Minnene fra ferien er nesten like deilige som ferien selv. Men hvordan forvandler du øyeblikkene om til blinkskudd? Her er 10 gode tips fra Vibeke som holder fotokurs på Journalistskolen.

Fototips blinkskudd
Den vakre feriestranden, her Elafonisi på Kreta – men hvordan fotograferer du den best?

10 blinkskudd-tips

Fototips 1 – Komposisjon – hva er nå det?

Fototips blinkskudd komposisjon
Diagonale linjer (vannkanten) og effektiv bruk av skyggen fra surfebrettet har gitt dette bildet en spennende komposisjon.

Å tenke komposisjon er en treningssak, og mange synes kanskje ordet «komposisjon» høres abstrakt ut. Men komposisjon handler egentlig bare om å sette samme de ulike elementene i bildet slik at de fungerer godt sammen. Med andre ord, tenk gjennom motivet ditt før du trykker på avløseren. Hva er det du ønsker å fotografere? Hva er hovedmotivet ditt? Hvordan får du det best frem?

Fototips 2 – Hold et øye med bakgrunnen

Fototips blinkskudd komposisjon
Her er en annen variant av det første bildet. Her står hovedpersonen foran klippen. Ser du hvordan det fungerer bedre å vente til hovedmotivet har en ren bakgrunn?

Dette er en forlengelse av å tenke komposisjon. Bakgrunnen er nemlig minst like viktig som forgrunnen – allikevel tenker de færreste på bakgrunnen. Sjekk alltid bakgrunnen før du trykker på avløseren! Du vil unngå feil som dette der alt er et rotete sammensurium:

Fototips
Bare rot! Hva kunne jeg ha gjort? Enten flyttet modellen, eller beveget meg til venstre for å få vannet som bakgrunn.

Fototips 3 – Se lyset

Fototips blinkskudd lys eksponering
Man skulle tro jeg bare fotograferte kvinner med surfebrett, he he.

Det høres nokså svevende ut å si at du skal «se lyset«, men det er akkurat det du skal venne deg til. Observer hvordan lyset faller på den personen du skal fotografere. Funker det, eller blir det for mørkt? Kanskje blir det store, tunge skygger i ansiktet? Da bør du vurdere å bevege deg slik at lyset faller annerledes på motivet.

Fototips blinkskudd lys eksponering
Her er samme motiv som over. Forskjellen er at sola er bak henne på dette bildet, mens sola var bak meg på det første bildet. Et enkelt grep kan gi et mye bedre bilde!

Fototips 4 – Overskyet? Hurra!

Fototips portrett
Da jeg var i Paris med datteren min, var det overskyet. Det gir et fint, mykt lys som er perfekt for portretter!

Vi tenker ofte at de beste feriebildene bør tas når det er strålende sol fra skyfri himmel. Faktum er at hardt sollys kan være vanskelig å fotografere i. Er det overskyet, virker skyene som en «softbox» som jevner ut harde skygger. En overskyet himmel gir rett og slett et flatterende portrettlys.

Fototips 5 – Vær der det skjer!

Fototips portrett action
Sorry, men hvis du ligger på en solseng hele ferien, så går du dessverre glipp av de beste motivene…

Har du venner som alltid får fine bilder fra ferien sin? Da kan du være sikker på at de har spilt en aktiv rolle for å fange disse øyeblikkene. Vær på jakt etter gode motiver – ikke vent på at de skal dukke opp! Gå på fotosafari!

Fototips 6 – Tilsett lys

Blinkskudd i ferien
På ferie er det ofte mye sol, og bakgrunnen er gjerne lysere enn forgrunnen. Da bør du tilsette blitz.

Profesjonelle fotografer bruker blitz mye oftere enn amatører. Det er det en god grunn til. Blitz på en solfylt dag fjerner uønskede skygger i motivets ansikt, og gir et flott lysglimt i modellens øyne. Ikke vær redd for blitzen! Men husk at blitz kun har effekt på kort avstand. Hvis motivet ditt befinner seg langt ute i bølgene vil ikke blitz-lyset nå frem.

Blinkskudd i ferien
Blitz er en effektiv måte å bli kvitt harde skygger i ansiktet på.

Fototips 7 – Bruk innstillingene på kamera

Fototips feriebilder
Ønsker du deg en ufokusert bakgrunn, så kan kamerainnstillingene hjelpe deg.

Orker du ikke tanken på å lære deg blender, lukker og ISO, så er moderne kameraer utstyrt med mange preprogrammerte modus, som f.eks Portrett, Sport og Planter. Når du bruker disse, så vil kameraet velge blender og lukker som gir deg de resultatene som er optimale for å skape henholdsvis gode portretter, actionbilder og nærbilder.

Fototips 8 – Sånn blir du en racer med mobilen

bedre mobilbilder
Joda, du kan ta skikkelig fine bilder med mobilen!

Hvis hensikten med bildene dine er å fange ferieminner, så kan du trygt bruke mobilen din til å fotografere. Har du Android, så må du sørge for at kameraet tar bilder på høyeste oppløsning. Med iPhone bestemmer du størrelsen på bildet når du skal dele det.

Ta bedre mobilbilder
Det eneste som skiller mobilbilder fra bilder fra større kameraer, er selve verktøyet.

Bruk kunnskapen din om komposisjon og lys, så skal du se at mobilbildene dine blir bedre! En god fotograf kan ta bilder med hvilket som helst kamera. Mobilkameraer håndterer som regel ikke lave lyssituasjoner like godt som et tradisjonelt kamera, men fordelen med ferie er jo at man er mye ute og kan fange ferieminnene på dagtid!

Fototips 9 – Se verden på en annen måte

Ta blinkskudd i ferien
Her ser du hvilken effekt det kan ha å bøye seg ned.

Vi har en lei uvane å heve kameraet til øyet, og ta bilde fra samme perspektiv hver gang. Lek med kameraet ditt, enten det er en mobil eller et digitalkamera, og utvid perspektivet du ser verden med. Bøy deg ned, klatre opp, vend kameraet opp ned. På denne måte kan du få skikkelig dynamiske bilder!

Fototips 10 – Still alarmen

Ta bedre feriebilder
Morgenstund har gull i munn!

Dette er kanskje ikke det du har mest lyst til å høre, men vil du ha skikkelig gode bilder av stedet du besøker, så bør du stå opp med solen. Det er noe helt eget med morgenstemningen – og ikke minst soloppgangslyset! Mitt tips er å sette deg et mål for morgenfotograferingen, sånn at du ikke blir gående rundt på måfå.

Fotograf Vibeke Montero
Håper du har lært deg noen nye triks for å fange sommerferiens beste minner!