Hva rekker en reisejournalist på en time?

Pressereise_03_Sardinia
Blinkskudd en tidlig morgen.
Å gripe fotomuligheter med begge hender ligger til vår natur. Derfor hyler vi STOPP til sjåføren når en vakker dame i polkadottbikini dukker opp.

Sardinia, klokka 07.00 – Frokost: Eller på reisejournalistspråk betyr det ‘ta med fruktfatet og den friske juicen ut i solen og fotografer dem’. Dander et sunt bilde, og et champagnefrokost bilde, det er aldri godt å vite hva redaksjonene vil ha. Hiv innpå en kaffekopp og frukfatet før avreise.

Frokosten skal dokumenteres før den kan spises.
Frokosten skal dokumenteres før den kan nytes.

07.15 – STOPP! Det myke morgenlyset egner seg perfekt til oversiktsbilder. Det blir ofte til at vi roper til sjåføren at han må stoppe (akkurat her) for et fotostopp.

Denne utsikten er det verdt å bråstoppe for.
Denne utsikten er det verdt å bråstoppe for.

07.23 – STOPP IGJEN! Vi kjører forbi en strand, og får øye på en dame som tar morgenbadet. Hun har på seg polkadottbikini. Kan det bli bedre?

Drømmecase. Denne flotte dama gir meg en knallstart på dagen!
Drømmecase. Denne flotte dama gir meg en knallstart på dagen!

07.35 – Første case er i boks. Damen i bikini synes det er stas å bli fotografert, og forteller i vei om hvorfor hun elsker Sardinia. En case er en person jeg har snakket med, som bringer liv til reportasjen. En god case har gjerne et godt sitat på lur, og lar seg velvillig fotografere. Noen ganger kan man bruke en time eller to på denne prosessen. Andre ganger går det unna på ti minutter.

07.45 – Tissepause på kafe. Ideelt sett burde reisejournalister være utrustet med en solid selskapsblære, men sånn er det jo ikke i virkeligheten. Er vi i nærheten av et toalett, så bruker vi det! Vi rekker en kjapp espresso også, også må vi selvsagt avfotografere den lekre iskaffen de serverer på Sole Mare i Baia Sardinia.

Detaljbilder er viktig i en reisereportasje, og denne iskaffen kommer som bestilt.
Detaljbilder er viktig i en reisereportasje, og denne iskaffen kommer som bestilt.

07.55 – Vi rekker en kjapp dukkert i Baia Sardinia, dette er sjelden luksus ettersom programmet sjelden har tidsluker for bading.

08.00 – KONKLUSJON: På en time har vi rukket: frokost, fem gode motiver, en dukkert i havet, et intervju og en tissepause. Ikke dårlig?

Her er fem ting som kun skjer på pressereise (og muligens på reality show)…

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

More from Vibeke Montero

Drømmejobben er ledig: Strandtester i Cancun

Folkens, drømmejobben er ledig! Har du lyst til å teste strandlivet i...
Les mer