Det er ingen grunn til at du ikke skal erobre verden helt på egen hånd!

Jeg elsker å reise på egen hånd. Det gir en frihet som går alle andre friheter en høy gang. Følgende har jeg lært, og med disse tipsene går det som en lek!

1 – Homsestrøket = din beste venn

I Paris' homsestrøk Le Marais får du som jente garantert gå i fred. Er du gutt derimot, risikerer du lange blikk.
I Paris’ homsestrøk Le Marais får du som jente garantert gå i fred. Er du gutt derimot, risikerer du lange blikk.

Opplever du uønsket interesse fra menn?  Da er det godt å vite at alle storbyer har sine homsestrøk. Som en bonus har homsestrøkene ofte vokst fram i byenes mest bohemske strøk, så de er ofte fulle av gallerier og lekre kaféer. Madrids Chueca-distrikt har byens absolutt beste barer, og homsekvartalet Le Marais i Paris er et funn av boutiques, bakerier og kafeer.

2 Bo i fellesskap

Herberger er en god løsning hvis du vil komme i prat med folk.
Herberger er en god løsning hvis du vil komme i prat med folk.

Det blir ofte dyrere å reise alene, i og med at et enkeltrom på hotell koster så og si det samme som et dobbeltrom. Herberger derimot, opererer fortsatt med pris per person i stedet for per rom. De er også gode arenaer for å møte andre reisende. På Famous Hostels finner du populære herberger med høy standard. Jeg har testet Villa St Exupery i Nice, der de blant annet arrangerer spennende utflukter til nærliggende strender, puber og klatresteder. Pris: fra 250 kroner per natt.

[columns_row width=»two-thirds-and-third»] [column]

3 – Tidlig middag

Kjipt å be om ’table for one’ når restauranten er full av par? Å spise middag på egen hånd kan føles ensomt. Men hvem har sagt at du gå ut og spise middag klokken åtte bare fordi alle andre gjør det? Går du ut litt tidligere enn vanlig, slipper du å sitte alene i en full restaurant.

Dette har jeg i medisinkassa

Du føler deg mindre alene hvis ikke restauranten er proppfull av par.
Du føler deg mindre alene hvis ikke restauranten er proppfull av par.

4 – Treff likesinnede

Vil du slå av en prat med noen er det smart å gjøre seg tilgjengelig. Synes du det er pinlig å henge i baren, men kunne tenke deg noen å ta en drink med? Eller bare noen å gå på museum med?

Det finnes nettsamfunn for det aller meste, og mange bruker  www.lonelyplanet.com og www.virtualtourist.com for å arrangere uhøytidelige treff. Begge disse nettstedene er for folk som er genuint opptatt av å reise og oppleve, og har ingenting med typiske date-sider å gjøre. Husk allikevel vanlig nettikette, og sørg for å holde dere på offentlige steder.

5 – Mission Possible

Glad i teater? Gå alene, da vel! foto: Fata Lemes
Glad i teater? Gå alene, da vel! foto: Fata Lemes

Lag deg et prosjekt før du reiser. Hva med å ta skikkelig sats og ta i bruk et nytt språk? Reiser du alene, er det ingen som kan le av feilene dine. Eller hva med å gå på teaterstykker du ellers aldri ville ha gått på?

[columns_row width=»two-thirds-and-third»] [column]

6 – Bo sentralt

Dette er kanskje ikke alltid økonomisk fornuftig, men et sentralt hotell kan ikke undervurderes. Da er du i gåavstand til det du vil se og oppleve, samtidig som du unngår å vandre alene i øde områder eller skrekk og gru; halvtomme metrokorridorer.

7 – When in Rome…

Er det greit for kvinner å røyke vannpipe i Istanbul?
Er det greit for kvinner å røyke vannpipe i Istanbul?

Forsøk å smette inn i kulturen i det landet du skal besøke. Reiser du til Istanbul, er de ikke like vant med å se kvinner alene på tur som i London.  Er du i tvil om hvilke uskrevne regler som gjelder, går det alltid an å spørre fastboende kvinner på din egen alder.

[columns_row width=»two-thirds-and-third»] [column]

8 – Observér og kopiér

Det er bare vi vikingkvinner i nord som synes det er helt normalt å drikke lunkne, uelegante halvlitere. Alle andre europeiske kvinner drikker ølen sin som små snitt. Så utbredt er det faktisk, at du kan regne med å få ølen i ’halv størrelse’ bare i kraft av å være jente. Heller ikke i England, pubkulturens hjerte, er det vanlig å se jenter drikke pints. Joda, studentene gjør det, men sjelden voksne kvinner.

9 – Alltid beredt

Ta notater! Da husker du de frie tankene dine også etter at du kommer hjem.
Ta notater! Da husker du de frie tankene dine også etter at du kommer hjem.

Du har selvfølgelig alltid med lesestoff i veska! Guidebok, kart over byen, et magasin og elektroniske duppeditter er obligatorisk. Da har du alltid noe å drive med. Skriv ned intrykkene dine.

Å reise på egen hånd er meditativt, og det dukker gjerne opp uventede tanker og idéer. Det kanskje aller beste med å reise på egen hånd er jo nettopp at du har tid til å fordøye inntrykkene i ditt eget tempo.

[columns_row width=»two-thirds-and-third»] [column]

10 – Stay safe!

Sikkerhet kommer alltid først, og det er desto viktigere når du reiser alene. Holder du deg i Europa, er du tryggere i den forstand at du har rett på legehjelp med det europeiske helsetrygdkortet. Ha dessuten alltid hotellets visittkort med deg i lommeboka. Da har du adressen lett tilgjengelig hvis du skulle gå deg bort, eller setter deg inn i en taxi og ikke vet hvordan du uttaler navnet på gata.

 

Fortsatt ikke overbevist, men mangler reisefølge?

Synes du det er skummelt å reise helt alene kan du melde deg på en reise med et av de mange reiseselskapene som nå tilbyr turer spesielt tilpasset deg som reiser alene, som for eksempel Carpe DiemJomfrureiser spesialiserer seg på turer for kvinner, og Inspiratour arrangerer kursturer.

Her kan du lese om da jeg dro på treningstur med Jomfrureiser til Kroatia.