Pressereise

Jeg hører ofte folk som er veldig skeptiske til cruise. De fleste av dem har faktisk aldri vært på cruise, men skyr det likevel som pesten. Til alle dere: la meg introdusere Celebrity Beyond. Jeg var med på skipets jomfrureise i april, og her kan du kaste alle cruise-fordommer overbord. Skipet er feminint, funksjonelt og moderne – et fartøy designet for kvalitetsbevisste voksne. Ikke for stort, og ikke for lite: Det er plass til 3200 passasjerer ombord (500 flere enn den største Kielferga Color Magic). Til gjengjeld er Beyond hundre meter lenger, og veier nesten dobbelt så mye.

celebrity beyond cruiseskip
Celebrity Beyond ankommer Southampton i April 2022 for sin jomfrureise.
Hun ble bygget på det franske verftet Chantiers de l’Atlantique. Foto: Steve Dunlop

>> Cruise med barn? Her er skipet for deg

Design i særklasse

La det være sagt med én gang: Celebrity Beyond er ikke et utpreget barnevennlig skip, på samme måte som det norske luksusrederiet SeaDream og Azamara Quest. Du finner hverken vannsklier eller barnebasseng, til tross for at barn er velkommen ombord. Beyond er derimot skapt for kvalitetsbevisste par og gode venner som assosierer seg selv med urbane takterrasser fremfor flokkmentalitet i Syden. Vi som setter pris på farlig gode cocktails, lekker kunst på veggene og høy komfort (ja, det er kashmir-madrasser). Og når jeg sier vi, så mener jeg min venninne Merete og jeg.

Yngre målgruppe

M og jeg har kjent hverandre siden studietiden, og er begge i 40-årene. Vi speiler dermed målgruppedemografien godt. Her må du se langt etter rulatorer, og på skipets frisørsalong, som forøvrig er det eneste Kérastaste-instituttet til havs, så går det i kaviarbehandling og fargekonturering fremfor «vask og legg». Ser du noen med antydning til blått hår, så er det ikke på grunn av amoniakkrester i håret, men fordi de har bedt om en avant garde «kreativ farge»-behandling. Merete og jeg har vært på fem cruise sammen, og jeg undres stadig over at ikke flere legger venninneturen til sjøs.

celebrity beyond med venninner
Vi lot oss begeistre av skipets design – ikke minst fordi opplevelsene er trukket ut mot skipets ytre.
celebrity cruises cocktails
Frokost-mimosa: Digge cocktails hører selvsagt med på venninnecruise.

Celebrity Beyond er litt annerledes

Jeg har tidligere seilt med søsterskipet Celebrity Edge, som jeg har skrevet om i VG, og Celebrity Beyond er minst like lekkert! Dette er Celebritys tredje skip i Edge-klassen, og disse skipene skiller seg positivt ut i jungelen av stereotype cruiseskip. Jeg kunne selvsagt ha beskrevet detaljene som gjør at man snur seg etter Beyond når hun seiler forbi. Men det skal jeg ikke. Jeg skal la bildene snakke for seg. Skipet er skapt av blant andre interiørdesigner Nate Berkus, kjendisdesigner Kelly Hoppen, velværerådgiver Gwyneth Paltrow og arkitekt Tom Wright. Sistnevnte er kanskje mest kjent for å ha skapt det ikoniske hotellet Burj Al Arab (Seilet) i Dubai.

Lett gjenkjennelig: Du kjenner igjen skipene i Edge-klassen på den knalloransje «utveksten» som er en slags utvendig heis som veksler mellom å være bar og ombordstigningsplattform. Den har fått navnet «The Magic Carpet».

PS: Klikk på bildene nedenfor for å lese beskrivelsen av hvert bilde.

En ny type cruisepassasjerer

I tilfelle du ikke har cruiset de siste ti årene, så har det skjedd en aldri så liten revolusjon til havs. Kleskoden er betydelig myket opp, og mange av de nye skipene har gått bort fra sine rigide tidspunkt for bordsetting. Det er med andre ord enklere enn noensinne å virkelig slappe av på cruiseferie. Celebrity Beyond er selvsagt inget unntak.

celebrity_beyond-magic-carpet
Avslappet: Etter middag ble det fristende med en liten cowboystrekk i The Magic Carpet:)

Det har også skjedd en revolusjon når det gjelder mat og trening ombord. Mange – i likhet med meg – spiser ikke kjøtt, og ombord fant jeg mange smakfulle, kjøttfrie alternativer. Det er også tatt høyde for allergikere, og mennesker som rett og slett vil spise sunt – også på ferie. Spa-avdelingen har en egen cafe som spesialiserer seg på håndlagde smoothies, fruktsalater og andre sunne snacks.

Sunn på cruise
SPIS SUNT: I kafeen ved spa’et får du sunn mat. Perfekt etter trening!

