Mamma, jeg stikker opp til Flowrider’n!

Eh, hva er klokka egentlig?

Den er 10. Vi er fremme i Marseille forresten. Sees til frokost!

Så smeller døra til lugaren hardt igjen, og sønnen på tretten år har forsvunnet opp på dekk 16 der det er megakult å være barn. Jeg har akkurat våknet, og trekker gardinene til siden og ser Marseille glitre mot meg. Vi er på Allure of the Seas, verdens største cruiseskip, på hennes første ferd gjennom Middelhavet.

 

Flowrider’n ja. Det er bølgemaskinen der man kan surfe, enten liggende eller stående, og det er her de litt større barna samles. En britisk familie vi møter der, forteller at sønnene på 11 og 14 år ikke vil være med på ferie med mindre det er en Flowrider i nærheten. Dette er deres fjerde cruise med Royal Caribbean Cruises (RCCL). Så den som trodde at cruiseferie var for pensjonister med hvilepuls tok helt feil. Faktisk er gjennomsnittsalderen ombord på under førti år, takket være alle barnefamiliene.

Lurt å vite
Hos RCCL må barn være minst 6 måneder gamle før de kan cruise. For transatlantiske cruise må barnet være minst 12 måneder. Alderen regnes fra cruisets første dag. Er du gravid, må du ikke være lenger på vei enn uke 23.
På en uke får han det til, og kan reise hjem som en ekte surfedude.
På en uke får han det til, og kan reise hjem som en ekte surfedude.

Feltarbeid for meg, full fart for barna

La det bare være sagt; hadde det ikke vært for at det er jobben min, så hadde vi sannsynligvis aldri dratt på cruise. Vi er mer jungel og ørken enn tilrettelagt moro. Men jeg er her for å lage en reportasje for Foreldre og Barn, og da må det feltarbeid til. Barna kunne ikke ha vært lykkeligere, og har gledet seg i månedsvis. De synes at ‘mamma har verdens kuleste jobb!’

Jeg skal ikke kjede dere med detaljerte time for time-beretninger om livet ombord. Men etter en uke, ser jeg jo hvorfor cruise har slått an som den nye familiefavoritten. Det finnes over sekshundre aktiviteteter å velge mellom i.l.a uken til sjøs. Noen for de bittesmå, mye for de som er mellom 8 – 16 år, og mer enn nok for oss som er voksne og egentlig vil ta det litt med ro. Dessuten får vi sett mange spennende steder underveis, der Pisa og Pompeii ble våre favoritter.  Egentlig sitter jeg igjen med følelsen av å ha fått både i pose og sekk, og det er det jo ikke så ofte man får.

I Palma de Mallorca rekker vi å stikke innom favorittbakeriet mitt Forn des Teatre på Plaça de Weyler for å smake på den lokale spesialiteten 'enzaimadas'.
I Palma de Mallorca rekker vi å stikke innom favorittbakeriet mitt Forn des Teatre på Plaça de Weyler for å smake på den lokale spesialiteten ‘enzaimadas’.

Ferie etter ferien

Men når sant skal sies, så sitter jeg også igjen med følelsen av å trenge en aldri så liten ferie etter cruiset. Jeg hadde sett for meg duvende, romantisk ro i en fluktstol på dekk mens Middelhavshimmelen gjør det hun gjør aller best; leker med akvareller i rosa og oransje i det sola går ned. Kanskje en g&t i hånda. Lave skuldre. Men sånn ble det ikke. Jeg kan ikke engang ta av meg klokka, noe jeg alltid gjør et poeng av når jeg er på ferie. Her må vi stadig passe tiden for å ikke komme for sent til et show på dekk 4, middag på dekk 8, candyfloss på dekk 6, og så videre.

Barna erstatter rulatortantene

Den siste dagen ombord, når skipet er på vei tilbake til Barcelona, intervjuer jeg kaptein Johnny Faevelen på broa. Han har vært kaptein i RCCL i over tjue år, og er stolt av trenden som har gjort cruiseskipene mer gigantiske for hvert år som går. – Før var pensjonistene målgruppen vår. I dag er det barnefamiliene, og derfor er alt tilrettelagt for at barn skal kunne storkose seg ombord, forteller han. Det er opp mot 1.800 barn ombord i høysesongen, og alle disse har behov som skipet og crew’et møter. Når vi kommer til middag står det en liten fruktskål klar til barna, i tilfelle de er så sultne at de ikke kan vente. I lugaren henger det en håndkleape i en kleshenger over senga og ønsker velkommen tilbake. Innimellom Flowrider, zipline, minigolf, pingpong og basseng har vi tid til å lage vår egen softis og å stikke hodet innom barnaklubbene, selvom barna heller vil henge med oss.

Hello goodbye. Vi ser mye på kort tid. Her med Vesuvio i bakgrunnen.
Hello goodbye. Vi ser mye på kort tid. Her med Vesuvio i bakgrunnen.

Det finnes et cruise for alle

Kaptein Johhny oppsummerer det slik: – En moderne cruiseferie på et av disse store skipene er som en storbyferie til havs. Han har rett. Det er noe som skjer hele tiden, og det er fort gjort å glemme at man faktisk er på en båt. Jeg er glad for å ha en utvendig lugar med balkong. Her senker roen seg, og jeg kjenner saltvannslufta i håret. Barna derimot, stortrives med alle aktivitetene og tempoet. Enn så lenge er Allure verdens største cruiseskip. Neste år kommer Harmony of the Seas, og er enda større, enda bedre. Når Mattis hører det, lyser det i øynene hans. – Skal vi teste det også, mamma? Please!

Hvordan ta vare på feriehåret