smarbeid spania

Cadiz = kortreiste matretter

Før jeg tipser deg om 7 matretter du må smake i Cadiz, så må jeg minne om at dette er en ujålete matdestinasjon. De såkalte gourmetmåltidene – der du blir sittende i tre timer og spise tolv retter som ligner kunstverk – hører ikke hjemme her. De tar du i Barcelona og Baskerland. I Cadiz-regionen er den aller beste maten kortreist og ukomplisert. Råvarene spiller hovedrollen – og flere av dem, som poteter fra Sanlucar de Barrameda og tunfisk fra Barbate, finner ofte veien til gourmetrestaurantene i nord.

Cadiz mat poteter
«Patatas aliñadas con melva» er et typisk eksempel på hvor enkel – og god – maten kan være i Cadiz. Potetene fra Sanlucar vokser i sandjord (nei, ikke i Sandefjord!). De regnes som Spanias beste.

7 matretter du må smake!

#1 Camarones – små reker

Fy søren, så gode disse små rakkerne er! De spises med skallet på, og smaker deilig av reker og hav. Jeg pleier å kjøpe små kremmerhus på stranda. Jeg elsker at de selger slike lokale delikatesser, og at folk faktisk kjøper. Det er akkurat det som gjør dem til en lokal spesialitet, og selvsagt at de fanges på Lyskystens langgrunne strender.

#2 Tortellitas de camarones

En typisk snack som mange innleder middagen med. Dette er en løvtynn, liten omelett bestående av egg, kikertmel og de små rekene jeg nevnte over (camarones). Holder du omeletten opp mot lyset, ser du gjennom den, og den skal være skikkelig sprø. Vanlig pris for en tortellita er ca. 1,20 euro.

#3 Pescaito frito – frityrstekt fisk

cadiz mat pescaito frito pris
Prisene er hyggelig i Cadiz-regionen.

Du kan ikke dra fra Cadiz uten å spise pescaito frito, eller bare «pecaito», som Cadizbeboerne kaller det på sin særegne dialekt. Det er fersk fisk og sjømat som dyppes i en blanding av hvete- og kikertmel før de friteres i god olje. Du kan bestille en blandet pescaito frito, da får du ulike typer fisk på samme fat, eller du kan velge dine favoritter. Mine favoritter er boquerones, chipirones og calamares.

#4 Churros – ikke bare til frokost

Du kjenner sikkert churros fra før; disse tubeformede, frityrstekte godsakene som dyppes i sukker og varm sjokolade. Sunt er det ikke, men det bryr de seg ikke om i Cadiz. Her spiser man churros fra tidlig morgen, frem til kvelden. I seks-tiden har nemlig spanjolene et måltid som heter «merienda», og da setter de seg ofte på kafe og bestiller en ny runde med churros.

#5 Atun rojo – vill makrellstørje

Tunfisken som fanges utenfor Lyskysten i mai og juni er ikke bare utrolig god – den fanges også med bærekraftige metoder. Metoden heter Almadraba, og er et arabisk ord som betyr «stedet der det kjempes», og samme metode har blitt brukt i tretusen år.

En almadraba består av opptil tolv båter som samarbeider om å fange de store fiskene.

Metoden går ut på å rigge en labyrint av stormaskede nett der tunfisken tvinges til å svømme mot båtene.

Riggingen av nettene tar to måneder. De er festet til havbunnen med ankere på et halvt tonn. Når kvoten er fylt, demonteres nettene.

Tunfiskene fanges i det de migrerer fra Atlanteren til Middelhavet for å gjyte. Nettene har masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget.

På Lyskysten brukes hele fisken, ikke bare den klassiske ryggfiléten.

Det finnes 25 ulike deler på tunfisken, og hver av dem har en helt unik karakter.

Riggingen av nettene tar to måneder. De er festet til havbunnen med ankere på et halvt tonn. Når kvoten er fylt, demonteres nettene.

cadiz mat tunfisk restaurant
På El Campero spiser du tunfisk i verdensklasse.

El Campero i Barbate: En høyborg for tunfisk av første klasse. Nyt små tunfiskretter i baren eller på terrassen, eller gå for en treretters i den den mer formelle restaurantdelen.

#6 Queso Payoyo

Denne osten produseres av fjellgeitemelk, og er rund og god på smak. Ikke så skarp som geitost ofte kan være. Den kommer fra området rundt Grazalema, og passer perfekt som en avrunding på måltidet. Flere steder kan du også få ostekake med payoyo-ost, nam nam!

#7 Spanias BESTE gelato – sherrysmak

Ja, det er helt sant! I den nye bydelen i Cadiz finner du Carlo Guerrieros gelateria. Han er opprinnelig fra Venezia, og har blitt kåret til Spanias aller beste gelatomaker. I desember skal han representere Spania i gelato-VM! Smaken han deltar med heter «cremoso al vino oloroso», og er en kremet hyllest til lokal sherryproduksjon i Cadiz-regionen. Helt nydelig!

Gå ikke glipp av LA CREMERIA, i Avenida José León de Carranza 6.