Her er 10 ting som skaper bedre stemning på flyplasser og stasjoner.

1. Når du, mora di og eventuelt de tre vennene dine står på rekke i rulletrappa.

Stå til høyre, gå til venstre. Slipp folk forbi! Ikke alle er på søndagstur.

Fran Inga Bagan Burma
Det er stiligere å være hyggelig og si «unnskyld» enn å snike i køen og være sur. Her er fotograf Fran Fernándes og jeg på reise i Burma.

2. Når du går med ryggsekk og dytter, dulter og skraper borti alt og alle på tog, buss og fly.

Er du klar over at du blir dobbelt så stor med en ryggsekk? Og at det faktisk er hyggelig om du sier «unnskyld» når du skraper opp fleisen min med den logistikkmessige idiotiske bagasjen du insisterer på må være på ryggen inne på tog og buss.  Ta den av og ned på bakken om du for eksempel er på buss eller bane.

3. Når du tråkker meg på hælene fordi du ikke behersker å gå i kø. Og ikke sier unnskyld.

Med mindre du har nedsatt syn eller andre utfordringer, så er det ingen, jeg gjentar, ingen grunn til å tråkke folk i hælene. Tenk på at tangodansere i Buenos Aires aldri tråkker andre på føttene, uansett hvor folksomt det er på dansegulvet. Lær av de beste! Neste gang du tråkker på meg i hælene, kan det være hyggelig og svært avvæpnende om du sier «unnskyld». Da tenker jeg: «Du ser meg» og det kjennes fint.

4. Når du sniker i sikkerhetssjekken «fordi du har så dårlig tid».

For det er jo ingen i køen som skal rekke et fly akkurat når du kryper under sperringen. Når det er sagt: slipp syke og foreldre med slitne, små barn forbi.

Hvordan reise med et barn som ikke hører på?

5. Når du har på deg belte med stor spenne, store smykker og liksom later som du ikke vet at pc-en må pakkes ut av vesken.

Vi kan alle glemme, pakke formålsløst og surre litt. Men når du reiser i jobb og er på flyplassen tre ganger i uken, så vet du at du pc-en skal pakkes ut. Når du må gå tilbake, hefter du alle som står bak deg. Og la være å ta på deg den «du må jo se at JEG ikke er terrorist»-holdningen. Det står helt sikkert ikke i vaktens arbeidsinstruks at de skal gi unntak for deg. Husk at det står en lang kø bak deg, gjerne en mor eller pappa med bamser og barnevogn. Hvis du har tid, så er det lurt å legge klokke og smykker i veska i stedet for å ta det på deg akkurat den dagen du skal ut å fly. Gi sikkerhetsvakten et smil. Han eller hun har sikkert møtt noen «veldig viktige» mennesker også i dag.

Reis med barn_02
Bottom line: Takk og lov for barnas fantastiske sovehjerter som lar dem sove gjennom flybytter og lange reiser.

6. Når du sukker og stønner over unger på fly.

Barna har også løst billett. Med mindre du har bestilt alle flysetene for deg selv, kan du ikke regne med å ha flyet for deg selv. Husk at barn fortsatt er under opplæring. Vær et forbilde. Et raust et.

7. Når du ikke hjelper folk med bagasjen om bord i flyet.

Det er kanskje ikke din bagasje. Men det er lov å gi en hånd (også om du er kvinne), slik at boardingen går raskt. Folk blir glade om du ser dem. Her har du, om du er nordmann- eller kvinne, mye å lære av stort sett alle andre mennesker i verden.

8. Når du stapper deg inn på buss, trikk, båt og bane før folk har gått av.

Da går av- og påstigningen langsommere og det blir mindre flyt i trafikken. I tillegg ser det idiotisk ut når du panikkslagent trenger deg gjennom mengden på vei ut. Gå til siden, smil og la folk gå av. Så er det din tur til å gå på.

9. Når du sniker i køen.

Du så meg ikke. Eller det var en kasse som plutselig ble ledig, så da var det bare å ignorere alle som stod foran deg og løpe til kassa. Vær en gentleman. Det gjelder deg også, kvinne.

10. Når du står innenfor linja ved bagasjebåndet så du skal se bagasjen din når den kommer.

Ingen ser da sin bagasje. Flyplasseieren har laget linjen fordi det skal bli lettere for alle å se nettopp sin bagasje.  Gå et skritt tilbake.

Uenig? Meld meg i kommentarfeltet, på Face eller på Twitter!

Bli et reisegeni – fra A til Å