Olabile og Olakibo tar en drikkepause

Ukens_Foto_Etiopia
I Omodalen finnes det hverken bøker, videoer, spesialputer eller hjelpetelefon for ammende mødre. Foto: Spencer Montero/www.photito.com

Det er lite som er så vakkert som et diende barn. Kontakten mellom mor og barn er så sterk at den stenger resten av verden ute. Men mens vi leser ammebøker, og kjøper ammeputer, melkepumper og brystvortekrem her i Vesten, så er et kjapt måltid fra mors bryst totalt strippet for staffasje i Etiopia.

Her tar Olabile og Olakibo seg en slurk fra mødrene sine Nachuna og Nachare. De er fra Surma-stammen i Omo dalen, og kvinnene har prydet seg med arr. Disse lages ved at huden løftes med en torne, og deretter skjæres et dypt kutt med et barberblad. Både menn og kvinner pryder seg med arr, og mennenes arr symboliserer ofte at de har drept noen fra en annen stamme. Har de en hesteskoform på høyrearmen, har de drept en mann, og har de det på venstrearmen, betyr det at den drepte er en kvinne.

Foto: Spencer Montero

Vibeke Montero

 

Oppdragsgivere: Egmont Publishing (Kamille, Kamille Puls, Hjemmet, Foreldre & Barn), Bonnier (Tara, Tara Frisk), Vagabond, Aftenposten, VG, med flere.

Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.

Beste reiseminne: Da jeg møtte mannen min i soloppgangen på Taj Mahal i 1995. Det var tidenes tjukkeste tåke, og selvom vi sto en meter fra den majestetiske bygningen, kunne vi ikke se den. Derfor begynte vi å snakke sammen i stedet…

Verste reiseminne: Da jeg havnet i rettsak i Marokko etter å ha kjørt på en liten jente som brakk benet. Grøss og gru.

[email protected]

Gode debatter er verdifulle. Vi ønsker oss en saklig debatt, og har ikke rom for hets, sjikane eller andre former for netthat. Bortebest fjerner innlegg som vi ikke føler hører hjemme i det offentlige rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *