Finnes det virkelig noen som foretrekker midtgangsetet på fly? Ikke jeg i hvertfall. Men det hender jeg ender opp der. Hvis jeg ikke gidder bruke 300 kroner på å kjøpe sete på forhånd. Når billetten koster 600 kr virker det litt ekstravagant.

Uskrevne regler

Det er noe herk at det ikke finnes tydelige regler og føringer for hvordan man skal oppføre seg i ulike flyseter. Man sitter unaturlig tett inntil fremmede, og det virker som om det er et fritt-frem-for-egoistisk-oppførsel ombord.

Er det greit at han i midtsetet lener seg over meg i vindussetet for å regulere vindusskjermen? Og hvem har egentlig krav på armlenene?

Flysete midtgang
Er du en midtgang-type? Da må du være forberedt på å reise deg.

Midtsete – dritten i midten

Jeg kan ikke tenke meg noe positivt med midtsetet med mindre man reiser sammen i en gruppe/familie.  Jeg har opplevd å bli sittende mellom et belgisk par som bevisst hadde bestilt vindu- og midtgangsete i håp om at midtsetet ville stå tomt. Men der satt jeg. Det forhindret dem ikke i å oppføre seg som om det sto tomt, og halvveis i flyturen måtte jeg manne meg opp og be dem vise hensyn. Det var skåling, høylytt latter og intime samtaler 5 cm fra ansiktet mitt.

Den eneste fordelen med midtsetet er at det gir deg råderett over armlenene på begge sider.

Når du sitter i midten må du be naboen ved vinduet om å heve eller senke vindusskjermen. Du må også kontrollere knærne dine sånn at ikke de lener seg inntil sidekameratene. Ikke noe manspreading. Dritten i midten har også en rolle som håndtlanger for flypersonalet som ikke er utstyrt med Inspector-Gadget-armer. Ta i mot matbrett fra flypersonalet og send det videre til vinduskompisen med et smil.

Vindussete fly
Hvem skal egentlig kontrollere vindusskjermen? Foto: Ferran Feixas

Vindu – for drømmere

Å sitte ved vinduet betyr at du sitter «på første rad» under landing og take off. Vil medpassasjerene dine ta bilder ut av vinduet, så må du lene deg bakover. Har jeg vindussete benytter jeg meg av anledningen til å gå på toalettet når naboen skal dit. Da slipper andre å reise seg to ganger. Etter landing må du også bli sittende å vente til herr midtgang og fru midtsete har reist seg. Når det gjelder vindusskjermen, så er den på ditt territorie. Det betyr at du kontrollerer den, men at du selvsagt er lydhør hvis naboen ber deg heve eller senke den.

Midtgang – alt under kontroll

Velger du midtgangsetet, så burde det stå med liten skrift at du plikter å reise deg ved behov. Ja, selv om ungen ved vinduet har vært på toalettet fem ganger allerede. Ingen synes det er gøy å plage andre, så hvis noen ber deg om å reise deg, så smil å si at det er «no problem». Etter landing er du den første på din rad som skal reise deg opp – ikke bli sittende å vente til massen med mennesker begynner å bevege seg mot utgangen. Sørg også for å ha kontroll på bena. De skal ikke strekkes ut i midtgangen og lage en hinderløype for folk som skal på toalettet. Vil du strekke på bena, så reis deg heller opp og gå en tur.

Klar for flere flyvettregler? Her er 10 uskrevne bud og 10 ting som irriterer oss på reise