Topptur Hemsedal 1609
På topp topptur med en random randogjeng jeg fant på Facebook. Toppturentusiaster er fine folk! Råskardfjellet Hemsedal, 1609 moh.

Topptur i mai betyr at solen steker, mens snøen fortsatt frister – hvit og jomfruelig. Her er alt du bør vite for rå toppturer og Norges mest trendy skisport.

Noen av oss vil ikke starte sommeren riktig ennå, fordi det finnes en helt unik sesong som kan kalles den beste av to årstider. Det klassiske og fotogene påskeværet har høysesong i mai, og da er det topptur som gjelder for oss skifrelste. Topptur kalles også rando, etter randonée på fransk, som innbærer et element av konkurranse om å komme først opp motbakkene til topps. Det betyr lett utstyr, som får kredittkortene til å gløde hos utstyrsfreakene. Og dem er det mange av i denne aktiviteten! Men, fortvil ikke, en topptur betyr egentlig bare å komme seg med ski (eller truger…) til en topp, for deretter å jakte på jomfruelig snø og helst pudder. Det gir ekstatisk fryd på enten alpinski med gåbindinger (mitt valg), randoski, fjellski, splitboard eller telemarkski. I tillegg må du ha teleskopstaver og bindinger som løsner hælen og kan vippes opp så du får en slags trappegangeffekt, med mindre du går bred siksak oppover med fjellski.

Det er slow travel opp, der kroppen får kjørt seg med digg styrke- og kondiskrevende klatring. En bedre måte å bli kjent med den mektige fjellheimen på finnes neppe!

Topptur, Nibbi i Hemsedal
På vei opp superpopulære Nibbi (1741 m.o.h.) i Hemsedal. Skogshorn sees til høyre. Her går jeg med Black Crows Navis Birdie (tunge pudderski), gåbindinger med to høyder og Salomon slalomstøvler. Black Diamond teleskopstaver.

Topptur i Italia ga meg mersmak

«Det der gidder jeg ikke», tenkte jeg i mange år, og tok gondoler opp i alpene for å komme fortest mulig opp til 3000-meters-toppene. Jeg prioriterte tid og krefter til pudderkjøring ned i laaaange strekk. I Norge er det derimot andre forhold. Vi har ikke gondoler som frakter oss til topps tusen meter over tregrensen, og derfor er det å gå for egen maskin det eneste saliggjørende. Ja, du kan selvsagt gå topptur eller offpist i et alpinanlegg, men topptur betyr mye mer enn å finne løssnø. Det er naturopplevelsen som driver de fleste her i landet. Å innta den ene toppen etter den andre i fjellmassiver med spektakulær utsikt må oppleves! Etter å ha gått min første topptur i Italia for egen maskin var jeg frelst. 

Topptur Besshø i Jotunheimen
På vei til toppen av Besshø (2258 m.o.h.) i Jotunheimen, med Åsnes fjellski og kortfeller i mohair. Turen tar cirka åtte timer i delvis slakt terreng. Litt krevende i de bratteste partiene, og da er det ingen skam å gå. Her fikk jeg også frisket opp gamle telemarkkunster på vei ned. Genser: Marius by mormor 🙂 Ullvotter med skinn fra Ortovox. Ull er varmt og puster godt. Superlette vindvotter og vindtett skalljakke i sekken, så er jeg klar for kalde topper og nedfarter.

De beste toppturene

Norske fjell er mye barskere enn alpene, fordi klimaet kan være arktisk iskaldt selv i mai. I alpene kan du sole deg i januar. Det er bare å glemme i Norge. Men i mai derimot… Ai ai! Er du en habil skikjører, fjellvant og eventyrlysten, da er topptur definitivt din neste dille.

Og hvor finner du de beste toppturene? Der det er rundt tusen høydemetere å gå til topper fra 1500 m.o.h. og høyere, med gode snøforhold. Da er det gjerne Sunnmørsalpene, Lyngen i Lofoten, Senja, Møre & Romsdal, Sunndalsfjella, Jotunheimen og Hemsedalsfjellene som gjelder. FRIFLYT.no har kanskje Norges mest erfarne og populære toppturredaksjon, og du finner også flere fine grupper på Facebook som gir gode tips til hvor det er best forhold akkurat nå.

Topptur til Harahorn
Topptur til Harahorn (1581 m.o.h.) i Hemsedal. En kort og enkel topp med god oversikt for begynnere. Du kan starte rett fra parkeringen etter en bomvei.

Topptur – en utstyrsguide

 

Topptur utstyr
Klassisk randoutstyr: Black Crows Navis Freebird med feller og randobindinger som kan reguleres i tre høyder (i plast…bør være metall) og lette randostøvler fra Tecnica. Myk, lett og pustende ullfóret bukse fra Ortovox. Superlett skalljakke fra Arcteryx. Takk til Davos Klosters for lån av skiutstyr.
Foto: Sondre Eriksen Hensema @itseriksen

Utstyret har mye å si, men det betyr ikke at du må ha det siste og letteste av randoutstyr. Her er en liten oversikt over hva slags ski du trenger, i forhold til behov og nivå.

Randonèeski: Lette ski, bindinger og støvler som gir deg minst mulig vekt for å gå i bratte motbakker, samtidig som du har en viss bredde og stabilitet for alpin nedkjøring. Men, skiene er såpass myke og lette at krevende forhold, som tung snø og skare, kan bli litt vanskelig. 

