Vår vintur til Tyskland starter i Frankfurt, og en kort togtur senere er vi i rieslingmekkaet Rheingau – tett på et UNCESCO-vernet stykke av Rhinen. Skal du lære deg bare ett tysk ord før reisen, så la det bli weingut, som betyr vingård. De ligger tett i tett her, og du finner dem som regel i gåavstand fra koselige landsbyer.

«Livet er for kort til å drikke dårlig vin», sa J.W von Goethe, Frankfurts store forfattersønn. Han var godt vant, ettersom de første Rieslingvinene ble produsert i nærheten av Frankfurt for allerede 600 år siden. Men nok prat om vin – vi er her for å smake!

Riesling er én av verdens tre mest populære hvitvinsdruer (ved siden av Chardonnay og Sauvignon blanc).

>> Jentetur til Frankfurt – les tipsene her

Små landsbyer, store vinopplevelser

Så vakkert det er her! sier Hedda som driver reisebloggen Tenk Koffert. Vi går av toget i Lorch, en bitteliten by med bare 3 800 innbyggere. Dette er tysk landsbyidyll, lydsatt av elven Wisper som sildrer mellom elegante trebindingshus. Vi starter vår vintur med en vinsmaking på Weingut Graf von Kanitz, og bare et kvarter inn i vinsmakingen aner vi hvor dette bærer: På en snurr. Vinene er gode, og ingen av oss føler behov for å spytte ut.

Vintur i Tyskland med venninnene
Vintur til Tyskland er perfekt jentetur: Vi starter vår vinreise på vingården Graf von Kanitz i den yndige landsbyen Lorch. (Fra venstre: Lena fra Travelletters, undertegnede og Hedda fra Tenkkoffert)

Koselig hotell med self-service vinbar

Lorch er et mekka for vandrere som liker vin, og det har hotellet vårt lagt til rette for. Her er det eget rom for tørking av tursko- og klær, apotek for såre føtter, bugnende frokostbuffet og mulighet til å smøre din egen matpakke. De har også en self-service vinbar, der man skriver ned hva man forsyner seg med. Enkelt, praktisk og veldig godt. Hotel Im Schulhaus åpnet for bare ti år siden, men bygningen er opprinnelig en gammel skole fra 1933, bygget i verneverdig Bauhaus-stil.

Hotell i Tyskland for vandrere og vinelskere.
Hjemmebakt brød og mulighet for å lage egen matpakke. Sånne hotell elsker jeg!

«Flere av de som jobber her, har selv gått på skole her«, sier hotelldirektør Susanne Röntgen-Müsel. Hun brenner for at turister skal oppdage regionens mange muligheter, og er selv en aktiv vandrer (når hun ikke drar til Ibiza for å nyte nattklubbkulturen der).

Vintur til Tyskland – tett på Rhinen

Fra uturistifiserte Lorch, går turen til Rüdesheim. Byen ligger på elvecruise-ruta, og etter at UNESCO plasserte denne delen av Rhindalen på verdensarvlisten i 2002, har den lille landsbyen blitt godt vant til turister. Kulturlandskapet rundt oss er preget av tusen år med vindyrking, og det er spennende å tenke på hvor viktig Rhinen har vært for handel mellom nord og sør – helt siden Romertiden.

Gamle slott, stolte vinranker og handel.

Det er dette Rhinen handler om.

«Elven er Vest-Europas hovedpulsåre», forklarer guiden Edwin Schneider.

Vintur i Tyskland med X-faktor!

Å reise på vintur kan fort føles som noe forutsigbart og repetitivt:

Ok, dere har dyrket vindruer i mangehundre år.

Ja, prosessen krever fingerspissfølelse.

Vi skjønner, dere må spille på lag med naturen.

Men så plutselig finner man X-faktoren i et vinområde kjent for sine tradisjoner. I Rheingau heter X-faktoren Vinothek Rheinweinwelt, og dette er et kult sted det er verdt å heve vinglasset for!

Tusenfryd for voksne!

