Men skulpturene på Las Canteras-stranden gir skikkelig juleklump i halsen.

Etter at jeg for en del år siden svelget mine (tåpelige!) fordommer mot å reise til Gran Canaria, er Las Palmas blitt en av mine spanske favorittbyer. Det skyldes ikke minst at storbyen kan også kan by på en mer enn tre kilometer lang sandstrand. I slutten av november blir denne stranden mirakuløst forvandlet til et utendørs kunstgalleri.

Betydelig kontrast mellom et Betlehem for mer enn 2000 år siden formet i sand og dagens hotellarkitektur langs Las Canteras-stranden.

Det første møtet med El gran belén de la playa de Las Canteras er for de fleste en «hvordan-kan-det-være-mulig»-opplevelse. Med rundt 2000 tonn sand som materiale omskapes en del av stranden til en av Spanias mest besøkte julekrybber.

Siden den organiserte oppstarten i 2006, har mer enn 1, 5 millioner mennesker kommet for å beundre det ganske unike julelandskapet. Området åpnes offisielt dagen før første søndag i advent og varer til de hellige tre konger toner julen ut den 6. januar.

Alle har julekrybbe

At figurene i julekrybben er formet i sand, er spesielt for Las Palmas, men «offisielle» julekrybber finnes i hver eneste spanske by. Den monteres gjerne opp i byens rådhus, og byens befolkning er like spente på avdukningen hvert år. Selv var jeg så heldig å få være med på denne begivenheten i Palma på Mallorca for noen år siden.

Året etter kom følgende beskrivelse i Tara Juledrøm: «Bak et glassmonter på den ene kortveggen utstilles det største julekrybbetablå vi noensinne har sett. Miniatyrbebyggelsen er en replika av Palma by, satt sammen av hundrevis av keramikkfigurer.

I sentrum er likevel stallen, krybben med spedbarnet, hellige konger og alt det andre som skjer på englemarken den natten som skulle endre religionshistorien. På spansk kalles det el Belén, og er en vesentlig del av julefeiringen.

– Alle spanske familier eier en julekrybbe, forklarer fotograf Fran Fernandez, vår kjentmann både i spansk julekultur og Palma by. Han forteller at størrelsen selvsagt varierer, men at alle henter frem sin belén den første helgen i advent. Figurene går gjerne i arv, men det er også vanlig å supplere med én eller flere nye hvert år.

Internasjonal kunst

På Las Canteras-stranden er julekrybbetablået nødvendigvis nyskapt fra år til år. Å lage disse juleskulpturene i sand var noe lokale kunstnere fant på allerede på 1980-tallet. I 2006 ble de en del av festivalen Etual Ojeda, en gruppe kunstnere som som i mer enn 30 år hadde moret seg med å skape kunstverk i sand på Las Canteras.

De senere årene er det også blitt svært gjevt for kunstnere å få bidra til sandskulpturene. Årets åtte tablåer er skapt av to russere, to damer fra henholdsvis USA og Canada, en belgier og en italiener – og to lokale kunstnere.

Her kan man ofre noen auro til hydene som passer sauene på markene rundt Betlehem. Pengere går til nødstilte i las Palmas.

Arbeidene er finansiert av bystyret i Las Palmas og øyrådet på Cran Canaria. Pengene som de mange besøkende frivillig slenger i en kasse, går til julefeiring for byens nødstilte i fjor ble det samlet inn 25 000 euro.

Selv en som bare har frynsete rester igjen av barntroen, og aldri har trodd på jomfrufødsel, blir ganske beveget av å oppleve juleevangeliet fremstilt i gyllenbrun Sahara-sand. Det er da man skjønner at det finnes mange måter å markere – og feire – julen på.