Jeg grøsser fortsatt av at Madeleine McCann forsvant fra familiens hotellrom i Praia da Luz i 2007. Hva skjedde? Hvorfor? Og hadde det skjedd hvis hun og søskenparet ikke var alene på hotellrommet?

Det nærmer seg fellesferie med stormskritt, og jeg er jeg stadig forundret over at folk tør å la barna sine sove alene på hotellrommet mens de går og spiser middag. Men det skjer. Jeg vet det, fordi de forteller meg det, gang på gang, og nokså nonchalant, som om det var helt normalt å gå fra sovende barn på et fremmed sted. Da blir jeg så perpleks at jeg ikke helt vet hva jeg skal si. Selvsagt burde jeg si at det der, det går ikke an! Men så har jeg en iboende tro på at folk elsker barna sine så høyt at de vet hva de driver med. Men jeg må jo allikevel lure. De forteller om baby calls som virker på en gatelengdes avstand. Om unger som sover så tungt at de aldri våkner. Om kort-korte måltider og security på hotellet. Om hyppige titt-innom-for-å-sjekke-at-alt-er-bra.

Kall meg gjerne nazi, men jeg sier også nei til nettbrett på ferie.

Sorry, men jeg hører bare en ting: ‘Vi vet at vi ikke burde, men vi gjør det allikevel.’ Også lener de seg på unnskyldningene sine, og sier at det har jo gått bra så mange ganger før. Det er ikke ofte jeg utbasunerer moralprekener, men please folkens, det er klart det er hyggelig med voksentid på ferie, men å la barna være igjen på egen hånd er aldri en god løsning. Aldri. Nå er det slett ikke sikkert at de som driver med dette leser det jeg skriver. Høyst sannsynlig rister dere på hodet like oppgitte som meg over praksisen, men jeg måtte bare få det ut. La det stå skrevet et sted – at sånt gjør man ikke. Hvis noen mot formodning har argumenter for at det er greit å gå fra sovende barn, så fyr løs i kommentatorfeltet. Jeg er veldig nysgjerrig på hva som rører seg i hodene deres.

Bør tenåringen være alene hjemme mens foreldrene drar på ferie?

Nå finnes det gudskjelov mange hotell som tilbyr barnepass, for ikke å snakke om Bamseklubber og den slags organiserte aktiviteter som er helt innafor, og som betyr at man heller kan legge den voksne kvalitetstiden til dagtid fremfor middagstid.

Hva synes dere? Er det ok å la barna sove alene på hotellrommet?