Dyr valuta, men borte er fortsatt billigst!

valuta_01
1,50 euro for en øl og en skål med kortreiste oliven. Utlandet er fortsatt billig!
Utenlandsk valuta har blitt dyrere, men ikke alt kan måles i kurs. Potente drinker, gratis tapas og en runde med Baileys på huset er uansett billigere enn fingerbølmål og deprimerte oliven i lake.

Den 29. august skrev VG at i år blir høstferien dyrere på grunn av dyr valuta. Men blir den egentlig det? Ikke nødvendigvis.

Det handler vel kanskje mer om hva du skal foreta deg på destinasjonen din enn om hva kursen står i?

Skal du storshoppe i Paris, så ja, da merker du valutasjokket. Men skal du bare nyte høstens palmesus og storbypuls i for eksempel Palma de Mallorca, så blir en slik ferie fortsatt langt rimeligere enn hvis du skal nyte på samme måte i Norge.

Den ser farlig bra ut, den smaker mer av gin enn av tonic, og den koster femti kroner.
Den ser farlig bra ut, den smaker mer av gin enn av tonic, og den koster femti kroner.

Fortsatt billig i utlandet

Inga og jeg som driver Bortebest har begge bodd i utlandet i lengre perioder. Der har vi lært oss at de beste drinkene ikke måles med latterlige fingerbølmålebeger, og at gratis tapas er mye hyggeligere enn stivprisede oliven i lake.

Så før nordmenn trenger å uroe seg for å legge høstferien i utlandet, så tygg litt på følgende fakta:

Et glass vin i Oslo: Pluss/minus 100 kroner, litt avhengig av hvor du er.  I det glasset får du i underkant av 2 dl vin, hvis du er heldig. Grand Cafe serverte 1,4 dl i vinglasset i følge en undersøkelse gjort av DinSide. Pris: 92 kroner.

Et glass vin på min stamkafe i Spania: 1,50 euro for to rause desilitere. Nå skal jeg ikke sammenligne min stamkafe med Grand Cafe, men uansett hvor jeg er i Spania, så har jeg aldri opplevd å betale mer enn 3 euro for et vinglass. Og det er som regel alltid et par flasker på vinkartet som koster under ti euro.

Frokost på utekafe for under hundrelappen er en selvfølge i Spania.
Frokost på utekafe for under hundrelappen er en selvfølge i Spania.

Denne listen kunne fort blitt lang, for alt fra cocktails til mat er langt rimeligere i Middelhavslandene. Dessuten er det en raushetskultur her der du ofte tilbys gratis oliven, eller en runde likør til kaffen. Særlig hvis de som driver stedet ser at du kommer tilbake gang etter gang. Stort mer enn to ganger er ikke nødvendig.

Så vi i Bortebest sier fortsatt at borte er best. Og rimeligst!

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]

Mer fra Vibeke Montero

Ingen sandaler, ingen sommer

Nye trender er på ferde i Sandalandia. Her er min ønskeliste.
Les Mer