Oktober er den aller beste måneden å krype inn i Middelhavets armkrok. Tenk Tyrkia og de greske øyene, der du kan nyte de siste restene av europeisk sommer – uten en hetebølge i sikte. Men oktober er også måneden for å reise lenger avsted. Rett og slett en drømmemåned for oss som ikke må følge skoleårets ferier!

PS: Det finnes også steder du bør holde deg unna, som Karibia og Sørstatene, der det typisk er orkansesong på denne tiden av året.

1. Solrike Kypros

Kypros_01
Kypros har flest blå flagg-strender i hele Middelhavet, og Den Blå Lagune er så glitrende turkis at det er umulig å holde seg på båten. Foto: Bortebest

Milde vintere og spektakulære blå flagg-strender gjør Kypros til en destinasjon i særklasse. Reiser du i oktober, kan du nyte øya uten turisthordene. Kypriotenes gjestfrie lynne er noe for seg selv, og det er kanskje en av grunnene til at så mange utlendinger har slått seg ned her? Dette er en øy hvor de aller fleste snakker engelsk, så det er enkelt å gjøre seg forstått. Jeg er svak for Pafos, på vestsiden av øya. Her er ikke strendene så solblekede som i Larnaca, Limassol og Ayia Napa, og du finner kypriotisk hverdagsliv i en koselig gamleby. Du er heller ikke langt fra Akamasodden med den vakre Avakaskløfta.

Hotelltips: Afrodite Hills Pafos. Lekkert hotellanlegg med all inclusive i et område litt utenfor Pafos. Her finner du ulike restauranter, et lite torv med butikker og barer og et lekkert spa.

Temperatur: Forvent 27 grader på dagtid.

2. Oktober i Japan

Japan_hotell_01
Ryokan er betegnelsen på et hotell som ligger landlig til, og som har tradisjonelt interiør. De bygges som regel rundt en naturlig kilde, og antrekket er kimono. Ja, du tasser rundt i tøfler og kimono under hele oppholdet. Foto: Bortebest

Glem kirsebærblomstringen. Oktober er den perfekte måneden hvis du vil fordype deg i Japans varme kilder, kalt onsen. Været er ikke for varmt på denne tiden av året, og det vil føles behagelig å senke deg ned i de naturlige badene. Et dypdykk i landets kultur på alle måter. Takket være høy vulkansk aktivitet, har Japan tusenvis av onsen over hele landet.

Hotelltips: Jeg anbefaler Nishimuraya Honkan for en unik, japansk opplevelse med høy standard. Kinosaki Onsen er en av Japans koseligste landsbyer, og den er kjent for sine mange naturlige, varme kilder. Flere av dem er også åpne for tatoverte gjester, noe som er uvanlig i Japan, der tatoveringer assosieres med gjengkriminalitet i regi av Yakuza. 2,5 time med tog fra Kyoto.

Temperatur: Vær obs på at det er store temperaturforskjeller fra de nordligste øyene til de sørligste. I Kyoto, som er landets kulturelle hovedstad, er dagtemperaturen 19 grader i oktober.

3. Sevilla – fortsatt sydende i oktober

oktober reisetips sevilla
Sevilla er en av Spanias vakreste byer. Oktober er den perfekte måneden å reise hit. Foto: Bortebest

Drømmer du om en vibrerende spansk storby, full av vakker arkitektur, god mat og rimelige priser? Da er Sevilla noe for deg. Jeg lover – du kommer til å falle pladask! Byen er også kjent som Spanias stekepanne, i den betydning at det freser her om sommeren. Da er det bare amatørturister som reiser hit. Vær en værsmart turist og kom i oktober!

Hotelltips: EME Catedral ligger så tett innpå La Giralda-katedralen at du kan høre presten snorke. Den nydelige takterrassen med perfekt utsikt over byen skader heller ikke.

Temperatur: Forvent 26 grader på dagtid.

4. Vietnam – en fransk flørt

Oktober i Vietnam
Mekongdeltaet er et must hvis du reiser til Vietnam! Foto: Lumi W

Vietnam er et langstrakt land, akkurat som Norge. Det betyr at det skal mye til å treffe blink når det gjelder det beste tidspunktet for å reise dit, dersom du vil oppleve både Hanoi og Ho Chi Minh City. Oktober er måneden der du kan oppleve hele landet uten å frykte for mye regn, eller for varme eller kalde temperaturer. Vil du oppleve det aller vakreste av vietnamesisk kultur, ispedd de franske koloniherrenes kjøkken, så er Hoi An et sted du bør skrive med sprittusj i reiseplanen.

Hotelltips: An Lam Retreats ligger litt utenfor Ho Chi Minh. En velsignelse etter byens sanselige virvar.

Temperatur: Forvent 27 grader på dagtid i Ho Chi Minh, og 24 grader i Hanoi.

5. Tyrkia – best i oktober

Tyrkia i oktober, Bodrum
Bodrum: Også kjent som Tyrkias St.Tropez. Foto: Mustafa Kılıç

Jeg er ikke en ekspert på Tyrkia, og har egentlig bare vært et par ganger i Istanbul og i Bodrum. Men det er nok til å vite at sommeren er glovarm, og høsten er behagelig. Kanskje har du allerede dine egne favorittsteder i Tyrkia? Hvis ikke, kan jeg anbefale Bodrum. Også kjent som den mest glamorøse destinasjonen på den tyrkiske rivieraen. Superyachtene pryder Yalikavak Marina, og på Nikki Beach er stemningen høy. Ikke rart at stedet kalles Tyrkias svar på St. Tropez!

Hotelltips: Su Hotel er sentralt og rimelig, med enkle og rene rom.

Temperatur: 26 grader på dagtid.

6. Sri Lanka – midt mellom to monsuner

SriLanka_Bortebest_17
Sri Lanka er en spennende øy! Her går teplukksersken forbi mens toget krysser den ikoniske Nine Arch Bridge. Foto: Bortebest

Oktober faller faktisk midt mellom Sri Lankas to store monsunsesonger, og er derfor den måneden hvor du er garantert best mulig vær på hele øya. Sri Lanka er i tillegg en skikkelig skattekiste av en destinasjon, hvor du kan oppleve kultur, tropiske strender, yrende dyreliv og vakker natur på samme reise. What’s not to like?

Hotelltips: Nordmannen Kurt Mosvold har tre hotell lengst sør på øya. Du finner dem her.

Temperatur: 28 grader på dagtid.

7. Mauritius – nytelse de lux

Oktober er perfekt måned å oppleve Mauritius.
Oktober er en perfekt måned å oppleve Mauritius. Med eller uten kjæreste. Foto: Bortebest

Paradisøyer finnes det mange av, men Mauritius er en av de aller vakreste. Om du vil sjekke deg inn på luksusresort og bli der, eller ta et dypdykk i fargerik, kreolsk kultur er opp til deg. Jeg anbefaler selvsagt det siste:) Det er bare tre timers tidsforskjell, så man slipper å slite med jetlag. I tillegg snakker mauritserne flytende engelsk og fransk, så det er ingen problemer med kommunikasjonen. Mauritius er dessuten et av Afrikas rikeste land, så det er lite tigging, kriminalitet og arbeidsledighet.

Hotelltips: Long Beach er et fantastisk resort på nordøst-kysten. Shanti Maurice er også et nydelig hotell jeg anbefaler, som ligger lengst i sør.

Temperatur: 25 grader på dagtid.