Ombord finner du også et av cruiseverdenenes største gym som tilbyr det aller beste innen trening. Adgang til maskinene er gratis, men noen av timene må du betale for. På fitness-senteret kan du blant annet benytte deg av topp moderne Technogym-maskiner, frivekter og kettlebells. Eller du kan delta på F45-klasser, HIIT, peloton-sykkeltimer, barre-klasser, cardio boxing, yoga, m.m. Skipet har også en fabelaktig joggebane, som strekker seg rundt hele skipet og over to dekk, slik at den inkluderer litt stigning. Den desidert beste joggebanen jeg har sett til havs. (Jogget jeg? Nei. Men det er fordi pressecruiset bare varte i to dager. Hadde jeg vært på ti-dagers cruise, hadde jeg definitivt lagt igjen noen kilometer her).

DEN utsikten! Finner du ikke motivasjonen her, finner du den muligens aldri.
Celebrity beyond gwyneth paltrow
Gwyneth Paltrow, CEO i goop, er velværerådgiver på Celebrity Beyond.

Celebrity Beyonds restauranter

Vi var som sagt på et pressecruise som bare varte i to netter. Jeg skal derfor ikke påstå at jeg virkelig fikk anledning til å teste alle skipets restauranter, men vi spiste middag i to av skipets fire restauranter som er inkludert i cruisepakken. De har hver sin geografiske identitet; Cyprus (greskinspirert), Tuscan Grille (pasta og toscanske retter), Normandie (franksinspirert) og Cosmopolitan (amerikansk og internasjonalt).

celebrity beyond restaurant
På hver av de fire hovedrestaurantene finner du signaturretter som bærer preg av restaurantens geografiske referanse.
celebrity beyond mat
På Tuscan Grille spiste (og fotograferte) jeg en grillet branzino.

Jeg er ingen matblogger, men er matinteressert nok til at jeg kjenner igjen god mat når den treffer tungen. Maten i Celebrity Beyonds hovedrestauranter vil jeg karakterisere som god, men kanskje litt anonym. Den manglet, etter min mening, det lille ekstra løftet for å gjøre den til en minneverdig opplevelse. Jeg likte derimot veldig godt at hver av hovedrestaurantene hadde sin egen identitet, slik at man kan variere maten etter humør. Vinene, som ble servert til maten (og som også er inkludert i cruisepakken), var overraskende gode. Dessertene var også svært gode, bortsett fra New York cheesecake som jeg hadde ekstra høye forventninger til. Den var dessverre ikke kremete nok til at jeg bestilte den to ganger. Eplekaken og sjokoladekaken, derimot… nam, nam!

Lunsj-anbefaling

Det finnes også mange steder å spise lunsj ombord. Her vil jeg trekke frem den store buffetrestauranten Oceanview Cafe, som er lys, romslig og delikat, og hvor maten var svært god. Det er fort gjort å ha motforestillinger mot buffeter, som kan oppleves litt masete og rotete, men Beyonds buffetrestaurant var en positiv opplevelse. Den er inndelt i ulike soner, så det blir aldri lang kø. Du kan nyte maten innendørs, eller utendørs i al-fresco-delen.

celebrity beyond buffet
Oceanview Cafe: Legg merke til de store vinduene som gjør buffetrestauranten til et delikat lokale.

Vi ble forsynt av de ansatte ved hver buffetavdeling. Jeg foretrekker det, ettersom det reduserer matsvinn. Serveringsfat har også en tendens til å se udelikate ut når passasjerer skal forsyne seg selv, så dette håper jeg er en ny standard som har kommet i kjølevannet av Covid.

Ønsker du ikke buffet, og foretrekker et mer intimt lokale, så serveres det også lunsj i «Eden», som ligger bakerst i båten. Deres spesialitet er såkalte gourmet-sandwicher og salater, men disse levde ikke helt opp til forventningene. Lokalet derimot, fremstår som en grønn oase og er virkelig vakkert! I tillegg kan man spise en god og mettende lunsj på The Mast Grill like ved bassengområdet. Her går det gjerne i burgere. Foretrekker du en sunnere lunsj, er det bare å ta turen til The Spa Cafe. Når det er sagt, så er sjansene store for at du slett ikke spiser lunsj ombord, for hver morgen legger jo skipet til i en ny havn som venter på å utforskes.

Cruise for foodies

Har du vært på cruise før, så vet du at bare noen av restaurantene er inkludert i prisen. I tillegg finnes det såkalt specialty dining, og på Beyond er det hele åtte spesialrestauranter. Her betaler man et lite tillegg, men prisene er mye lavere enn på land. Le Voyage by Daniel Boulud er skipets stjernerestaurant, og her koster smaksmenyen 75 dollar per person. Daniel Boulud er en Michelin-chef, som blant annet driver den velkjente restauranten Daniel i New York. Et annet must er sjømatrestauranten RAW, som serverer fantastisk sjømat, deriblant sushi og den japanske fisken fugu, som er giftig hvis den ikke tilberedes riktig.

Celebrity Beyond er en kulinarisk satsing, der menyene er skreddersydd av Michelin-chef Cornelius Gallagher.

