Pressereise

Sveits er og blir alpelandet fremfor noen. Zermatt og Verbier er derfor blitt superpopulære blant skifrelste nordmenn. Men, Davos Klosters i den sydøstlige kantonen Graübunden er og blir et av de eldste og beste stedene for deg som vil ha alt. Ikke bare finner du fasjonable femstjerners hoteller med ditto restauranter, men et stort og variert skitilbud som tilfredsstiller de mest kresne.

Sveits alper
Ingenting slår de sveitsiske alpene! Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Graübunden er dessuten kjent for sin sterke alpekultur. Du finner den i arkitekturen, maten, tradisjonene og språket. Her snakkes blant annet romansch, en slags blanding av italiensk-latin og tysk. Jeg var så heldig å få teste området med både rando, offpist og litt bakkekjøring.

TØFF MED TOG TIL FJELLS

Klosters er gamle penger, kongelige og low-key luksus som tar godt vare på den særpregede alpekulturen. Her stopper det lille røde toget til UNESCO fredede Rhaetian Railway. Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Du flyr enkelt med direktefly til Zürich på litt over et par timer. Fra flyplassen går det tog videre til de ulike alpestedene. Du må riktignok bytte tog et par ganger, men det er enkelt. Alt er godt skiltet og du må ikke gå lange biten mellom toglinjene. Det siste strekket går med det UNESCOfredede Rhaetian Railway, kjent for å ta deg fra isbreer (Bernina-passet) til palmer i Lugano. Jeg er veldig glad i ta toget, og et par ganger har vi shoppet vin, ost, pølser og sjokolade på super’n rett før avgang. De underjordiske togstasjonene på flyplassen og Zürichs hovedbanestasjon er også flotte shoppingsentre, der du finner alt du trenger.

GØY I ALPENE

Skiguidenes show på kvelden var en fin overraskelse. Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Davos ligger i en stor åpen dal med innsjø, omringet av vakre tinder selvsagt. De kan tilby et vell av aktiviteter året rundt, og har derfor valgt mottoet Sports Unlimited. Befolkningen har et lekent forhold til vintersport. Jeg følte på et mindre konkurransealvor enn i Norge, alle skimedaljers hjemland 😉 Noe fotografen min og jeg fikk erfare da den lokale skiguiden vår inviterte på oppvisning en kveld i skiparken. Der stod det en gjeng glade locals, som fikk glede seg over et fantastisk ski-show lyssatt til rungende musikk. Akrobaten med fakler hadde visstnok vunnet en talentkonkurranse på TV. Det skjer visst alltid noe i Davos. World Economic Forum har gjort dem til en dreven event- og showby.

RANDO, ALPIN OG PUDDER!

Jeg står ned pudderet fra 2844 m.o.h. i et paradis! Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Davos Klosters har tre-fire store alpinområder, hvorav det ene fører deg til supersjarmerende Klosters. Vi fikk bare testet et randoområde rundt Frauenkirchen syd i dalen (mer om det siden!), og det supre alpinanlegget rundt Weissfluhgipfel på 2844 m.o.h. Sistnevnte på en dag som begynte med tett snødrev og endte med sol og pudder fra toppen!

Du bør absolutt spandere på deg en lokalguide i alpene. Da får du både stå der ingen andre står, og teknikk-coaching underveis. Her er Thomas Dietiker, som var en super fyr å ha med seg! Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Det var sykt digg, ikke minst fordi vi også fikk prøvd dypsnøkjøring i flott skog på vei ned. Jeg har etterhvert testet mange steder i alpene, og Davos er definitivt i toppskiktet.

KOS MED KJELKE

Jeg poserer med en ekte Davoskjelke, ikledd litt vintage, raffe italienske briller og trendy Moonboots. Davos er både gammel glamor og seriøs skisport.

Men ikke alle er like ivrige på alpinski. Noe av det koseligste du kan gjøre i Davos, er å ta den lille taubanen til eventyrlige Schatzalp. Nok et fasjonabelt hotell med fortid som sanatorium for de rike. Beliggenheten må være den flotteste i hele Davos Klosters med ditto utsikt. Det du gjør her er å leie en ekte Davos-kjelke og ake!

Utsikten er made for sveitsisk vin, spekeskinke og ost. Så er det bare å bli sittende til solen går ned. Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Etterpå er det helt nydelig å sitte på terrassen til den supersjarmerende restauranten, med rødrutete duker og akkurat den utsikten og stemningen du drømmer om å finne på et legendarisk alpested.

DER ELITEN SAMLES

Hotellet er bygget på mange ganger, og fremstår nå som et lite palass midt i byen. Her er det best å bo, hvis lommeboka tillater det. Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Dette er forøvrig Dario Colognas hjemby, for det er gode langrennsmuligheter. Ellers er jo Davos kjent for å samle verdens økonomiske og politiske elite til World Economic Forum hver januar. Det gir stedet en ekstra glans av noe glamorøst, som å vite at hotellet vi bodde på har huset vårt eget kongehus,  diverse presidenter og notabiliteter. Steigenberger Grandhotel Belvedere er Davos svar på Oslos Grand Hotel. Foruten SPA, en super bar og knallbra restaurant, ligger det mye historie i veggene. Jeg elsker slike solide, gamle hoteller! Ikke minst fordi betjeningen ofte er gamle ringrever med personlighet. Hva de hadde kunnet fortelle…

ALPEBIFF FLAMBERT PÅ HØY

I den superpopulære restauranten Stall Valär får du nydelig lokalmat, som biff fra gressbeitende kyr, flambert på høy. Her fikk jeg også den beste raviolien jeg har smakt, med trøfler. Kjøkkenet i Graübunden er inspirert av nabolandet Italia. Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Der eliten samles dukker det også opp spesielt gode restauranter. Turistsjefen selv spanderte derfor et bedre måltid på meg og fotografen, i den populære Stall Valär, som faktisk er en gammel stall, lekkert ominnredet til en av byens mest populære restauranter. Med god grunn. Et av de kulinariske høydepunktene her er alpebiff flambert på høy. Jeg anbefaler på det sterkeste å drikke lokal vin til, for Sveits har noen av verdens beste høyfjellsviner. Og noen av verdens beste oster og kjøtt, fordi de holder liv i seterdrift på over to tusen meters høyde.

Davos Klosters er herved anbefalt på det sterkeste! Dyrt, men deilig så det holder.

Til informasjon: Dette var en pressereise i regi av Davos Kloster, og det lekre og ærverdige femstjerners hotellet Steigenberger Grandhotel Belvedere. Som alltid på slike pressereiser står vi fritt til å skrive vår ærlige mening, og du kan stole på at meningene våre ikke lar seg kjøpe.