Skikjøring utenfor turisttråkket

Velger du høyest opp, lengst syd, finner du et par franske alpeperler nordmenn ikke har oppdaget, ennå.

station by night
Vakkert og stemningsfullt!

SMÅFLY, BUSS ELLER HELIKOPTER

Du kan fly direkte fra Oslo til Genève på under tre timer. Derfra er det rundt to timer til de to skisportstedene Alpe d’Huez og Les 2Alpes, som er forbundet med hverandre via buss (45 min) eller helikopter (3-4 minutter), og skipasset gjelder begge steder.

Å fly mellom tindene er verdt hele turen! Helikoptershuttle går fra bakke til bakke tre dager i uken til kun 70 euro per pers, og du får et syn du sjeldent vil glemme. Du lander rett ved 2Alpes store isbre, som sikrer gode snøforhold året rundt, og ellers er utgangspunkt for La Grave, kjent som et av de råeste offpistområdene alpene kan by på.

P1000276
La Grave sett fra småfly. Alpenes råeste offpistområde.

Eller, gjør som meg 🙂 lei deg en halvtimes flytur fra samme lille flyplass i Alpe d’Huez for sightseeing eller flytime tett på tindene, og nyt synet av skispor ned de utroligste steder.

VIBEKE: På bootcamp for mammaer på Gran Canaria

P1000198
Litt juletrekjøring er kos. Jerome er fransk skiguide, og har ESF jakke i rødt og hvitt. Du finner dem over alt, og de er rene rockestjernene.

 

OFFPIST OG SLOW ZONE

Det er sjelden nybegynnere kan nå de høyeste alpetoppene, men 2Alpes er et unntak. De hardeste nedfartene er nærmest landsbyen i bunn av høyfjellsdalen beliggende på 1800 m.o.h., for deretter å slake ut mot toppen. En gondol frakter deg rett til topps, om ønskelig, på 25 minutter til den store isbreen som gir 360 graders utsikt fra 3600 m.o.h. Derfra kan du velge flere kilometer med bakker i alle vanskelighetsgrader. En Slow Zone sørger for at ustø bein kommer seg trygt hele veien ned. Både Alpe d’Huez og 2Alpes gir mange herlige muligheter for offpist mellom bakkene, men for den råeste opplevelsen anbefales å leie proffe skiguider.

P1000514
2Alpes, avslappet, ungt, rimelig og rått.

TUNNEL OG LA SARENNE

I Alpe d’Huez kan du oppleve Europas lengste bakke, La Sarenne på 16 km, som starter på Pic Blanc 3330 m.o.h. Erfarne kan fyke ned til 3000 meter, der tunnellen Grand Rousse går tvers gjennom fjellet, til en krevende sort nedfart uten prepping på den andre siden. Som begynner kan du slenge deg på midtveis i La Sarenne, for bakken flater ut i et dalsøkk, og er en fin sightseeingrunde til bunns. For den ultimate opplevelse tilbyr La Sarenne kveldskjøring med hodelykter. Magisk!

PARAGLIDING OG SPA

Både Val d’Huez og 2Alpes har et vell av tilbud, fra skicrossbaner til skipark med internasjonal standard og paragliding, som ved heisen til Le Diable (Djevelbakken).

P1000499

Forholdene er spektakulære. Du svever over nasjonalparken med opptil 2000 meter under støvlene, før du lander samme sted og kan fyre av adrenalinrushet i sorte bakker ned til bunns, før du restituerer i hammamen eller badstuen til for eksempel det sjarmerende Chalet Mounier, forøvrig et godt sted å få massasje før en bedre middag.

INGA: På to hjul overalt

SKI CLUBBING

Men, før den tid bør du ha inntatt en bedre lunsj i høyden. Det er jo halve moroa med å være i alpene. Glem fast-food.

P1000405
Det svinger skikkelig!

Ingenting er råere for skientusiaster enn å stå ski hele dagen, til musklene svir, nesen rødmer, hjertet jubler og sjelen blir så ruset at lunsjen smaker som nektar fra gudene.

champis alpedhuez
Afterski på fransk…

Ikke minst fordi den inntas i varmen av solide tømmervegger i over 2000 meters høyde, og gjerne består av kjølig foie gras, fet pata negra, sterke oster og sprudlende champagne, mens loungemusikken tar seg opp til dansetakt. 2Alpes og Alpe d’Huez har ikke bare mest sol, de seiler opp som stedene med den beste ski clubbingen. Du må ikke være russ for å føle deg på rett sted til rett tid.

Med en VIP-avdeling tapetsert med champagne som Veuve Clicquot og Moët Chandon, stjernekokker på kjøkkenet og fatboys på terassen, blir du varm i trøya enten du er 17 eller 60.

La Folie Douce i Alpe d’Huez jobber 70 mennesker med å gi deg den ultimate opplevelsen av ski, underholdning, utsikt, moro, mat og musikk av typen elektronisk jazz og house.

I 2Alpes finner du tilsvarende ski clubbing på Pano Bar, også den i 2000 meters høyde. Det er stor fare for at lunsjen klokken 13:30 ender opp som after-ski. Og dagen etter er det på’n igjen!

AVSLAPPET

Til tross for dyre bobler, høy flyføring og rå skikjøring er både Alpe d’Huez og 2Alpes svært avslappede steder. Her trives unge, sporty skikjørere. Det er sportsbutikker, barer og små koselige restauranter som gjelder, ikke dyr shopping, pelskledde posører og slipstvang. Og, vil du tilbake etter smaken av ski, kan de gi deg supre sykkel- og fotturer i sommerhalvåret. Alpe d’Huez er byen som gir best utsikt til spennende svinger under Tour de France.

P1000504

REISE:

Både SAS og Norwegian har direkteruter til Genève torsdag – søndag, som gir to fulle dager på ski

Pris fra ca kr 2000,- med reisetid på to og en halv time.

Fra Geneve flyplass går det busser, men det enkleste og raskeste er å leie taxi eller bil direkte til Alpe d’Huez og 2Alpes.

Skipass i Alpe d’Huez koster rundt 91,50 euro per dag. Seksdagerskort koster 238,50 og inkluderer to dager i 2Alpes.

P1000303

HELIKOPTERSERVICE:

 

Det er shuttleservice tre dager i uken med helikopter fra bakken i Alpe d’Huez til bakkene i 2Alpes! Turen tar ca 3-4 minutter og koster kun 70 euro per pers.

LEI ET SMÅFLY:

Det koster ikke all verden å unne seg den sjeldne luksus å leie et fireseters småfly med pilot for den ultimate sightseeing! Spesielt for offpistentusiaster er det stas å ta en nærmere titt på La Grave.

P1000312
J’adore les alpes francais!