Underholdning ombord

Jeg pleier å si at den beste grunnen til å ta et megacruise som f.eks Symphony of the Seas, er at ungene stortrives og underholdningen er førsteklasses. Jeg var derfor nysgjerrig på underholdningen ombord på Celebrity Beyond, som er et betydelig mindre skip. Her er dommen: Jeg har tidligere nevnt at Beyond er et skip for voksne, og derfor starter underholdningen etter middag. Det passer meg perfekt. Et vinglass i hånden etter en god middag, mens jeg ser et dansenummer oppleves behagelig. Det er ingen tvil om at underholdningen ombord holder høy standard med dyktige dansere og sangere, men det var ikke alt jeg falt pladask for.

Når dag blir til natt forvandles Eden til et sydende cabaret-show der man er tett på underholdningen. Jeg elsket dette showet som engasjerte publikum, og hvor utøverne var karismatiske og dyktige.

Celebrity_beyond_art_show
Showet «Arte» er et visuelt fyrverkeri av sang og dans. Jeg klarte likevel ikke å bli helt revet med. Men kunst er og blir smak og behag, og mange trampeklappet etter showet, så her bør du nok gjøre opp din egen mening.

En annen form for underholdning skjer på toppdekket «Rooftop Garden». Her viser de filmer og sportsbegivenheter på storskjerm, og her føler man virkelig at man sitter på en lekker, urban takterrasse fremfor langt ute på bøljan blå. Dette likte jeg!

Kvinnelig kaptein – feminin touch

Jeg kan ikke skrive om Celebrity Beyond uten å nevne kaptein Kate McCue. Hun har 375 000 følgere på Instagram, og kaller seg selv en moderne havfrue. (Du ser hvorfor på instagrammen hennes).

Celebrity_beyond_kaptein_kate-mccue
Kaptein Kate McCue har ofte med seg sin nakenkatt Bug Naked på broa. Her er hun fotografert på The Magic Carpet. Foto: Celebrity Cruises

Hun er den første amerikanske kvinnen som er kaptein på et stort cruiseskip, og hun er dessuten en tro kopi av skuespillerinnen Sandra Bullock, eller hva? Celebrity Cruises har også en kvinnelig toppleder, Lisa Lutoff-Perlo, som er verdens første CEO i et stort cruiserederi. Man merker kanskje ikke påvirkningen deres i det daglige, men det gjør likevel inntrykk å høre Captain Kate’s stemme over høyttaleranlegget: «Hello, this is your captain speaking».

Dette liker jeg spesielt godt med Celebrity Beyond

 • Lugarene – de er elegante, romslige og topp moderne.
 • Fellesområdene – de er gjennomtenkte og gjennomdesignede.
celebrity_beyond_sunset-bar
Bakerst på skipet ligger Sunset Bar – en favoritt!
 • Større skip kan oppleves støyende, mens Beyond har et mer balansert lydbilde.
 • Jeg elsker at man føler seg tett på havet!
 • Gode treningsmuligeter og sunn mat ombord.
 • Wifi, tips og drikke er inkludert i cruiseprisen.
 • Kunsten på veggene og i fellesrommene er tidsriktig og nyskapende.
celebrity-beyond-roomservice
Også elsker jeg selvsagt room service! Husk å henge ut frokostbestiling på lugardøren før klokken 23:00.

Cruise og klima

Jeg hverken kan eller vil skrive om cruise uten å nevne klima. Det er jo ikke til å stikke under stol at cruiseskip forurenser, og det må vi alle forhold oss til når vi velger ferieform. Og nei, det holder ikke å erstatte plastsugerør med papirsugerør.

Ettersom dette var et pressecruise, kunne jeg delta på en klimakonferanse ombord der jeg fikk et innblikk i hva Celebrity Cruises gjør for å minimere sitt karbonavtrykk og en omvisning i skipets resirkuleringsanlegg. Nå skal jeg på ingen måte forsøke å grønnvaske cruiseindustrien, men to ting føler jeg meg sikker på:

 1. Seriøse aktører er genuint interesserte i å minimere forurensingen av verdenshavene.
 2. Moderne skip er langt grønnere enn gamle skip.

Celebrity Beyond er utrustet med:

 • Opplegg for å koble seg til landstrøm der det finnes.
 • Renseanlegg som reduserer utslipp av svoveldioksid med 98% og nitrogenoksid (NOX) med 97%.
 • Resirkuleringsanlegg som kan gjenbruke 85% av avfallet. Dette reduserer mengden avfall som fraktes til søppeldeponier på land.
 • Drivstoffbesparende teknologi som minimerer energibruken (blant annet miljøvennlig silikonbelegg på skroget som reduserer friksjon).

Som sagt, jeg skal på ingen måte grønnvaske cruiseindustrien. Faktum er likevel at Royal Caribbean Cruises (som Celebrity Cruises er en del av) har lykkes med å redusere sine klimagassutslipp med 35% siden 2005. Dette vitner i mine øyne om en positiv omstillingsevne. Deres nyeste mål er å nå Destination Net Zero i 2030. Det betyr i praksis å investere i nye teknologier som benytter seg av alternative drivstoffkilder som LNG (naturgass).

Kilde: klimarapport 2021