Til Bali for å lage mat
Det er alvor over grytene. Og enorme mengder kunnskap. Vi lærer oss blant annet å smake forskjell på lime og sitron.
Det er alvor over grytene. Og enorme mengder kunnskap. Vi lærer oss blant annet å smake forskjell på lime og sitron.
Alt det jeg skriver her er en underdrivelse. For at kokken Penny Williams (43) vet hva hun driver med, stemmer ikke. Hun føler, drømmer og puster det. Etter fire år på The Savoy i London der hun jobbet under Gordon Ramsay, kan hun kokkeyrket til fingerspissene. Hun ble drillet, formet og kanskje en smule hjernevasket.
Ingen meny skrives på Pennys restaurant før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med.
– Jeg så ikke en eneste chili mens jeg jobbet på The Savoy! Ikke en eneste en. Det var mye foie gras og trøfler, men ikke noe futt. Jeg endte til slutt opp på Bali for å finne fred og ro, sier hun. Og det fant hun. Under Balis helligste fjell; Mount Agung. Her driver hun restaurant og holder matlagingskurs. Det er selveste drømmen som har gått i oppfyllelse, en lidenskap som har fått henne til å sove på sofaen i restauranten i flere år.
Jeg deltar på programmet som heter ‘A day in a Balinese housewife’s life’, og vi begynner dagen på markedet for å finne de beste råvarene mulig. Ingen meny skrives på Pennys restaurant Bali Asli før hun vet hvilke ingredienser hun har å leke med. Så lærer vi oss å lage gaver til Gudene.
Du vet, slike små pakker du ser overalt på Bali, som inneholder blomster, ris og kanskje en kjeks eller en mynt. De kalles ‘canang saris’, og ofres med en seremoni ved et familiealter flere ganger daglig. Penny har tatt til seg balinesernes lune vesen, og hun har lært seg å gi seg hen til det spirituelle. Bortsett fra på kjøkkenet når det putrer i sauser og kniver kvesses.
[columns_row width=»half»] [column] [/column] [column] [/column] [/columns_row]Ta kontakt med Penny via nettsiden hennes Bali Asli.