. Så kom det uventet hjelp fra John Schafer fra US National Team. På denne banen møter du garantert proffene.

Du skal lene deg på skjelettet ditt, sa han og korrigerte meg slik at albu, hofte, skuldre og rygg ble holdt tett og stødig. Det hjalp, men treffe blink? Glem det. Allikevel, kjempegøy! Og deilig å sitte i solen på kafeen etterpå og glede seg over å ha prøvd noe nytt, som faktisk er Norges egentlige nasjonalsport.

Fritt og farlig gøy

Arosa i Sveits
Utsikt fra heisen til det høytliggende skistedet Arosa (forbundet med Lenzerheide), som har vakker chaletstil og nydelig beliggenhet. Her er det supre bakker og offpistmuligheter av dimensjoner.

Dagen etter var det frikjøring. Også kalt offpist. Er det noe for deg, da? Oh yess!!! Hvis du liker å gå på tur i flott natur, er frikjøring ekstremvarianten. Du tar heiser og gondoler til toppene på opptil tre tusen meter. Så traverserer dere fra hundre til noen hundre meter, vipper over en egg, der du må overkomme høydeskrekken som meg, for å stå ned uberørte fjellsider . Turen ender gjerne på en liten fjellvei dere følger til en heis i en sidedal eller noe. Å fare gjennom skog og setervoller til lyden av fuglekvitter gir en helt annen opplevelse av alpene enn å bare holde seg til bakkene.

Sveits skiguide
Det ser bratt ut, og det er det…Vi startet på Rothorn 2865 m.o.h. Guiden min Christian Hemmi, som har vært på det sveitsiske alpinlandslaget og er vokst opp her, var trygg og god å ha med for meg som egentlig er ganske høyderedd.

Løssnø hele veien gjør at det ikke er noen fare for å slå seg om man faller, for det kan ta tid å få til teknikken. Derfor er det godt å ha med en guide. Selv elsker jeg å gjøre noe nytt og utfordrende i eventyrlige omgivelser.

Her er videoen jeg lagde med GoPro. Den snakker for seg (og nei – jeg pleier ikke å snakke med meg selv, men gjør det for dere.) Den er fra den tredje av hele fire knallfine toppturer som vi klarte på èn dag, siden vi var bare to.

Pudderparadis i Sveits
Sveitsisk pudderparadis! Arosa Lenzerheide leverte til de grader.

Barnevennlig SPA-hotell

Etter flere dager med utfordringer for både kondisen og muskler, er det deilig å vite at hotellet har et lekkert SPA-anlegg. Valbella Inn Resort som sponset oppholdet mitt var en oase av velvære. Her får du blant annet yogatimer, massasjer, basseng, saunaer, fantastisk frokost og middagsbuffet, store moderne rom, ski-in, ski-out og en masse søte smårollinger, for de er spesielt barnevennlige med blant annet stort Legorom og barneskipark i gåavstand.

Smaken av Sveits

Som matvrak ble jeg vilt begeistret for Giancarlo Palioppi og søsterens restaurant Crest’ota litt oppi bakken i Lenzerheide. Kreativt italiensk basert på supre råvarer i sesong. Bra terrasse for afterski, og også rom til leie. Jeg spiste en fantastisk fisk blant annet.

På tregrensen ligger den superkoselige seterbua Alp Fops, drevet av en ung idealist med 60 beitedyr. Egenprodusert ost, spekemat, hyllebærsaft og nydelig vin er et must her.

Sveits restaurant
Alp Fops er et lite «smultronställe».

REISEFAKTA SVEITS:

Du kommer lettest til Arosa Lenzerheide ved å fly direkte Gardermoen-Zürich med SAS eller SWISS. Det tar i overkant av to timer. Fra Zürich går det tog via Zürich hovedbanestasjon til Chur, hvorfra du tar buss det siste stykket. Tog og buss tar litt over to timer, og er svært enkelt og effektivt. Godt skiltet, korte avstander og høy kvalitet på den offentlige transporten. I Lenzerheide er det hyppige GRATIS skibusser som går i ring rundt innsjøen til alle heiser.

TIPS: Det kan lønne seg å kjøpe SWISS TRAVEL PASS for ubegrenset med bruk av transportmidler i Sveits fra 3, 4, 8 og 15 dager. Det inkluderer museer med mer.

Biathlon Arena Lenzerheide (der jeg testet skiskyting) har moderne og lekre fasiliteter med buss, garderobe, hotell, kafè, skiutleie og butikk.

Jeg bodde på det familieeide Valbella Inn Resort nord i dalen. Et meget lekkert og svært familievennlig hotell. Moderne og lekker innredning pluss knallgod mat i to restauranter. Store romslige rom med balkonger og flotte bad. Ski-in, ski-out og bare et par hundre meter til buss og skiutleie. Her får du gode priser på heiskort, som koster fra 58 Chf for voksne og 19 Chf for barn (firetimers). Dagskort fra 68 Chf for voksne.

 

Til informasjon: Dette var en pressereise i regi av My Switzerland, og SPA-hotellet Valbella Inn Resort.  Som alltid på slike pressereiser står vi fritt til å skrive vår ærlige mening, og du kan stole på at meningene våre ikke lar seg kjøpe.