Noen drar for å surfe, andre drar for å sole seg. Er du smart får du med deg et matlagingskurs også.

Konsentrerte damer lærer seg nye kjøkkentriks.
Konsentrerte damer lærer seg nye kjøkkentriks.

Alt det jeg skriver her er en underdrivelse. For at kokken Penny Williams (43) vet hva hun driver med, stemmer ikke. Hun føler, drømmer og puster det. Etter fire år på The Savoy i London der hun jobbet under Gordon Ramsay, kan hun kokkeyrket til fingerspissene. Hun ble drillet, formet og kanskje en smule hjernevasket.

Ingen meny skrives på Pennys restaurant før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med.

Bali_Asli_09
Penny Williams er kokk til fingerspissene.

– Jeg så ikke en eneste chili mens jeg jobbet på The Savoy! Ikke en eneste en. Det var mye foie gras og trøfler, men ikke noe futt. Jeg endte til slutt opp på Bali for å finne fred og ro, sier hun. Og det fant hun. Under Balis helligste fjell; Mount Agung. Her driver hun restaurant og holder matlagingskurs. Det er selveste drømmen som har gått i oppfyllelse, en lidenskap som har fått henne til å sove på sofaen i restauranten i flere år.

En dag i en balinesisk kvinnes liv

Jeg deltar på programmet som heter ‘A day in a Balinese housewife’s life’, og vi begynner dagen på markedet for å finne de beste råvarene mulig. Ingen meny skrives på Pennys restaurant Bali Asli før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med. Så lærer vi oss å lage gaver til Gudene.

Du vet, slike små pakker du ser overalt på Bali, som inneholder blomster, ris og kanskje en kjeks eller en mynt. De kalles ‘canang saris’, og ofres med en seremoni ved et familiealter flere ganger daglig. Penny har tatt til seg balinesernes lune vesen, og hun har lært seg å gi seg hen til det spirituelle. Bortsett fra på kjøkkenet når det putrer i sauser og kniver kvesses.

[columns_row width=»half»] [column]
Bali_Asli_06
Disse gudegavene ser du overalt på Bali.
[/column] [column]
Bali_Asli_02
Ikke ingredienser til mat, men til gudegaven ‘canang sari’.
[/column] [/columns_row]

Eksotiske ingredienser

[columns_row width=»third»] [column]Det er alvor over grytene. Og enorme mengder kunnskap. Vi lærer oss å smake forskjell på lime og sitron, og vi lærer at gurkemeie både er betennelsesdempende, samt at det kan forebygge kreft og andre kroniske sykdommer. Deretter tilbringer vi tre timer rundt matlagingsstasjonen, der vi blant annet kokkelerer kryddermiksen bumbu bali, en frisk urtesalat, sataykylling, fisk innbakt i bananblad og flere andre retter mens Penny veileder oss.[/column] [column]- Mos sånn, ikke sånn. Smak hele tiden, ikke tro at noe er salt eller søtt nok før du har smakt. Vend risen på denne måten, så unngår du at riskornene knuses. Hun er proff. Og kan undervise. Bedre kombinasjon finnes ikke.[/column] [column]
Bali_Asli_08
Full aktivitet i over tre timer på matlagingsstasjonene.
[/column] [/columns_row] Mette, lykkelige og kunnskapsrike tumler vi ut av mathimmelen utpå ettermiddagen. Nå gjelder det å ikke glemme. Tok du notater? spør reisevenninnen. Nei, det hadde jeg ikke tid til, svarer jeg og lurer på hvordan jeg noensinne skal kunne gjenskape disse rettene hjemme. Men det er kanskje heller ikke meningen?

[columns_row width=»half»] [column]
Satayspydene lages på ekte bambus.
Satayspydene lages på ekte bambus.
[/column] [column]
Mos sånn, ikke sånn. Bumbu Bali er krydderblandingen du finner i all balinesisk mat.
Mos sånn, ikke sånn. Bumbu Bali er krydderblandingen du finner i all balinesisk mat.
[/column] [/columns_row] [columns_row width=»half»] [column]
Vi lærer å lukte og smake på maten underveis.
Vi lærer å lukte og smake på maten underveis.
[/column] [column]
Vi plukker våre egne urter i hagen.
Vi plukker våre egne urter i hagen.
[/column] [/columns_row]

Sånn deltar du

Ta kontakt med Penny via nettsiden hennes Bali Asli.