Mercado de Vegueta er Kanariøyenes eldste matmarked

Her har det vært markedsaktivitet siden 1856, og markedet har en super beliggenhet i hjertet av Las Palmas’ gamle bydel La Vegueta.

En av de tingene jeg virkelig savner i Norge, er tilgangen på skikkelig gode råvarer – til en overkommelig pris. I Spania, og forsåvidt resten av Middelhavslandene også, skjemmes man bort med lubne oliven, kjøttfulle avocadoer og saftige skinker. Man smaker håndverket som er lagt ned i produktene, og ikke minst, man smaker solen! Det sies at jordsmonnet på Kanariøyene er så fruktbart at du kan kaste et frø ut av vinduet den ene dagen, og den neste står det en plante der. Denne fruktbarheten, samt det fiskerike havet rundt øyene, danner grunnlaget for alt det gode du finner på Mercado de Vegueta.

Gran_Canaria_marked_15
Bedre bananer får du ikke!

Kanariøyene kan bananer

Er man så heldig å kunne kokkelere litt selv i ferien, anbefaler jeg en kulinarisk reise til dette markedet. Det er proppfullt av lokale spesialiteter, og har et utvalg vi bare kan drømme om hjemme. Er du usikker på hva du skal bruke de ulike ingrediensene til, så spør! Betjeningen er mer enn villige til å dele kunnskapen sin med deg. Jeg lover at du aldri får tak i bedre bananer enn her! De har funnet veien direkte fra åkeren til fruktdisken, og har ikke blitt oppbevart kjølig underveis. Når du kjøler ned banenen mister nemlig enzymene som forvandler stivelse til sukker piffen, og resultatet blir aldri like velbalansert som de kanariske bananene som har fått modne i ro og mak i solen. I fastlands-Spania selger de alltid to typer bananer: Banana og plátano de Canarias. Du gjettet riktig, den siste er den som stortrives på Kanariøyene. Den er også den sunneste, ettersom den har lavere sukkerinnhold enn bananen som importeres fra Mellom-Amerika.

Les også: Gran Canarias koseligste lunsj

Yrkesstolthet

Spanske slaktere kan faget sitt, og byr på alt fra håndstappede pølser til utvalgte serranoskinker. Fiskehandleren kan si nøyaktig hvor og når fangsten kom inn, og grønnsakshandleren tar deg på alvor når du sier at du vil ha søte og saftige appelsiner til juicing. Det vanker ofte smakeprøver, så ikke vær blyg for å kaste deg ut i en samtale om ost, brød, hvitløk eller kaktusfrukt. Mercado de Vegueta fikk meg nemlig i skikkelig godt humør! Aldri har jeg møtt blidere folk på jobb. Ta en titt på billedkarusellen nedenfor, så ser du hva jeg mener. Dette var selvsagt før Covid, den gang man kunne se ansiktene på folk, og kommunisere med blikk og smil.

Det finnes to andre markeder i Las Palmas også. Det ene heter Mercado Central, og det andre heter Mercado del Puerto. Begge ligger litt lenger nord i byen, nær havna.