Nylig fløy jeg med Singapore Airlines for første gang. Flyselskapet ble i år kåret til verdens beste internasjonale flylinje av magasinet Travel & Leisure Magazines  for tjuende år på rad. Fortune Magazine har plassert flyselskapet som nummer 19 på listen over de mest beundrede selskapene i verden. Også videre. I front står de såkalte Singapore girls i sine vakre sarong kebaya og smiler. Slik var det også da jeg kom løpende inn til gate med trillekofferten.

– Ah, miss Holst, you are very expected, sa personalet og tok meg i hånden.

Lær å lage Singapore Sling som på Raffles Hotel

En Singapore Girl er alltid smilende.
En Singapore Girl er alltid smilende.

Så viste de veien til min plass på økonomiklasse. Den slanke flyvertinnen løftet trillekofferten min opp på hattehyllen og ga meg en fuktig klut til å tørke meg med. Noe ganske annet enn da United Airlines-personalet som i sommer sa følgende: «Det er ikke min jobb å løfte kofferten, den veier jo litt.» (Nei, da, jeg klarer det selv. Men jeg ble ikke imponert over høfligheten, jeg hjelper gladelig gamle damer med koffertene). I det de går forbi meg, henger duften igjen etter henne, en mild, vennlig parfyme, og det mest oppsiktsvekkende er at de alle lukter helt likt. Det finnes antakelig en Singapore Girls-parfyme, på samme måte som det finnes en Singapore Girls-makeup. Alle har nemlig plettfri hud og en klar, klassisk makeup. For på samme måte som det stilles strenge krav til jentenes framtreden og serviceevne, stilles det krav til hvordan de ser ut. Her er noen av dem.

* Håret skal vært mørkt, striper i håret er ikke tillatt. Er det langt skal det settes opp i en chignon.
* Øyenbrynene må være veldformede og kan ikke være falske.
* Øyenskyggen må være i henhold til flyselskapets standard, blå eller brun, avhengig av hudtone.
* De kan velge mellom noen få klare, røde toner i leppestiften.
* Neglelakken må være rød eller en annen farge selskapet tillater. Er ikke tåneglene lakkerte, må de bruke strømper. Singapore-jentene går med åpne sandaler om bord i flyet.
* Ingen kjeder eller armbånd er tillatt. I ørene kan du bruke diskret ørepynt eller perler.
* En liten klokke er tillatt.

Dette er flyplassen alle reisebloggere hater

 

Får å komme i betraktning til jobb hos Singapore Airlines må du være minst 1,58 cm (1,65 for menn) høy og ha fullført videregående skole. Singapore Airlines tilbyr fire måneders treningsprogram der deltakerne får 3 500 Singapore dollars per måned (cirka 19 500 kroner per måned). I løpet av kursperioden lærer du førstehjelp, språk, fly og sikkerhet. I tillegg lærer du om selskapets produkter og får også innføring i deres linje for alt fra service til personlig pleie.

Det er mange søkere til Singapore Airlines kurs og bare 10 prosent får plass. Interessert? Neste intervjurunde er i Singapore den 12. september. Søk her.

Livet på økonomiklasse ga meg ikke så mye mer på plass til bena enn andre flyselskap. Men setene har «ører» som du kan lene hodet ditt på.  Det er skjermer i alle seterygger og du kan se film og TV-serier, spille spill eller høre på radio og musikk. Og Singapore-jentene? De er mest sannsynlig overjordiske. De dukket opp med et glass vann, en Singapore Sling og litt snacks og en sandwich mellom måltidene på den 12 timer lange flyturen fra København til Singapore. Hele tiden med perfekt makeup og med et muntert smil og blunk i øyet. Her flyr de ikke bare langt, de strekker seg langt.

Med champagne og pannekaker på Premium Economy

Singapore Girls var opprinnelig en markedsføringskampanje som ble lansert i 1972. Den franske designeren Pierre Balmain fikk i oppdrag å lage en uniform ut av drakten sarong kebeya. Konseptet har blitt kritisert, og mange mener det er sexistisk: jentene er ifølge kritikerne trent i å behage menn med sitt vakre utseende og nesten selvutslettende servicevilje. Imidlertid har Singapore-avisen The Straits Times skrevet å fjerne jentene er som å ta Mikke mus ut av Disneyland. Selv opplevde jeg ikke jentene som underdanige, men heller som svært profesjonelle og alltid med en frisk, smart replikk med drinken og maten. Det går an å være å både flott og smart.

PS: Flyr du ikke økonomiklasse? Da bør du sjekke ut Singapore Airlines suiter på A380.

Kilder: Wikipedia. Singapore Airlines