Nå er gode råd dyre: Med rekordhøye strømpriser og levekostnader, tar vi ikke lenger feriereisen for gitt. Men det er fortsatt mulig å få seg en billig høstferie!

1. Høstfargebonanza i The Lake District

På en uke rekker du å reise til Lake District og falle pladask.

Å vandre seg lykkelig i England er fullt mulig. Når nasjonalparken The Lake District kler seg i høstfarger, er det bare å nyte! Her får du en billig høstferie du aldri glemmer. Fly tur/retur Oslo-Manchester i høstferien (2.462 kroner med Norwegian), og hopp på toget til Windermere. Det tar 2 timer, og inkluderer et togbytte på Oxenholme stasjon. Pris: cirka 45 pund tur/retur. Du trenger ikke leiebil i Lake District. De lokale bussrutene gjør en glimrende jobb.

>> Les mer om turen min til Lake District her

2. Billig høstferie på toget

Togreise med Sørtoget i høstferien.
10 dagers «interrail» mellom Oslo og Stavanger er et grønt og rimelig tilbud i høstferien.

Visste du at Sørtoget tilbyr hopp på/hopp av-billetter til bare 1.200 kroner? Billetten kalles «Sørpasset», og du kan bestille den her. Togbilletten lar deg ta toget så mye vil i 10 dager mellom Oslo og Stavanger, og barn under 5 år reiser gratis. Hva med å følge fotsporene til gjengen i Rådebank i Bø? Du finner Rådebankruta her. Når du reiser med Sørpasset, får du også 15% rabatt på mange hotell, så her er det mye penger å spare!

3. Langedrag – mye høstferie for pengene

Billig høstferie på Langedrag
Tette møter med dyr som har det godt.

Bærekraftige tilbud står seg over tid, og jeg tilbragte noen av mine beste høstferier på Langedrag som barn. Senere har jeg selvsagt tatt med egne barn hit, til stor begeistring. Dette er en kortreist og billig høstferie som koster 680 kroner for én voksen og ett barn for en dag tettpakket med opplevelser og nære møter med dyr som har det godt. Man kan også overnatte på Langedrag – les mer om det her.

4. Billig høstferie i Madrid

Billig høstferie i Madrid
Blekksprut-sandwich, eller en bocadillo de calamares, er et must i den spanske hovedstaden!

Peiler du deg inn på sol og varme i høstferien, så er Madrid kanskje et litt utradisjonelt valg. Ingen strand i sikte, men deilige takterrasser der du nyter urbane solnedganger og en by med digg mat og kul shopping. FLYR flyr direkte til Madrid fra Oslo for 2.524 kroner t/r. Jeg må alltid innom nabolaget Malasaña på vintage-shopping, det enorme gatemarkedet El Rastro på søndager og selvsagt blir det en blekksprut-sandwich og et iskaldt snitt øl på Cervecería Plaza Mayor 2. Her spiser du fortsatt frokost for 30 kroner – på en av Europas mest emblematiske, åpne plasser.

5. Kast loss – billig høstferie til sjøs

Jeg er svak for cruise, ettersom man sjekker inn og pakker ut én gang, men ser mange ulike steder på en reise. Like sikkert som at det er høst i lufta, seiler cruiseskipene fra Europa til Karibia på denne tiden av året, og hvem drømmer vel ikke om et Transatlantisk cruise? Færre havner, og mer tid til sjøs betyr at du bør velge fartøy med omhu. Her er et priseksempel:

Celebrity Cruises seiler fra Southampton til Miami i slutten av oktober der et 14 dagers cruise koster fra 1.025 euro for to personer. Les mer her

høstferie til havs
Åpen horisont i høstferien? Et transatlantisk cruise kiler i magen.

Foretrekker du å holde deg i Europa, har dette cruiset mange koselige stopp:

Norwegian Cruise Line seiler fra Amsterdam til London i høstferien der et 10 dagers cruise koster fra 2.143 euro for to personer. Les mer her

6. Tretopphytte – Norgesferie i nytt perspektiv

– Visjonen bak hytta som ligger seks meter over bakken, er å være et øye ut i naturen, sier Isaac Hegna Manning. Derav navnet Å Auge. Vi befinner oss i indre Telemark, nærmere bestemt i den vakre Tessungdalen.

Å Auge kan bestilles på Airbnb. Foto: Isaac Hegna Manning

– Målet har vært å finne en komfortabel balanse mellom det enkle hyttelivet og en følelse av luksus. Det betyr blant annet at man må hente vann i elva, og tenne stearinlys om kvelden. Hvis man vil kan man kaste fiskesnøre fra verandaen, og steke fisken på gassbluss i kjøkkenkroken, sier han. Utenfor hytta, som har soveplass til sju personer, ruver store furutrær og ung løvskog. Fuglene kvitrer, og ekornene titter inn.

Pris fra: 3.200 kr per natt.

7. Brighton – billigere enn London

Hese måkeskrik ønsker velkommen utenfor togstasjonen i Brighton – bare en knapp time etter at flyet landet på Gatwick. Helt siden 1841 – da jernbanelinjen mellom London og Brighton sto klar – har byen blitt kalt «London by the sea». Det sier mye om nivået på alt fra shopping til uteliv. Peil deg inn på The Lanes, som er en labyrint av butikker, puber og restauranter i smale smug av lave mursteinshus fra 1700-tallet. Brighton er forresten et mekka for vintage shopping, så ta med en ekstra koffert!

Billig høstferie i Brighton
Utsikten fra The Grand Brighton Hotel er ikonisk.

Fly til London Gatwick for under 2.000 kr i høstferien, og ta toget til Brighton for 20 pund.

Bo billig på Motel Schmotel, som har en sentral beliggenhet. Eller dekadent på The Grand Brighton Hotel.

8. Opplev noe nytt i høstferien

høstferie turide
Hundekjøring er bare en av mange morsomme opplevelser du finner på Truestory.

Akkurat nå har Truestory 20% på alle opplevelser, og her finner du garantert noe du liker – eller noe du kanskje har drømt om å gjøre lenge. Hva med RIB-safari i Oslofjorden, historisk vandring ved Akerselva eller nordlysjakt og overnatting i Igloo-hotell? Bruk koden truestorydays når du bestiller, så får du 20% rabatt!