2016-02-22 at 11-52-06
Grand Montets er Chamonix’ mest kjente skiområde

Chamonix er berømt, og beryktet. Det ligger skygger over den trange dalen. Skyggene fra  Europas høyeste fjell, og alle som døde i farlig lek rundt dem. Dette er ekstremsportens hovedstad. Mont Blanc (4 810 moh) er skientusiastenes tempel. Skiguidene er dens yppersteprester.

Den første gangen jeg stod slalåm, skalv jeg av høydeskrekk. På Geilo. Det var en liten tass av en bakke, som endte med flatmark. Ikke en kul som syntes å forsvinne ut i evigheten tusen meter ned. For slik er alpene.

Det er ikke helt sant. Det finnes skisteder i alpene som er snille og milde. Vakre postkortlandbyer mellom slake åssider, for deg som vil ta det pent og rolig, for å nyte uten risiko. Så har du alper for deg som er adrenalinavhengig. Som en dag vil kalle deg selv en pudder-junkie, i bakker som presser deg til å stå lengre, høyere og tøffere for hver gang. Da velger du for eksempel Chamonix i Frankrike.

Fransk lunch er halve gleden

 

Motorveien fra flyplassen i Genève slynger seg gjennom en vakker og nesten vårgrønn dal i februar, pepret med vakre alpehus, samt en og annen kirke i åssiden under fossefall og bratte fjellsider.

cafe balme

Vi tar av ved Cluses, og sikter oss inn på det gule huset Café de Balme. Dette er et hett tips for alle som kjører A40 mot en rekke skisteder. Caféen er en kombinasjon av showroom, butikk og restaurant, med det ypperste av fransk og sveitsisk kjøkkenutstyr. Gasskomfyrer i hundretusenkronersklassen, og sveitsiske kniver for stjernekokker, blant annet. Maten lages selvsagt på og med utstyret, og menyen er et kupp for både ganen og lommeboken! Hermed varmt anbefalt. Selv var jeg megafornøyd med mitt valg av ravioli med fiken, parmesan og lokalt kjøtt. I samme gate ligger et kjent røkeri og utsalg kalt Maison Pineau. Der kan dere proviantere lokale matspesialiteter, som salamier, oster, marmelader og vin som får tennene til å løpe i vann. Kraftig seterkost er det du vil ha når beina skal løpe i snø.

ALPEMAT: Oppskrift på ostefondue på min blogg Gullimunn.com

Etter en imponerende viadukt, slynger veien seg i bratte svinger det siste stykket gjennom det trange fjellpasset som leder inn til skikjørernes mekka. Beliggenheten på en drøy time fra flyplassen er en annen grunn til at Chamonix er et godt valg.

2016-02-21 at 19-09-20

Solnedgang over Mont Blanc massivet.

2016-02-21 at 18-07-15
Jeg blir aldri mett av å beundre de farlige, vakre, mektige og vidunderlige fjellene.

Foruten Mont Blanc, spidder taggene til Aiguille du Midi himmelen. (Aiguille betyr nål). Dalen har flere tettsteder, med den sjarmerende byen Chamonix omtrent i midten. I motsetning til mange rene skisteder, er dette en levende by, fylt av praktfulle gamle bygninger i retroglamorøs alpestil. Det går gratis shuttlebusser over alt, men allikevel er det kjekt å ha leiebil, for ulempen med Chamonix er de spredte skiområdene.

Afterski i Alpe d’Huez og 2Alpes

Akkurat som ifjor opplever vi mye regn og overskyet vær, nede i dalen. Klimaet virker vestlandsk. Men hva gjør det? Vi er her for å stå på ski over skyene. På regntung flatmark blir det kun turer til super’n (en severdighet i seg selv for matvrak), spising og soving. Vi står tidlig opp for å være først i bakkene. Gatene er fulle av skiboms i samme ærend. Afterski her skal visst være bra. Det vet vi ingenting om. Det snør over 2000 meter, og pudderalarmen går.

2016-02-21 at 15-55-21
Nei flagget er ikke dansk! Det er Savoie.

De neste dagene starter vi pent i Le Tour, med knallvær. Spiser lunch på vårt favorittsted Alpage de Balme. De værbitte trebygningene, halvt nedgravd i snø, ligger vakkert til i nesten to tusen meters høyde. Her diskes det opp med lokal seterkost av beste sort, midt i paradiset. Jeg elsker disse små seterbuene i fjellet!

Det svake kjønn?

Men nå, en liten appell. Jeg er kvinne i min beste alder. Over 50. Det blir stadig færre av oss i bakkene. Hvorfor det? Jeg henger og dingler i heisen sammen med Sam, Tomas og Jørn. Vi er over 50 hele gjengen. Jørn har rundet 60.

«Det er altfor mange damer som slutter å leke sånn i midten av førtiårene», sukker Jørn

«Det er synd», istemmer de andre.

«Det er kanskje ikke så rart, for vi blir ofte parkert med omsorg for barn og hjem noen år, mens dere menn tar mer fri fra pliktene enn oss», sier jeg, som et forsøk på forsvar av mitt ‘svake’ kjønn.

De blir tause.

«Men de burde også ta mer ansvar for sin egen fritid», sier Jørn omsider.

«Absolutt», sier jeg.

