To mektige fjellkjeder og et bølgende kulturlandskap mellom dem. Der solen steker og landskapet gir rom for store opplevelser på langrennsski.

SKIELDORADO

Med leiebil fra Innsbruck, eller tog som stopper midt i den lille landsbyen Toblach, befinner du deg midt i skieldoradoet til langrennsløpere fra hele verden. Det er i dette området de to berømte  skirennene Marcialonga og Toblach-Cortina arrangeres årlig, med stor norsk deltagelse. Men her er det godt tilrettelagt for alle nivåer, både med hensyn til ferdigheter og høyder.

Randonee er blitt superpopulært! Store naturopplevelser, fart, spenning og sakte på en gang.

Så hvorfor ikke legge neste vinterferie eller påskeferie hit? La meg gi deg fem gode grunner.

VAKKER NATUR OG KULTUR

I Syd-Tirol er kulturlandskapet levende og svært godt ivaretatt.

Det er få steder i verden som kan begeistre en ihuga norsk skiløper mer enn norske skoger og fjell, men Syd-Tirol er et fantastisk alternativ. Alpene i nord, Dolomittene i syd og superkoselige levende alpelandsbyer mellom dem. Toblach ligger i et område kalt Three Peaks Dolomites, oppkalt etter tre spisse tinder som sees øverst i den 10 km lange løypa fra skistadion i retning Cortina. Dette er et sentrum for langrennssporten i Italia.

Italienerne er kulturfolk som få, og det avspeiles i at de er flinke til å holde på arkitekturen, matkulturen og historien.  Det er en fryd å løfte blikket opp og se tinder og topper i formasjoner som tar pusten fra deg mens du går.

SOL OG HØYDE

Mye sol og lite vind i tillegg til vidsyn mot tinder er bare herlig!

 

Grensen til Italia gikk inntil 1918 rett her borte, men idag tilhører hele Trentino Alto Adige Italia. Derimot har de behold det østerrisk-tyske språket og mye av kulturen i blant annet maten og arkitekturen.

Litt av vitsen med å dra til Syd Tirol, eller Alto Adige som det heter på italiensk, er jo å oppleve tindene. Fra Toblach sentrum kommer du på en rask halvtime opp i høyden, til det superlekre høyfjellsområdet Plätzwiese på 2000 m.o.h. midt i de UNESCO fredede Dolomittene. Her er det et herlig løypenett som passer alle, og ikke minst et par restauranter med solvegg og nydelig husmannskost. Du kan ta shuttlebuss hele veien opp om du vil. Selv stod jeg på langrennsski ned de fem kilometerne med hårnålsvinger til bommen, der biler må parkere.

TILRETTELAGTE PROFFE LØYPER

Lekre løyper, lekkert landskap. Plätzwiese på 2000 m.o.h. leverer!

I Toblach går det nydelige preparerte løyper over slake jorder, eller gjennom dalsøkkenes skoger og sletter helt til Cortina. Du begynner gjerne på Nordic Ski Arena, der du kan leie alt av skiutstyr og få preppet skiene av en proff SWIX autorisert smører. For å gå på ski i Italia må du ha et skipass, som du også får kjøpt her.

Her er det ikke Skiforeningen men kjøp av skipass som finansierer løypenettet.

HJEMMEKOSELIG SERVICE

Enrico og hans far vet ikke hva godt de kan gjøre for deg som gjest! Hotel Union ligger mellom toglinjene ogh løypene og mer sentralt blir det ikke. Her er det rause rom og service, for ikke å snakke om innendørs tennisbane, svømmebasseng, SPA, treningsrom, smørebod og sykkelbod pluss masse hjelp å få.

Vi bodde på det kjempekoselige familieeide Hotel Union, drevet av bestefar, far og sønn, med mor på kjøkkenet og en bror på turistkontoret. Det er utrolig koselig å møte de samme hyggelige menneskene i lobbyen hver dag. Bestefar som rusler rundt, mens han følger med på en eller annen sportsbegivenhet på TVn, og alltid har et digert smil og gode ord til gjestene. Enrico står i resepsjonen og vet ikke hva godt han kan gjøre for deg. Bedre blir det ikke! Hotellet er et av flere som reisearrangøren Cross Country Ski Holidays har håndplukket til sine aktivitetstilbud, for her er det mye kyndig hjelp å få. Hotellet har dessuten svømmebasseng, innendørs tennisbane, et lite treningsrom og en herlig liten SPA. Bare vær obs på at i disse områdene er det vanlig med fellesbadstuer, nakne. Maten på kjøkkenet er akkurat så god som du tror italienske familier lager den på sitt beste.

SETERKOST OG ALPEVIN

Spekemat, ost, øl og brød er en gjenganger til lunch i alper og dolomitter. I like!
Den regionale spesialiteten er pressknødel. En slags potetball med ost, egg, løk og urter servert med surkål som her, eller tykk gulasj.

Vi er tross alt i matlandet vi alle elsker. Menyen i Syd-Tirol er preget av at vi befinner oss i høyfjellet, i et område som inntil 1918 tilhørte Østerrike. Her er knødel en tradisjonell rett, men den er tilsatt ost, løk, egg og urter. Brødet er som lyst knekkebrød tilsatt lakrissmakende fennikelfrø, og raviolien er bakt med litt grovere mel enn lenger syd. Oster, spekemat og lokal vin er populært selvsagt. Alt smaker kjempegodt, og hva skjerper appetitten mer enn å være aktiv ute i flott natur hele dagen!

SLIK KOMMER DU DIT:

Jeg fløy til lille Innsbruck Airport, som ligger spektakulært til mellom alpetoppene. Herfra var det cirka 2,5 timer med leiebil ti. Toblach (Dobbiaco på italiensk). Bilen bør ha en brikke som gir innpass på østerrikske motorveier, og ha med cash til veitoll for å kjøre motorveien på Italias side av grensen.

 

Turen ble sponset av turistinformasjonen i Drei Zinnen Dolomites, det koselige familieeide hotellet sentralt i Toblach med gode aktivitetstilbud og info; Hotel Union  og turoperatøren Cross Country Ski Holidays, som har god ekspertise og nettverk i området.