Guadeloupe har et rykte å ivareta.

Som alle gode, karibiske øyparadis forventer man at Guadeloupe har krystallklare strender, svaie palmer og høy chill-faktor. Check, check og check. Guadeloupe oppfyller den karibiske drømmen, og vel så det.

Øya (eller øyene) kalles ofte Sommerfugløya, fordi de to øyene Grand Terre og Basse Terre ligner en sommerfugls utslåtte vinger. Det finnes mange grunner til å velge seg Guadeloupe, men la oss være ærlige; det er hverken kultur og museer vi vil nyte godt av på disse breddegradene. Vi vil boltre oss i trylleformelen sol, sand og strand. Derfor tipser jeg like gjerne om øygruppens beste strender med en eneste gang. Resten kan jeg ta i en annen post.

5 STRENDER SKAPT FOR NYTELSE

1. Le Souffleur – typisk karibisk med palmer, hvit puddersand og turkist hav på Grande Terre. Barnevennlig, og god plass. Dette regnes som øygruppens lekreste strand.

Le Souffler er øygruppens paradisstrand.
Le Souffler er øygruppens paradisstrand.

2. La Grande Anse – lokal favoritt på Basse Terre omkranset av palmer, klipper og med litt mørkere sand. Her kan det være en del bølger, og den er derfor ikke utpreget barnevennlig. Allikevel er den et forførende skue i solnedgang med lange palmeskygger som dypper trekronene i havet. Og når strandgutta tar frem gitaren er det Bob Marleys klassikere de drar. Akkurat som bestilt.

La Grande Anse forfører fletta av deg.
La Grande Anse forfører fletta av deg.

3. La Perle – ligger litt lenger nord for La Grande Anse, og ligner i karakter, men med færre mennesker. Mange naturister holder en knapp på denne stranda, og nettopp derfor var det litt kleint å ta frem kamera, så dessverre har jeg ikke bilde av perlen.

4. Plage de Pompierre – ligger på øygruppen Les Saintes (en halvtimes fergetur sør for Guadeloupe), og er min personlige favoritt. Se for deg følgende: En turkis bukt midt i en overgrodd      palmelund. Sukk. Å si at det er postkortvakkert er en underdrivelse. Klarer man ikke å senke skuldrene her, så tror jeg jammen man er dømt til et liv med stress.

Plage de Pompierre ligger skjult i en palmeoase.
Plage de Pompierre ligger skjult i en palmeoase.

5. Sainte-Anne – ligger langs den sørlige delen av Grande Terre, som er Guadeloupes turistsone med størst hotelltetthet. Stranda er ikke øygruppens vakreste, men stemningen er god med strandbarer og folkeliv. Her bader du til lenge etter solnedgang.

Nattbad er en vanlig syssel på Sainte Anne-stranda.
Nattbad er en vanlig syssel på Sainte Anne-stranda.

Vanskelig å velge i den karibiske godteriskåla?

Guadeloupe passer for deg som vil oppleve et litt ukjent sted som ikke er oppspist av masseturisme. Har du sansen for naturopplevelser som snorkling, dykking og juving er dette et paradis.

Passer ikke for deg som vil ha party hver kveld. Guadeloupe er en rolig destinasjon.

SPARETIPS!

Bo på B&B, eller «gîtes» som franskmennene kaller det. Da kommer du tettere innpå lokalbefolkningen, og betaler langt mindre. Sjekk www.airbnb.fr som har en god oversikt på over åttehundre eiendommer.

Sånn reiser du

Det går direktefly til Pointe-à-Pitre fra Paris (Orly) med Air France. Reisen tar cirka 8 timer, og koster fra 680 euro tur/retur.

Tidsforskjell: – 5 timer

Valuta: Euro

Prisnivå: Prisene er omtrent som i Frankrike

Når: Høysesong er fra desember til mai, når det er tørrere og kjøligere enn resten av året. Orkansesongen fra juli – oktober bør unngås.

Luftemperatur: Jevn temperatur hele året på rundt 30 grader på dagtid, og 20 grader om natten.

Vanntemperatur: Mellom 25 – 28 grader.