Kanariøyene er et mekka for oss som elsker fisk og sjømat. Øygruppen er omkranset av et fiskerikt hav, og har faktisk et av verdens rikeste biologiske mangfold under vann. Tunfisk, lysing og papegøyefisk er bare noen av spesialitetene du kan glede deg til!

Kanariøyene fiskebåt
Fra fiskehavnen i Arguineguín på Gran Canaria.

På Kanariøyene fanger man fortsatt blåfinnet tunfisk med krok og fiskestenger laget av bambus. Du kan selv rusle inn i havnen i Arguineguín på Gran Canaria og se tunfiskene på tohundre kilo bli losset av fiskebåtene i glade farger. De lokale fisketeknikkene utviser ikke bare faglig dyktighet, men er også en måte å ivareta kulturarven. Metodene er de samme som har blitt brukt i århundrer, og selv om fiskeindustrien har utviklet seg over tid, er det fortsatt fiskestenger med krok og levende agn som dominerer øygruppas fiske. Dette harmonerer godt med dagens kunnskap om og streben etter et bærekraftig fiske som respekterer økosystemet i havet. Lokale fiskere samarbeider også tett med forskere og myndighetene som regulerer fisket rundt øyene.

>> Les også: Kanariøyenes 7 beste strender

Kanariøyene har et rikt hav

Kanariøyene har et eksepsjonelt rikt marint mangfold med hele 7 894 dokumenterte arter og underarter. Omtrent 150 av disse er av interesse for fiskerinæringen. Det varme vannet i Atlanterhavet kombinert med kalde strømmer og øygruppens vulkanske undervannslandskap skaper et unikt miljø hvor både kyst- og dyphavsfisk trives. I tillegg passerer makrellarter som bonito og blåfinnet tunfisk Kanariøyene under sin migrasjon.

Få områder i verden er velsignet med så gode forhold, sier marinebiolog José Antonio González.

Fiskebåtene returnerer bare noen timer etter at de har forlatt havnen, og derfor er fisken alltid dagsfersk.

Fiskebåter på Lanzarote
Det finnes mange hobbyfiskere på Kanariøyene. Her fra fiskelandsbyen Arrieta på Lanzarote.

Kanariøyenes beste fiskeretter

Ikke uventet, har det vokst frem en sprudlende gastronomisk scene der fisk og skalldyr har en naturlig plass på både restaurantmenyer og lokale middagsbord.

Her er noen av spesialitetene, som varierer fra øy til øy:

  • Papegøyefisk (vieja på spansk) – lokal delikatesse som du finner på alle øyene.
  • Vrakfisk (cherne på spansk) – hvit fisk som du finner på alle øyene.
  • Makrell (caballa på spansk) fra Agaete på Gran Canaria.
  • Tunfisk (atún på spansk) – en utmerket råvare som fanges i Arguineguín og Puerto de Mogán.
  • Lysing (merluza på spansk) – en populær dypvannsfisk på Lanzarote.
  • Soltørket fisk på Fuerteventura – særlig laget av papegøyefisk og gråhai.
  • Havbrasme (bocinegro på spansk) fra havbassengene Castillo del Romeral på Gran Canaria.
  • Reker, sepiablekksprut og blekksprut (camarón, choco og pulpo på spansk) fra Tenerife.
Kanariøyene fiskemarked
Fiskehandleren på Gran Canaria holder frem et prakteksemplar av «burro» (gummileppe-fisk).