Noen steder står tiden nesten stille. Man må lete seg frem til skattene, som for én gangs skyld ikke skriker mot deg med neonskilt. Sånn er Cornwall. Skyldes det rolige tempoet at vi befinner oss drøye fem timer fra London? Eller er det fordi beboerne, the Cornish, trives best i sakte fart?

Utsikt i St. Ives
Det er deilig å hvile øynene på himmelen, havet og horisonten i kunstnerbyen St. Ives.

Tropisk mikroklima

Første gang jeg dro til Cornwall skulle jeg studere der. Det er 24 år siden, og jeg skulle fordype meg i tre år med fotostudier. Jeg hadde selvsagt hørt at Cornwall var Englands paradisiske halvøy med tropisk mikroklima, palmer og alt det der. Men jeg var ikke forberedt på hvor vakkert det skulle være.

Måkene i Cornwall
Det er trygt og fredelig i Cornwall. Men det kan hende at en måke napper til seg lunsjen din.

Men nok om meg! Hvis du leser dette, er sjansene store for at du selv planlegger en tur til den desidert vakreste delen av England jeg vet om.

Jeg blir alltid litt nostalgisk av å besøke Cornwall, som i mange år var mitt andre hjem.

Tre byer du ikke må gå glipp av

Cornwall er kanskje et lite fylke, men avstandene virker store. Det er fordi du ofte må kjøre på bittesmå veier for å komme til de aller fineste stedene – og jeg kan love deg at det er sakte fart på overgrodde «country lanes».

#1 St. Mawes og Falmouth – hånd i hånd

Da jeg bodde i Falmouth så jeg alltid over til St. Mawes på den andre siden av havna. Det er hit du skal hvis du vil ta pulsen på en av Cornwalls kuleste utposter. Ta ferge fra Falmouth, eller kjør selv via pittoreske Penryn. St.Mawes er for Cornwall det Bygdøy er for Oslo – en litt tilbakelent og velstående halvøy der husene er større, og utsikten til havet er uforstyrret.

Vil du overnatte, er St. Mawes Hotel et godt valg. Her er det avslappet, men allikevel fint nok til at du kan pynte deg litt til middag, hvis du vil. Eller ikke. Det fine med Cornwall er at stilen er avslappet nok til at kleskoder ikke eksisterer. Hotellets restaurant serverer deilig tapas og pizza til en grei pris (ca 150 kroner for en pizza). Vil du ha en mer fancy middag, bør du bestille bord på Relais & Châteaux-hotellet The Idle Rocks som ligger rett ved siden av.

Les også om Englands vakreste overnatting i båt

I Henrik den 8. fotspor

Gå ikke glipp av en tur innom puben The Chainlocker når du tar fergen tilbake til upretensiøse Falmouth. Her sitter du ute i den koselige havna på solskinnsdager, og drikker duggfriske dråper fra St Austell Brewery. Har du tid, bør du definitivt få med deg de to naboslottene St. Mawes Castle og Pendennis Castle, som Henrik den 8. konstruerte for fem hundre år siden for å beskytte England mot fransk invasjon.

Er du glad i historie, som meg, må du ikke gå glipp av Pendennis Castle. Et blikk inn i Englands middelalder.
Falmouths beste strand heter Swanpool Beach.

Min favoritt; Falmouth

Jeg kan ikke skrive om Cornwall uten å nevne Falmouth. Her bodde jeg i tre år, og det er en by det er latterlig lett å bli glad i. Studentene holder byen ung, til tross for at Cornwall generelt er et pensjonisttungt hjørne av England. Falmouth er kanskje ikke den mest billedskjønne byen, men jeg er sikker på at du vil trives hvis du gir den en sjanse! Byen er dessuten kjent for sine lokale østers som fanges i River Fal. En delikatesse du ikke vil gå glipp av!

#2 St. Michael’s Mount og Marazion

Cornwall og Saint Michael's Mount
St. Michael’s Mount er en av Cornwalls store turistattraksjoner – med god grunn.

Du har garantert sett bilder av St. Michael’s Mount. En litt mindre variant av franske Mont Saint-Michel i Normandie. Det er ingen tilfeldighet at de to ligner, ettersom det var etterkommerne av den samme munkeordenen som bygde klosteret og kirken på toppen av øya på 1200-tallet. Du kan fortsatt se disse i dag. Kommer du i fellesferien, kan jeg garantere deg at du ikke har tidevannsøya for deg selv. Men selv da er det verdt å ta turen over. Det bor 30 personer fast på øya, og hvis du er åpen for slike ting, så er det en egen energi her. Jeg merket det, selv om jeg hverken er religiøs eller overtroisk.  Ved lavvann går du over tørrskodd, og ved høyvann tar du båt over. Det er magisk! Men glem ikke den lille byen på motsatt side av tidevannsøya. Den heter Marazion, og er en av Englands eldste byer. Folk flest glemmer denne byen, og setter kursen rett for St. Michael’s Mount. Det er synd.

#3 St. Ives – kunstnerbyen

St. Ives MÅ oppleves!

Neida, du trenger ikke være kunstelsker for å like St. Ives. Du vil uansett forstå hvordan denne lille byen har inspirert kunstere med sin unike beliggenhet lengst mot vest, og sitt fantastiske lys. Lonely Planet skriver følgende: «Hvis det var en premie for den vakreste av Cornwalls havnebyer, så hadde St. Ives definitivt vært en toppkandidat.» Det har de rett i. Vi leide denne lille perlen av et gammelt fiskehus på Airbnb, og stortrivdes!

Frokost i Valentine Cottage som vi leide på Airbnb. Femti meter fra huset ligger byens beste scones-bakeri.

Som overalt ellers i Cornwall, er turisttettheten stor i sommermånedene. Litt for heftig for min smak, men kommer du litt utenom juli og august, så viser hele Cornwall seg fra en bedre, mer avslappet side.

Finnes det noen bedre start på dagen en «Cream tea» med rykende ferske scones, clotted cream, jordbærsyltetøy og nybrygget te? Neppe!
Cornish crabs er en ting! Krabbene fanges daglig i fiskelandsbyen Newlyn, og de smaker himmelsk!

Et tips på tampen

Før jeg slipper tak i deg, så må jeg dele et restauranttips med deg: The Rum & Crab Shack i St. Ives. Her gikk krabbedrømme i oppfyllelse for datteren min og meg, og vi ble sittende å plukke og stønne i to timer. Resten av familien ga opp, og gikk hjem før vi var ferdige. Så mye mat i krabbene, og så koselig atmosfære. Herligheten kostet 16 pund per krabbe.

Tips: Hvis du ikke liker å dissekere krabben selv, så ber du om «dressed crab». Hvis du liker å gå til verks med nøtteknekker og pinsett, så ber du om «whole crab».

Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god tur til Cornwall!

Gjensyn med min fine «landlord» Jon Bennett som leide ut loftet sitt til meg gjennom tre år med fotostudier.

Skal du innom Notting Hill på veien? Her er mine beste Notting Hill-tips!