Skyld på lyset, skyld på potente drinker, skyld på hva som helst. Men sannheten er at finner dere ikke magien her, er det bare å sende inn skilsmissepapirene med det samme.

Blendene vakre Venezia er det nærmeste en by kommer et afrodisiak.
Blendene vakre Venezia er det nærmeste en by kommer et afrodisiak.

 

Nittifem prosent av de tjue millionene som reiser til Venezia hvert år gjør følgende: De beveger seg i en endeløs menneskestrøm fra Rialtobroa til Markusplassen, og husker såvidt å heve hodet for å få med seg Sukkenes Bro. Derfor skal du gjøre noe helt annet.

Skvulpingen blir til duvende poesi. Gondolferden er slett ingen turistfelle, jeg elsker det!

Venezias første kvinnelige gondolfører

07.00 – Stå opp grytidlig. Mens resten av turistene fortsatt ligger i hotellsengene sine har du broene, kanalene, klukkelydene og arbeidsdagen som starter for lokalbefolkningen for deg selv. Gå gjerne ned til Rialtomarkedet som er i full aktivitet på denne tiden av døgnet.

 

Politiutrykningen en tidlig morgen er estetikk på høyt plan.
Politiutrykningen en tidlig morgen er estetikk på høyt plan.

09.00 – Frokost på Dodo Caffè. Lokalt stamsted i Cannareggio. Her tar du morgenkaffen med arbeiderne som gjerne tar en grappa til kaffen. Adresse: Fondamenta degli Ormesini

10.00 – Markusplassen. Det finnes mange vakre plasser i Europa, men Markusplassen er en av de aller vakreste. Hver eneste buegang og hver eneste brostein puster historie, og finner du deg et sted å sitte i relativ fred og ro, kan du bli sittende i timesvis og beundre arkitekturen på en rekke kjente bygg, som Basilica di San Marco, Dogepalasset og Campanilen. Dette er den eneste plassen i Venezia som er stor nok til og kalles Piazza, alle andre kalles ’campi’.

Så mye vakkert på et sted. Ikke rart Markusplassen er attraksjon med stor A.
Så mye vakkert på et sted. Ikke rart Markusplassen er attraksjon med stor A.

Basilica di San Marco
Denne gotiske kirken ble påbegynt i år 830 som et hvilested for levningene av St. Markus som venetianerne hadde stjålet fra Egypt. På balkongene over inngangen har du uforstyrret utsikt over Markusplassen, men vær oppmerksom på at du ikke kommer inn i shorts eller singlet. Åpningstiden er 0945–1600 mandag til lørdag, og 1400–1600 søndag.

Dogepalasset Palasset var den venetianske republikkens rettsbygning og fengsel. Salene er dekorert med mosaikkgulv og gylne tak med kunstverk av mestere som Tintoretto og Veronese. Du kan også se fengselscellen Casanova rømte fra i 1755. Palasset er åpent daglig kl. 0900–1900, og inngangsbilletten koster omtrent 90 kroner.

 Campanilen Dette 99 meter høye klokketårnet rett utenfor Markuskirken er Venezias høyeste bygning. Det opprinnelige tårnet raste 1902, så dagens Campanile ble gjenreist som en nøyaktig kopi av det originale som ble bygget for tusen år siden. Heisen opp tar ett minutt og gir den desidert beste utsikten over byen og lagunen. Åpent daglig fra kl. 0900 –1900. Inngangspris 50 kroner.

 

Ta en aperitivo -eller bare en kyssepause langsmed San Trovaso-kanalen i Dorsoduro.
Ta en aperitivo -eller bare en kyssepause langsmed San Trovaso-kanalen i Dorsoduro.

12.00 – Aperitivo og lunsj på romantiske Cantina dei Schiavi der veggene er dekket av vinflasker, og prisene fortsatt er nabolagslige. Dette er en såkalt bacaro, som egentlig er hull-i-veggen-barer som selger et glass eller to og en munfull cicchetti – Italias svar på tapas.

En kjapp en. Cantinone Gia Schiavi serverer deilige cicchetti .
En kjapp en. Cantinone Gia Schiavi serverer deilige cicchetti .

14.00 – Gå deg vill i Dorsoduro og San Polo, to av Venezias distrikt som ikke oser av turistifiserte stopp. Langs San Trovaso-kanalen finner du et av byens få gjenlevende gondolverft. Lurer du på hvorfor verftet ser ut som en hytte i Alpene? Det er fordi gondolmakerne tradisjonelt sett har vært fra de nord-Italienske Dolomittene der de er vant til å behandle treverk.

 

16.00 – Kunstpause eller shoppingkick. Liker du kunst, tar du turen til Peggy Guggenheim-museet der du ser europeisk og amerikansk kunst fra 1900-tallet. Blant andre Dalí, Kandinsky og Picasso. Det er et av Italias viktigste museer, og ligger i Peggy Guggenheims tidligere hjem (eller palass som det heter i Venezia). Har du mer sansen for shopping, så finnes det mer enn Muranoglass å ta med seg hjem fra Venezia. Jeg fant drømmekjolen på vintagebutikken Oh la la på Campo San Barnaba. Har du sansen for litt annerledes shopping, så ta turen til Rio Tera dei Pensioneri som ligger i en kiosk på San Stefano-plassen. Her kjøper du produkter som er lagd av fanger som sitter inne på byens kvinnelige -og mannlige fengsel. Canvasbager, t-skjorter med spritzlogo og kule agendaer er noen av varene til salgs.

Shopping er mer enn Muranoglass. Jeg fant drømmekjolen på Oh La La.
Shopping er mer enn Muranoglass. Jeg fant drømmekjolen på Oh La La.

19.00 – Det kommer et punkt i alles Veneziaopphold, og spesielt de forelskedes, hvor man må ta stilling til Turistfellen med stor T. Skal man kjøre full pakke og ta en gondolferd eller ikke? Og er dette egentlig en felle? Her ser turistmassen ut til å splittes. Noen føler seg som premieidioter når de duver på tradisjonelt vis gjennom små kanaler mens japanske turister knipser fra kanalbredden. Klarer du derimot å være tilstede i øyeblikket, er en gondolferd noe av det mest fantastiske du kan gjøre i Venezia. Jeg hevder at det ikke er en turistfelle. Det er simpelthen en videreføring av en tradisjon som du kan betale åtti euro for å ta del i. Ingen overpris når du tenker på at det koster minst 40.000 euro å skaffe seg en gondol, og at gondolierene innehar skills som krever år med opplæring.

Venezias tre beste barer

Mitt tips er at du gjør lurt i å drøye gondolferden til dagsturistene forlater byen. Til sola er på vei ned og bader fasadene i gull. Etter klokka 19.00 koster ferden riktignok hundre euro, men slik magi kan ikke prissettes. Jeg skal ærlig innrømme at å ta inn over seg verdens vakreste by i gondolperspektiv er noe jeg aldri går lei av. Særlig ikke hvis du snakker med gondolieren, og ber ham om å frakte deg gjennom sine favorittkanaler. Da kommer historiene og anekdotene som bare han kan som perler på en snor.

Gondolene har vært en naturlig del av Venezias bybilde i over femhundre år. Idag er de forbeholdt turister, men det gjør dem ikke til en turistfelle.

21.00 – Middag. Osteria Alle Testierie er et populært sted for fersk fisk. Og fisk fra lagunen smaker himmelsk, tro meg! Særlig de bittesmå rekene med blå rogn, som er en spesialitet. Restauranten er bitteliten, så reserveasjon er alfa omega. Det gjøres online, og du velger mellom bordsetting klokka 19 eller klokka 21.

23.00 – Måneskinnstur. Du trenger ingen plan utover å vandre kanallangs og føle på Venezias magi. Du kommer til å gå deg vill, vær advart, og på denne tiden av døgnet er det ikke så mange å spørre om retning. Så det er ingen dum ide å ta med seg et kart.

Stikk innom Markusplassen på kveldstid, og opplev stedet ganske for deg selv.

 

sommer 2005Midnatt – Les på sengen. Tove Nilsen sin roman Sommer 2005 inneholder et kapittel fra Venezia, og her kan alle som er eller har vært forelsket kjenne seg igjen.

DETTE KAN DU TRYGT DROPPE:

Harry’s Bar er en overpriset bar full av amerikanske turister. Det er her den berømte cocktailen bellini skal ha blitt skapt, men Harry’s sjel er forlengst utvasket.