Dagens barn er digitale. All verdens treleker og togsett fra Brio kan ikke konkurrere på lang sikt med skjermene som suger barna inn i en interaktiv verden. For meg var det enklere å begrense skjermtiden da de var yngre. Da fikk de for eksempel ikke lov å ta med seg skjermene på reise. Punktum finale.

Hva med tenåringene?

Nå, som tenåringer, føles det helt feil å skulle nekte dem skjermene sine. Det er tross alt der de har vennene sine og der de følger med på hva som skjer i deres verden. I hverdagen er derfor mobilen en integrert del av livet til barna, på samme måte som den er det for meg.

Begrenset skjermbruk på tur

Når vi er på reise, derimot, er jeg fortsatt opptatt av å dele kvalitetsøyeblikkene og å skape minner sammen. Og de skapes ikke på en skjerm. Men fremfor å nekte og true, har jeg funnet ut at den beste måten er å lokke med noe annet. Noe morsomt. Det er min erfaring at barna selv blir lei av skjermene, men i mangel av noe annet å gjøre, blir de sittende i lutende stilling med nesa limt til YouTube.

Nesa opp av skjermen

Brettspill og kortspill har blitt redningen for oss. Det er inkluderende, det får tiden til å gå, det er morsomt og vekker konkurranseinstinktet. Jeg er skikkelig dårlig taper når vi spiller Monopol… det er dessverre bare å konstantere. Og muligens en enda dårligere vinner. (Ja, jeg har sunget «I am the champion» høyt.)

Vår nyeste brettspillfavoritt er Cluedo. Jeg hadde helt glemt den gamle mord-mysterie-klassikeren helt til det lå på båten vi leide i Bath i fjor sommer.

Vi leide en lekker widebeam-båt i Bath, og der fant vi et Cluedospill som vi alle samlet oss rundt om kvelden.

Ettersom mannen min jobber i politiet, trodde han at dette ville bli altfor enkelt for ham – MEN – han tok feil:) Her gjelder det å være utspekulert og å ha et pokerfjes for å finne ut av hvem morderen er.

Gode, gamle yatzy

Yatzy er en annen klassiker vi ikke blir lei av, og det er alltid like ergelig når man må stryke liten straight og stor straight fordi terningene ikke er samarbeidsvillige. Billigere underholdning skal det dessuten letes lenge etter – 89 kroner for flere timer med moro!

Husk: Yatzy er forbruksvare, så sørg for å ha nok ark i blokka og nok terninger før du legger ut på hyttetur!

Også på lange reiser er brettspill en favoritt hos oss. Helst magnetiske sådane, for å unngå at brikkene spretter rundt på tog og innimellom flyseter.

Barna elsker å se på film på lange flyreiser, men et slag ludo er alltid gøy!

Her er våre favoritter: Sjakk for eldstemann og meg og Ludo for hele familien. Tro meg, det er alltid like gøy å drepe den som er i ferd med å vinne. No mercy.

Les også: Langedrag – bybarn på landet!