Thom kha, khob khio og nam! Thaimat får tunga til å slå krøll på seg.

Sitrongress, koriander, lime og hissige chili. Innkjøpslisten til husmødrene i Thailand minner om en orientalsk versjon av et kapittel i Laura Esquivels suksessroman, «Hjerter i chili».Jeg er matglad og når jeg er i Bangkok elsker jeg å snuse rundt i boder og markeder. Det er morsomt å lære hva som skal til for å lage de deilige suppene. Men da jeg var i Bangkok sist, besøkte jeg tv-kjendisen Nooror Somany-Steppé som er Thailands svar på Ingrid Espelid Hovig. Det var mildt sagt ganske stas.

– I thaimat balanseres søte, sterke, salte og syrlige ingredienser. Det brukes masse friske og sunne urter, og ofte runder vi det av med kremet kokosmelk. Det er dette som gjør thaimat så god, sier Nooror Somany-Steppé mens jeg stapper i meg snacks, såkalt mien kham som én av minst åtte retter jeg stapper i meg under besøket.

– Når jeg kommer på besøk til familien min er det første de spør: «Hva skal vi spise?» Når vi kvinner vokser opp lærer vi oss å kle oss pent, lage vakkert kunsthåndverk og å lage mat. Det er viktig for kvinner, sier Somany-Steppé og legger til at i dag har mennene inntatt kjøkkenene.

Når man spiser i Thailand ser ute til være mindre viktig. Det ser nemlig ut at folk spiser hele dagen. Restaurantene kan raskt servere flereretters lunsjer og middager, uansett når du måtte komme. Ved siden av dette finnes det sikkert millioner av boder hvor det selges småretter, såkalte khong khob khio, som betyr noe å putte i munnen. Det er kylling på pinne, kokosmelkboller, nuddelsupper, fiskeboller, ja, endog frityrtstekte insekter. Du kan være sikker på at disse bodene ikke ligger langt unna et marked eller en stor mathall. Det er godt å være matglad i Thailand. Selv om Bangkok ikke har restauranter med stjerner i Guide Michelin har verden for lengst oppdaget den smaksrikdommen som finnes akkurat her. Derfor har smarte entreprenører over hele Thailand startet kokkeskoler. Selvfølgelig har Nooror Soman-Steppé sin egen skole:

–  Vi lærer gjerne bort det vi kan. Det er verken vanskelig eller tidkrevende. Å hakke og skjære til er det som tar lengst tid, sier hun viser hvordan hun lager den berømte mango- og risdesserten som man får i tusen varianter i hele Thailand.

Andre retter du kan lære å lage er tom kha-suppe, papayasalat og tusen andre smaksbomber.

BALANSEKUNST: Syrlig, søtt, sterkt og salt i én og samme suppe.

Nooror Somany-Steppés Tom kha-suppe

Til fire personer

4 dl kyllingkraft
4 dl kokosnøttmelk
40 gram galangal, fint skåret
1 stil sitrongress, fint skåret
4 kaffirlimeblader
200 gram benløst kyllingbryst
80 gram sopp
5 grønne, knuste chili
4 ts fiskesaus
4 ts tamarindjuice
2 ss sitronsaft
friske korianderblader
olje

Slik gjør du det

Bland kraft og kokosmelk i en gryte. Varm opp og tilsett galangal, sitrongress og kaffirlimeblader. Rør i to minutter og putt så kylling, sopp og knust chili i gryten. La det småkoke et par minutter. Deretter putter du i fiskesaus, tamarind og sitronsaus. Kok opp og strø over korianderblad. Vi anbefaler at du kjøper ingrediensene i et thai-supermarked, hvis du har ett der du bor. Produktene du får kjøpt i norske forretninger er ikke ferske og dessuten veldig kostbare.

Å gå på kurs hos tv-stjerna koster fra 5000 baht per kurs, cirka 1000 kroner inkludert råvarer.

Blue Elephant

Spørsmål? Skriv til [email protected]

Vi reiste med Star Tour.

Foto: FRAN FERNÁNDEZ

[separator type=»thick»]

Blue Elephant in Instagram