Det slutter aldri å forundre meg…

I et land sitter man i fjellheimen med pappvin, lam og krim mens man i andre land sverger til vegetarmat, barbeinte prosesjoner og et melankolsk sinn. Jeg har jeg sansen katolikkenes sørgmodighet. Den dype melankolien når de bærer Jesus og Jomfru Maria på forseggjorte flåter gjennom smale smug, beveger meg.

Fysisk lidelse

Påskekrimkonseptet vårt har jeg forgjeves forsøkt å forklare til de troende, og alle ser på meg med spørrende blikk. Krim? Mordgåter? Hvorfor?

Jeg blir svar skyldig. De spanske påskeprosesjonene trenger ingen forklaring. Her handler det kort og godt om å gjenoppleve Jesu lidelse den dagen han ble korsfestet. Og den lidelsen bør helst være fysisk.

Arcos_SemanaSanta_03
Sakte, sakralt og spirituelt. Den spanske påsken forfører selv den mest hardbarkede ateist.

From på Jesus’ bekostning

Derfor går mange barbeint, noen kryper til og med på knær ved siden av de dyrebare, religiøse relikviene. Det er et rørende skue, selv for en tvilende Thomas som meg selv. Så rørende at det grenser til det lattermilde. Særlig når jeg ser prosesjonen i min egen lille landsby der jeg kjenner de som gjør seg fromme på Jesus’ bekostning. De som ellers i året parkerer på tvers midt i gata, dundrer ut musikk når de kommer hjem fra fest klokka 05.00, og hyler ‘tu puta madre’ (= horemamma’n din), forventer både tilgivelse og respekt fordi de drasser Jesus gjennom gatene. Sorry, sier jeg og peker Amy Winehouseaktig med pekefingeren: No, no, no, den kjøper jeg ikke.

Nettopp av den grunn passer jeg på å se prosesjonene et annet sted enn på egen dørstokk (ja, for de passerer faktisk rett foran trappa mi i byens bratteste bakke, og må ta kombinert puste -og bannepause akkurat her). Da er det bedre å reise til andre små landsbyer der jeg et øyeblikk kan tro på symbolikken.

Arcos_SemanaSanta_02
Prøv å forklare hvorfor krim er vår påskereligion til denne mannen. Foto: Spencer Montero/ www.photito.com

 

Hold pusten

En av de vakreste settingene for spansk påske (Semana Santa) er Arcos de la Frontera. Det er en liten, hvitvasket by i Andalucias indre der tiden har stått stille i århundrer. Her føles opplevelsen mer ekte enn i de store byene Malaga og Sevilla, (selvom det er de som gjør krav på TV-kameraene). Men det er i de små byene du holder pusten mens Jesus dukker under fiberoptikkabler og runder knappe gatehjørner. Det er her brosteinen blir så glatt når det regner at de risikerer å måtte kansellere hele opptoget. Og det er her du kommer så tett på det som skjer at du kanskje hører Jesus’ pulsslag hvis du tror på denslags. Duften av røkelse og dryppende stearin setter stemningen. Stønnende menn som knapt orker å bringe Jomfru Maria tilbake til kirkerommet sitt bidrar også.

 

Arcos_SemanaSanta_01
Hvor vakker kan en by egentlig bli? Arcos er missedronningen blant Andalucias hvite landsbyer.

Et glass i Fengselet

God mat med tilhørende god drikke hører med i alle spanske ritualer. Også i påsken. Mange spanjoler velger å spise vegetarisk i påsken, men slett ikke alle.

image
Høyt lydnivå og god stemning i «Fengselet».

«La Carcel» (betyr Fengselet) er en upretensiøs restaurant som serverer byens beste tapas til en billig penge. Kelnerne smiler, løper og sørger for at du har det du trenger. Når du ber om et nytt glass vin henter de flaska, og er rause med påfyllet. Savner jeg pudderføre og pappvin? Nope. God påske fra Andalucia!