Det er sikkert noen som synes at overskriften på dette innlegget høres ganske desperat ut, men når sant skal sies, så ble akkurat alkohol – eller rettere sagt, vin til maten – et tema på reisen min gjennom Marokko. I de største byene er det ingen sak å finne barer og restauranter som serverer både øl, vin og cocktails. Men utenfor byene, er det ganske tørrlagt.

Jeg kan ikke nok om islam til å forstå hva som er haram (forbudt) og ikke, men jeg vet at den begrensede tilgangen på alkohol i Marokko er en direkte konsekvens av at landet er muslimsk. Allikevel produseres det både øl og vin i Marokko, og det finnes steder med alkoholservering. De må ha en egen lisens som gir dem lov til å selge alkohol. Det samme skjer eksempelvis i Dubai.

For meg personlig er det ikke noe stort problem å droppe alkoholen en uke eller to, men når man er på ferie, synes jeg det er koselig å samles rundt middagsbordet med noe godt i glasset. Å drikke vann til en saftig lammetagine er liksom ikke helt det samme som en god rødvin. Derfor ble det til at vi måtte spore opp stedene med alkoholservering underveis, og hver gang følte jeg meg like desperat. «Excuse me, do you know where we can buy alcohol?» høres ille ut. I hvert fall når man vet at lokalbefolkningen selv ikke drikker.

På filmsnutten nedenfor gjemmer jeg meg bak store shades for å kjøpe øl til juleaften:)

3 tips hvis du vil ha vin til maten i Marokko

  1. Ta med vin fra taxfree hjemme. Alle over 18 år kan ta med seg 1 liter alkohol inn i landet.
  2. Kjøp lokal vin/øl på egne utsalg i de større byene. De fleste overnattingssteder lar deg drikke medbragt alkohol til maten de serverer. På restaurant må du alltid spørre først, og evt. betale et korkgebyr for å drikke din medbragte vin.
  3. Er du i en større by, er sjansene store for at det finnes barer og restauranter med alkoholservering. Spør andre vestlige turister, det er faktisk mer effektivt enn å søke på Google.

Prisen på øl og vin i alkoholutsalgene (en primitiv variant av våre vinmonopol) ligger på omtrent 25 dirham (ca. 20 kr) for en boks øl og fra 60 dirham (ca. 50 kr) for en flaske vin. På restaurant er prisen litt høyere.

Marokko øl
Det finnes tre ølmerker i Marokko: Spéciale Flag, Stork og Casablanca.

Her kjøpte vi øl og vin

Fes – I storbyen Fes finnes det flere steder som serverer øl og vin. Vi overnattet på Riad le Sucrier i hjertet av medinaen, og her fikk vi kjøpt øl på boks. Vi Googlet oss også frem til LA MEZZANINE, som er en takterrasse med alkoholservering rett utenfor den gamle medinaen (Place Boujloud).

Ourzazate – Også kjent som Marokkos svar på Hollywood, med flere store filmstudioer der blant annet Game of Thrones, Gladiator, Alexander og Vikings har blitt spilt inn.

Det er vanskelig å se for seg at Brad Pitt og Russel Crowe har klart seg uten en kald øl etter innspillingen er over, så her finnes det flere alkoholutsalg. Vi fylte lagrene på et lite utsalg som ligger ved siden av restauranten Jardines des Aromes i Boulevard Mohamed V. Her fant jeg til og med en Beaujoulais nouveau fra 2017 til 112 dirham (ca. 100 kr)!

Zagora – Dette er den siste byen med litt størrelse før ørkenen, og her selger hotellet Zagora Riad øl og vin.

Merzouga – En skikkelig utpostby der det er vanskelig å finne alkohol. Restauranten Chez Jordi & Naima er et hederlig unntak, og du kan enten bestille drikke til maten, eller take away.

Chefchaouen – Dette er en skikkelig backpackerby et par timer fra Tanger, så jeg trodde at det ville være enkelt å finne barer som serverte alkohol. Men den gang ei. Det finnes to barer med alkoholservering; Hotel Parador og Oum Rabie. Begge er veldig «maskuline» steder der det ikke er veldig hyggelig å kose seg med et glass.

Her kan du lese om sanddynehotellet jeg anbefaler: Auberge du Sud