Matmarked i verdensklasse på Gran Canaria

Gran_Canaria_marked_03
Blodferskt. Ellevilt. Sanselig. Reis til Gran Canaria og smak på verdens beste bananer på et av Europas vakreste matmarkeder.

Mercado de Vegueta er Kanariøyenes eldste matmarked

Her har det vært markedsaktivitet siden 1856, og markedet har en super beliggenhet i hjertet av Las Palmas’ gamle bydel La Vegueta.

En av de tingene jeg virkelig savner i Norge, er tilgangen på skikkelig gode råvarer – til en overkommelig pris. I Spania, og forsåvidt resten av Middelhavslandene også, skjemmes man bort med lubne oliven, kjøttfulle avocadoer og saftige skinker. Man smaker håndverket som er lagt ned i produktene, og ikke minst, man smaker solen! Det sies at jordsmonnet på Kanariøyene er så fruktbart at du kan kaste et frø ut av vinduet den ene dagen, og den neste står det en plante der. Denne fruktbarheten, samt det fiskerike havet rundt øyene, danner grunnlaget for alt du finner på Mercado de Vegueta.

Gran_Canaria_marked_15
Bedre bananer får du ikke!

Solmodne bananer

Er man så heldig å kunne kokkelere litt selv i ferien, anbefaler jeg en kulinarisk reise til dette markedet. Det er proppfullt av lokale spesialiteter, og har et utvalg vi bare kan drømme om hjemme. Er du usikker på hva du skal bruke de ulike ingrediensene til, så spør! Betjeningen er mer enn villige til å dele kunnskapen sin med deg. Jeg lover at du aldri får tak i bedre bananer enn her! De har funnet veien direkte fra åkeren til fruktdisken, og har ikke blitt oppbevart kjølig underveis. Når du kjøler ned banenen mister nemlig enzymene som forvandler stivelse til sukker piffen, og resultatet blir aldri like velbalansert som de kanariske bananene som har fått modne i solen.

Les også: Gran Canarias koseligste lunsj

Yrkesstolthet

Slakterne kan faget sitt, og byr på alt fra håndstappede pølser til utvalgte serranoskinker. Fiskehandleren kan si nøyaktig hvor og når fangsten kom inn, og grønnsakshandleren tar deg på alvor når du sier at du vil ha søte og saftige appelsiner til juicing. Det vanker ofte smakeprøver, og jeg vil påstå at du bør ta turen hit selvom du bor på hotell uten muligheter til å kokkelere selv. Mercado de Vegueta fikk meg nemlig i skikkelig godt humør! Aldri har jeg møtt blidere folk på jobb. Ta en titt på billedkarusellen nedenfor, så ser du hva jeg mener.

Det finnes to andre markeder i Las Palmas også. Det ene heter Mercado Central, og det andre heter Mercado del Puerto. Begge ligger litt lenger nord i byen, nær havna.

Mercado de Vegueta finner du her:

 

Tags from the story
, ,
More from Vibeke Montero
Spinalonga – eller bare Øya
Spinalonga. De spedalskes øy ligger fortsatt som et åpent sår rett utenfor...
Read More