«Jeg har noen få venninner som har startet sin nye ungdomstid etter at ungene er mer eller mindre ute av redet, og jeg gjør det samme. Nå er det maraton, offpist og gutteturer for alle pengene», jubler jeg, og mannen min ser nyforelsket på meg.

Foran oss dingler neste generasjon. To 17-åringer og en knalltøff jente på 27. Siden møter vi flere nordmenn. Blant dem en lykkelig mor fra Bodø, som bærer isøks og skredutstyr med heldige unger på slep. Folkens, vil dere ha med ungdommen på tur, så lek med dem!

Lek og fall

2016-02-24 at 12-02-04
Vi har funnet pudder i Brévent!

De neste dagene tetner været. Sikten blir dårligere, så vi må skrinlegge planene om Aiguille du Midi og Vallée Blanche, men koser oss i nordvendte Grand Montets, deretter i sydvendte Brévent og Flégère, hvor vi står til knes i pudder, og drar våre egne grenser lenger og lenger. De beste områdene for offpist finner vi fra toppen av Aiguille de Charlanon i Brévent, på sidene av Lachenal, samt langs heisen l’Index i Flégère (upreppet da vi var der).

Det er lenge siden jeg var høyderedd på bakketoppene. Det er også lenge siden jeg kviet meg for å gutse ned de sorte bakkene. Denne gangen hiver jeg meg også utfor kanten av tilbringerne, kaster skiene fra side til side i bratte hellinger med jomfruelige snøflak, før jeg lener meg behagelig tilbake, og lar skiene surfe i vakre buer ned de slakere partiene. Jeg stopper for å hive litt etter pusten, kjenne lårene svir og svetten renner, før jeg gyver løs på humpetitten tei mellom juletrær. Jeg faller omkulls og bakster som en unge i snøfonnene.

«Har du ikke falt noen ganger har du ikke stått skikkelig», ler Jørn.

Alle faller av og til. Rundt meg hører jeg indianerhyl av glede. De tøffeste (eh…yngste), har funnet renner (coloirer). Den ene brattere og trangere enn den andre. Vi har alle våre grenser som skal utfordres. Det er det Chamonix er til for.

2016-02-21 at 11-04-14
Moi 🙂 Pudder-junkie i sin annen ungdom!

En liten oversikt over Chamonix’ seks ulike alpinområder:

Les Houches: Fin for nybegynnere og familier. Ligger lavere enn de andre stedene, i begynnelsen av dalen. Er også stedet for det berømte World Cup Kandahar.

valle blanche
Vallée Blanche må kjøres med guide pga bresprekkene. Foto: Chamonix-Mont-Blanc Valley Municipalities

Aiguille du Midi, for Europas høyestliggende gondolbanestasjon på 3 840 meter over havet. Her finner du bla turistattraksjonen The Void (en glassboks som svever på toppen. Test høydeskrekken!). Herfra kan du stå offpist i timevis ned den berømte Vallée Blanche, isbreen som slynger seg rundt og helt ned. Her må du ha guide.

Brévent: Knallfine bakker for offpist, renner, småskog og noen få enkle bakker. Herfra kan du ta en horisontal gondol over til:

Flégère: Mye lekker offpist og bratte bakker. Litt skogskjøring her også.

2016-02-21 at 16-54-39
Utsikt til Argentière-breen fra Le Tour.

Grand Montets: Bratte bakker og offpist. Startområde for den berømte Haute Route til Zermatt via Argentiérbreen.

Le Tour Balme og Vallorcine: Høytliggende og lett offpist-område, enkle bakker og formet som en skål midt i solsteken, med fantastisk utsikt over hele dalen. Ypperlig sted å bo for deg som vi ha Chamonix’ eneste ski-in/ski-out.

Tre grunner til å velge Chamonix:

  1. Mont Blanc Unlimited Ski Pass gir adgang til tre ulike skisteder i Chamonix, i tillegg til Courmayeur i Italia (halvtimes kjøring gjennom Mont Blanc tunellen) og Verbier i Sveits. Alle med terreng i verdensklasse
  1. Offpist ned ikoniske Vallée Blanche, 17km og 2000 høydemetere
  1. Bratte bakker og offpist, spesielt i Grand Montets, ned til Argentière
2016-02-22 at 11-30-02
Ludvig 17 år, på Grand Montets. En ungdom som får smaken på frikjøring med adrenalinkick trenger ingen andre rusmidler 😉

Budsjett:

Jeg lager alltid min egen tur etter lavpriskalendere hos flyselskapene. SAS har f.eks. bra tider og priser til Genève.  AirBnB for å finne bosted, og Rentalcars.com for å shoppe beste leiebilpris.

Da blir budsjettet grovt regnet 5000* for en helg, og 10 000* for en uke per pers.

  • 3 000,- kr for flybillett med skibag
  • 3 000,- kr for bra bosted i seks netter
  • 3 000,- kr for skipass i seks dager

* Leiebil økonomiklasse i en uke kommer på ca. 3000 kr med skistativ, forsikring, vinterdekk (sjekk nødvendighet), og plass til tre personer med bagasje.

plan joran2
Plan Joran i Grand Montets tuller ikke med menyen.

Gourmetbonus

Du spiser knallbra lunch på topp restauranter i bakkene, til bra pris. Eller hva sier du til denne menyen?

De fineste turene i Nordmarka, Oslo