Rheinweinwelt (betyr forresten Rhinen + vin + verden), er hjertebarnet til vindamen Annette Perabo. Sammen med tvillingdøtrene sine har hun rigget et opplevelsessenter for vin – for voksne. Konseptet er like kult som det er innovativt: Du kjøper ti sjetonger ved ankomst (10 euro), og får utdelt et tomt vinglass og en liten pose popcorn til å nøytralisere ganen mellom hver smaking. Så slippes man fri i et inspirerende vinunivers. Vinotheket er bygget i et gammelt brandydestilleri, og hvert rom (der det tidligere fløt sprit), er utrustet med tappekraner der du putter på en sjetong, trykker på en knapp, og får en 20ml-smaksprøve. Du velger selvsagt selv hvilke viner du vil smake på, og ved hver vin finner du informasjon om vinbonden. Du finner hele 80 lokale vinmakere å velge mellom, og skulle du like det du smaker, kan du kjøpe med deg en flaske. Genialt og morsomt – virkelig et Tusenfryd for voksne!

Sånn funker det på Rheinweinwelt.

Andre tips til Rheingau

Fordelen med å dra på vintur til et område med dype historiske og kulturelle røtter, er at det er mye å se og gjøre – også utenom vinsmakingene. Her er noen av opplevelsene jeg anbefaler:

  • Spis et nydelig måltid på Hotel Zwei Mohren i Assmannshausen. Her sanker de urtene selv fra fjellet, og maten er like vakker som den er god. Absolutt ikke typisk tysk mat, og det beste jeg smakte på min reise i Tyskland.
  • Gå innom St. Martin-kirken i Lorch for å se Tysklands største gotiske altertavle utskåret i tre. Fun fact: Orgelet her har en egen registerknapp som heter «Riesling». Sjekk her for åpningstider.
  • Rüdesheim er full av små, koselige oppdagelser. Unn deg noen timer til å vandre gjennom klassisk arkitektur, og gå ikke glipp av Drosselgasse: En 144 m lang historisk brostensgate som minner om magiske Diagon Alley fra Harry Potters univers.

Sånn beveger du deg rundt

Med en Ring-Ticket får du en fullkommen dag i vindistriktet Rheingau. Takk til Hedda – den eneste i reisefølget som kan tysk og måtte være tolk:)

Det tar 1,5 time med tog fra Frankfurt til Rüdesheim, og toget går direkte. Rüdesheim er et naturlig startpunkt for videre utforsking, og vi benyttet oss av en Ring-Ticket. Den inkluderer taubane, stolheis og båt, og koster 17 eller 20 euro for en voksenbillett, avhengig av når på døgnet du starter rundreisen. Mottoet deres er «ÜBER DEN REBEN SCHWEBEN!», og det betyr noe sånn som «Svev over vinrankene». Ganske morsomt å si når man har drukket et par glass vin.

Vintur i Tyskland er picnic-vennlig

Ta med en vinflaske på vandring – eller kanskje en flaske sekt? Det er Tysklands svar på prosecco.

Det er lett å nyte vinområdene i denne delen av Tyskland. Faktisk har jeg aldri før opplevd vinranker som ligger så lett tilgjengelig – uten gjerder, og i gåavstand fra bysentrum. Du møter både vinturister, vandrere og lokalbefolkning blant druestokkene, og mange har medbragt picnic.

Georg Breuer er en kjent vinprodusent – også i Norge. Du finner et stort sortiment fra disse druestokkene på Vinmonopolet.

Vi bodde på det familiedrevne hotellet Breuer’s Rüdesheimer Schloss. Jepp, samme familie som vinprodusenten. Det er ikke et slott i tradisjonell forstand, og rommene er moderne, rene og komfortable. Ingen overdreven luksus, men hvem trenger vel luksus når Maresa Nieten – 3. generasjon hotellvertskap – spør om vi vil ha med oss ryggsekk, vin og vinglass på vandringen vår?

Kan du gjette hva vi svarte? Ja bitte!

Pause i vinmarkene: Rüdesheim er et perfekt utgangspunkt for vandring og picnic i vinmarkene.