Fjellski: Klassiske turski for langrenn i fjellet. Stødige litt brede ski med stålkanter og kraftigere bindinger og støvler enn vanlige langrennski. Ypperlige til slake telemarkssvinger og bratte bakker inntil en viss grad. Du må gå fiskebein eller sidelengs der ski med rando- og gåbindinger kan gå rett opp. Du må ta av skiene og feste dem på sekken i de bratteste bakkene både opp og ned. 

Løssnøski med gåbindinger: Brede, litt tunge alpinski med tyngre bindinger og støvler enn rando. Du må ha god styrke og kondis i motbakkene, men får desto mer moro på vei ned. For deg som vil ha kompromissløs løssnøkjøring når du først har slitt deg opp til en topp.

Telemarkski: Her har du løs hæl både opp og ned, og vil gå lettere opp enn med tyngre utstyr, men slite på harde, bratte nedfarter. Derimot vil du ha det sykt gøy under gode forhold.

Topptur Råskardfjellet
Liten drikke- og nøttemikspause på vei opp til Råskardfjellet kalt 1609, i Hemsedal. Stort og lekent område for de litt mer erfarne. K2 randoski og Black Crows løssnøski.
Slalomstøvler gåbinding
Når du går med vanlige slalomstøvler i gåbindinger fester du dem bare på tuppen. Funker gull! Skiene er Black Crows Navis Birdie. Jeg har kun tynne knehøye ullsokker fra Kari Traa under buksen, pluss en tynn ullboxer fra Aclima. Buksen fra Ortovox er ikke vindtett, men ullfóret. Perfekt til mai.

Feller – toppturens beste venn

De beste er dyre, men verdt hvert øre. Kortfeller får du til fjellski, og er fine å beholde på vei ned i krevende forhold, som når det er harde skavler og isete. Langfeller til rando og toppturski kommer i to ulike typer: Mohair (dyrest og best) og nylon. Tørk dem om mulig før du tar dem av skiene. Tips: Når du ikke bruker fellene bør de oppbevares i dypfryseren.

 

Topptur eller randonnee
På vei opp til Harahorn i Hemsedal.
Sveits topptur
Pudder i Davos, Sveits med randoutstyr. Halve moroa er å oppleve fjellet fra forblåste topper til skog, bekkefar og tilslutt havne i en fjellbygd der du kan fraktes tilbake med puddertaxi eller noe.

TOPPTUR: Mine beste tips

  • Toppturer er tross alt harde motbakker, som betyr at du bør ha god kondis og ha trent godt på forhånd for å få glede av turen. Prøv deg gjerne i en alpinbakke noen ganger før du drar. Tren spesielt styrke for lår, rumpe, rygg og overarmer. Randonée er knallfin trening for hele kroppen!
  • Skredkurs anbefales på det sterkeste. Du må ikke bare ha skredutstyr i sekken (søker, spade og stang) men vite hvordan du bruker det. Du er utenfor sikkerhetsnettet i et alpinanlegg.
  • Lær kart og kompass, og vit hvordan du «leser» fjellet. Uansett må du alltid gå med en eller flere erfarne, som tar gode veivalg med hensyn til vær, snøforhold og skredfare. Uansett hva YR melder så vil været kunne skifte brått, og det er nesten alltid vind og kaldt på toppene.
  • Vit hvor følget ditt er til enhver tid. Mist dem aldri av syne.
  • Tren på å ta av og på feller raskt før du drar på tur. Det er ofte iskald vind på toppene, og da skal du klare å tørke fellene kjapt for deretter å ta dem av og pakke dem ned før fingrene fryser av deg.
  • Ta korte, nødvendige pauser på vei opp for å unngå å bli for svett og sliten. 
  • Sekken må være minst 30 l for å få plass til alt du trenger av utstyr: Spade, søkestang, mat & drikke, feller (på vei ned), sitteunderlag, goggles (fjellbriller) solkrem, vindtett jakke, ekstra votter, lue, buff, sokker og førstehjelpssaker (evt. gnagsår, kutt og brudd). Hjelmen er kjekk å feste i et hjelmnett utenpå sekken
  • Ha fulladet mobil til å ta spektakulære bilder. Men, husk at alle de fine bildene du ser på Instagram er tatt når forholdene gjorde det mulig. Du ser ikke møkkaværet, vinden, de harde, bratte partiene og juvene, for da har man sin fulle hyre med å holde seg på beina.
  • Begynn med enkle topper, der du har full oversikt og folk rundt deg.
  • Vær mentalt robust… Alt som er trendy tiltrekker rubbel og bit av folk, men toppturer er ikke for deg som ikke tåler en trøkk eller ti. Du må takle at det kan bli hardt, vanskelig, svært slitsomt, kaldt, farlig og ingen mulighet for å snu. Du må også kunne ta vare på turfølget om noe går galt. Dette er ekstremvarianten av fjellturer. 

LES MER: Skredkurs og puddersamba i Sunnmørsalpene >>

Paradis for toppturer
Det ultimate toppturstedet? Arosa Lenzerheide i Sveits er et paradis for alt av toppturer. Her har vi kommet over 3000 moh med gondol for å nyte baksiden av alpinanleggene. Foran oss har vi flere kilometer jomfruelig snø i alle varianter. Gå alltid med guide i alpene. Da får du både trygghet og tilgang på gode steder og historier. Guide: Christian Hemmi.