Når du blir lei av sydenkjøret på greske og spanske øyer, så skal du huske på Portugal. Syden-landet de fleste glemmer når sommerferien skal planlegges.

Hvorfor aner jeg ikke, for Portugal er et fantastisk land å feriere i, særlig hvis du reiser med små barn.

Portugal_barn_08
Her er vi i Azenhas do Mar.

Ettersom jeg bor lengst sør i Spania, er veien kort til Algarvekysten. Fire timer i bil via Sevilla, og vips blir vokalene bløtere, ølen rimeligere og maten annerledes.

Portugal_barn_03
Ungene mine er nå 11 og 14 år, men ikke for store for sandslottbygging.

Albufeira har du kanskje hørt om? Men hva med Aljezur og Odeceixe? Det er små, koselige landsbyer som ligger på vestkysten, eller Vicentinakysten, som den heter. Her finner du hverken store hoteller eller rælete souvenirbutikker. Og du slipper garantert å møte nabo’n!

Portugal_barn_05
Jeg har venner som kaldkveler meg dersom jeg røper hvor denne stranda ligger…

Her er små, krokete damer ute med handletrillene sine på vei hjem fra markedet, og vi er på jakt etter frokost. Helst noe som appellerer til hele familien. Toast og fersk appelsinjuice høres fristende ut.

– Men vet du hva? sier Mattis med store øyne.

-Nei, hva da?

– Her i Portugal er det vanlig å spise kake til frokost!

– Nei, nå tuller du med oss.

– Men alle gjør det, se rundt oss da!

Portugal_barn_04
Vaniljekremkake til frokost? Absolutt.

Det stemmer. Mandelkaker, sjokoladekaker og til og med melisoverstrødde donuts sitter de og koser seg med på bordene rundt oss. Vi hermer. Vi er jo på ferie! Barna har allerede skjønt at Portugal er et deilig land.

En annen ting som er digg, er at det er svalere her langs Atlanteren enn i Middelhavet.  Vi sover godt om natten, uten aircon, og akkurat det setter vi, som bor i Spania, pris på. Det er kanskje annerledes for frosne sjeler fra nord, men ingen barn liker å svette natten gjennom.

Portugal_barn_07
Ikke akkurat masete på denne vakre strandperlen.

Algarves mest barnevennlige strender

Amoreira og Odeceixe er Vicentinakystens beste strender for deg med barn, takket være de brede elveløpene som skaper naturlige, bassenglignende forhold. Men det ingenting i veien for å leke i strandkanten på Bordeirastranden eller surfestranden Arrifana heller.

Portugal_barn_06
Langs Odeceixe-elven er det idyllisk – og folketomt.

I det sørlige Algarve finnes det mange barnevennlige strender å velge blant, og Praia Très Irmãos utenfor landsbyen Alvor er min favoritt. Ilha Tavira utenfor landsbyen Tavira (ti minutters båttur) er både bilfri og urørt, og er også et godt tips for småbarnsfamilier på tur. Men altså, i sør finner du ikke strender som på bildene over – hvor det er godt med albuerom. Særlig ikke midt på sommeren.

Portugal_barn_09
Solnedgangen kommer, og barna er like lykkelige.

Jeg som bor ved Middelhavet tør aldri selv å klage på strandforholdene – det klinger for dumt i norske ører har jeg forstått på venner. Men jeg kan si at en overfylt strand er en slitsom opplevelse. Lydbildet er proppfult med familier som krangler, spiller kort, debatterer alt fra politikk til havstrømninger, og når det er lunsjtid lukter du hva nabofamilien skal spise lenge før de har pakket frem maten. Det er da jeg heller stikker til Oslo – eller Portugal!

Mer Portugal-tips fra meg: Musikkfestivalen du MÅ få med deg!