Til Bali for å lage mat

Bali_Asli_07
Vi plukker våre egne urter i hagen.

Noen drar for å surfe, andre drar for å sole seg. Er du smart får du med deg et matlagingskurs også.

Konsentrerte damer lærer seg nye kjøkkentriks.

Konsentrerte damer lærer seg nye kjøkkentriks.

Alt det jeg skriver her er en underdrivelse. For at kokken Penny Williams (43) vet hva hun driver med, stemmer ikke. Hun føler, drømmer og puster det. Etter fire år på The Savoy i London der hun jobbet under Gordon Ramsay, kan hun kokkeyrket til fingerspissene. Hun ble drillet, formet og kanskje en smule hjernevasket.

Ingen meny skrives på Pennys restaurant før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med.

Bali_Asli_09

Penny Williams er kokk til fingerspissene.

– Jeg så ikke en eneste chili mens jeg jobbet på The Savoy! Ikke en eneste en. Det var mye foie gras og trøfler, men ikke noe futt. Jeg endte til slutt opp på Bali for å finne fred og ro, sier hun. Og det fant hun. Under Balis helligste fjell; Mount Agung. Her driver hun restaurant og holder matlagingskurs. Det er selveste drømmen som har gått i oppfyllelse, en lidenskap som har fått henne til å sove på sofaen i restauranten i flere år.

En dag i en balinesisk kvinnes liv

Jeg deltar på programmet som heter ‘A day in a Balinese housewife’s life’, og vi begynner dagen på markedet for å finne de beste råvarene mulig. Ingen meny skrives på Pennys restaurant Bali Asli før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med. Så lærer vi oss å lage gaver til Gudene.

Du vet, slike små pakker du ser overalt på Bali, som inneholder blomster, ris og kanskje en kjeks eller en mynt. De kalles ‘canang saris’, og ofres med en seremoni ved et familiealter flere ganger daglig. Penny har tatt til seg balinesernes lune vesen, og hun har lært seg å gi seg hen til det spirituelle. Bortsett fra på kjøkkenet når det putrer i sauser og kniver kvesses.

Bali_Asli_06

Disse gudegavene ser du overalt på Bali.

Bali_Asli_02

Ikke ingredienser til mat, men til gudegaven ‘canang sari’.

Eksotiske ingredienser

Det er alvor over grytene. Og enorme mengder kunnskap. Vi lærer oss å smake forskjell på lime og sitron, og vi lærer at gurkemeie både er betennelsesdempende, samt at det kan forebygge kreft og andre kroniske sykdommer. Deretter tilbringer vi tre timer rundt matlagingsstasjonen, der vi blant annet kokkelerer kryddermiksen bumbu bali, en frisk urtesalat, sataykylling, fisk innbakt i bananblad og flere andre retter mens Penny veileder oss.
– Mos sånn, ikke sånn. Smak hele tiden, ikke tro at noe er salt eller søtt nok før du har smakt. Vend risen på denne måten, så unngår du at riskornene knuses. Hun er proff. Og kan undervise. Bedre kombinasjon finnes ikke.
Bali_Asli_08

Full aktivitet i over tre timer på matlagingsstasjonene.

Mette, lykkelige og kunnskapsrike tumler vi ut av mathimmelen utpå ettermiddagen. Nå gjelder det å ikke glemme. Tok du notater? spør reisevenninnen. Nei, det hadde jeg ikke tid til, svarer jeg og lurer på hvordan jeg noensinne skal kunne gjenskape disse rettene hjemme. Men det er kanskje heller ikke meningen?

Satayspydene lages på ekte bambus.

Satayspydene lages på ekte bambus.

Mos sånn, ikke sånn. Bumbu Bali er krydderblandingen du finner i all balinesisk mat.

Mos sånn, ikke sånn. Bumbu Bali er krydderblandingen du finner i all balinesisk mat.

Vi lærer å lukte og smake på maten underveis.

Vi lærer å lukte og smake på maten underveis.

Vi plukker våre egne urter i hagen.

Vi plukker våre egne urter i hagen.

Sånn deltar du

Ta kontakt med Penny via nettsiden hennes Bali Asli.

 

Vibeke Montero
 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Gode debatter er verdifulle. Vi ønsker oss en saklig debatt, og har ikke rom for hets, sjikane eller andre former for netthat. Bortebest fjerner innlegg som vi ikke føler hører hjemme i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *