For mange turister i Barcelona?
Når hele verden er i Barcelona på samme tid, blir det trangt. Du har kanskje merket det selv. Vi spør: når blir det for mye?
Når hele verden er i Barcelona på samme tid, blir det trangt. Du har kanskje merket det selv. Vi spør: når blir det for mye?
Koffertene knatrer over brosteinen i Avinguda de Valencia i Barcelona. Det er ikke barnevognhjul, men kofferthjul. Horder av turister er på vei til hotell eller til Plaça Catalunya for å ta flybussen. På barene snakkes det engelsk, tysk, japansk, svensk. Inne i mellom går en og annen pensjonist på ustø ben. Der hvor det tidligere var et bakeri eller en lokaleid bar, er det nå suvenirbutikk eller en bar hvor patatas bravas er byttet ut med generiske homemade fries. Barcelona er blitt Benidorm, bare med penere arkitektur.
Turismen er en viktig industri som kan bringe store inntekter. Enkelte steder, som for eksempel Bali, har inntektene bidratt til at man kan dyrke sin egen kultur og bevare lokale skikker. I andre land har man gått inn for å verne natur og ville dyr, som turistene ønsker å se og oppleve. Blir det for mye turisme, kan man ende opp med samfunn der lokalkulturen fortrenges, kulturen forflates og til stor slitasje på kulturskattene. Jeg tror Barcelona er i ferd med å få utfordringer. Med 100 millioner årlige turister kan det bli så mange til at det er vanskelig å nyte byen.
– Las Ramblas tilhører ikke lengre Barcelona. De som går her, er ikke innbyggere eller butikkeiere i Barcelona, sier Lluís Wenceslau Aparicio til avisen El País.
Han forteller at han og hans familie har bodd i samme leilighet på Ramblas i snart hundre år. Han er ikke alene om å være kritisk.
– Når jeg skal inn til meg selv, blir jeg tilbudt shots, sier César García til El País og legger til at det likevel er et privilegium å bo i en så vakker gate.
Fran i Bortebest.no har vært bosatt i Barcelona i 20 år. Utenfor hans vakre, gamle gård i Carrer Marina, hvor også Gaudìs katedral Sagrada familia ligger, er det permanent kø.
– Jeg kan ikke lenger gå i butikken uten å stå i kø, fortalte han.
Derfor elsker jeg Barcelona »»
Boligprisene har blitt drevet i været, som følge av at mange utlendinger kjøper og leier boliger. Lønningene har ikke steget tilsvarende, her er mange lønninger på tusen euro i måneden eller mindre. Flere særegne butikker, som interiørbutikken Vinçon, har måtte stenge som følge av økte husleier.
Selv bodde jeg i Barcelona i to perioder tidlig på 2000-tallet. Det jeg elsket, var å vandre i den spanskkatalanske kulturen. Kjenne på de små kulturelle særhetene, som alltid å bli hilst til på katalansk og glede meg til det jeg kalte spradetimen, timen etter skoletid, da folk trakk ut i gatene for å leke i parken eller spise en bolle på konditori. Nå er det spradetime hele døgnet – hele året – og det er ofte vanskelig å komme seg fram. Tidligere var det regnet som katastrofalt å spise på Ramblas, nå kan du inkludere Eixample og Born i den gastronomiske no go-sonen. Det finnes selvsagt fortsatt mange fantastiske restauranter.
Michelin-måltid til 39 euro »»
Barcelona er på vei til å miste meg. Å sikksakke gjennom horder av turister og spise pseudobasiske tapas, er like interessant som en lørdagskveld på Ikea. Katalanske politikere har for lengst begynt å snakke om belastningen turismen medfører. Bortebest.no mener byen må dyrke kvalitet og sørge for at lokalbefolkningen og turistene får plass og rom nok. Ellers kan både inntekter og rennomme ryke. De pengesterke turistene som søker nettopp de kulturelle særhetene, reiser andre steder. Selv vil jeg ha plass til å strekke ut bena uten å dumpe inni naboen. Hvordan politikerne skal lykkes med denne gordiske knuten, gjenstår å se. Inntil videre sier jeg ‘adeu’ min vakre, gamle hjemby. Lykke til!
Madrid eller Barcelona? Se hva vi digger i de to byene »»