Dronning Elizabeth (21. april 1926 – 8. sept 2022) ble 96 år gammel. I 70 av disse årene var hun dronning av Storbritannia. At hun har betydd og fortsatt betyr enormt mye for sine landsmenn er det ingen tvil om. Og jeg skjønner hvorfor.

Dette har dronning Elizabeth betydd for meg

Hun var monarken over alle monarker. Den som minnet mest om dronningene jeg har hørt om i eventyr siden jeg var bitteliten. Uttrykket «prinsessen og halve kongeriket» betyr fortsatt noe i England, der Charles og Diana ble prins og prinsesse av Wales. Andrew og Sarah ble hertug og hertuginne av York. William og Katherine er hertug og hertuginne av Cambridge, og broren Harry og hans Meaghan er hertug og hertuginne av Sussex. Den norske kongefamilien har ikke helt samme schwung i sin folkelighet. Og nå som sjamanen Durek Verrett også har inntatt slottet, så tror jeg tiden er inne for å stille spørsmålet; hva betyr det egentlig å være konge, dronning, kronprins og prinsesse? Her har dronning Elizabeth satt standarden nokså tydelig.

En institusjon: Queen Elizabeth fulgte en lang arverekke etter kong Æthelstan som ble Englands første konge i 927.

Vi som har vokst opp med Queen Elizabeth på tronen – og vi snakker om to generasjoner – har selvsagt et forhold til henne. Man må ikke være monarkist for å beundre denne kvinnen, som har viet hele sitt liv til det britiske kongehuset. Har du fortsatt ikke sett The Crown, så finnes det kanskje ikke bedre tidspunkt enn akkurat nå.

Dronning – en jobb og en livsoppgave

Det som virkelig fascinerer meg med Queen Elizabeth, er at hun har tatt rollen sin som monark så inderlig seriøst. Vi har aldri sett henne «slå ut håret» eller skape overskrifter slik hennes barn har gjort. Hun har vært proff helt til sitt siste åndedrag, og det krever definitivt både stålvilje og dedikasjon. Og en stor porsjon ydmykhet og kløkt, tror jeg. Hun har vært gallionsfigur i et kongehus diktert av århundregamle tradisjoner, samtidig som Windsor-familien har skapt skandaler rundt henne. Hun har måttet myke opp verdiene, samtidig som hun har ivaretatt alle sine kongelige plikter. Det er bare å konstantere at nå som hun har funnet sin siste hvile, omringet av den nærmeste familien, så vil hun bli savnet av mange. Meg også. For sine verdier og sin rolle i det britiske samfunnet. Jeg kan likevel ikke unngå å tenke at dronning Elizabeths død markerer starten på slutten av monarkiet, både i England og her hjemme. Det er grenser for hvor mange skandaler et kongehus tåler.

Bye bye, Queen Elizabeth.

5 overraskende fakta om dronning Elizabeth:

  • Hun var med i den britiske armé, og ble utdannet til bilmekaniker i forsvaret. Her fikk hun kallenavnet «Princess Auto Mechanic».
  • Som ung prinsesse ble hun undervist i religion av erkebiskopen av Canterbury.
  • Hun har skapt en egen hunderase: Da hennes favoritthund som var en Corgi parret seg med Prinsesse Margaret sin Dachshund ble det til en «Dorgi».
  • Dronning Elizabeth er den eneste i Storbritannia som kan kjøre uten sertifikat. Hun lærte å kjøre i 1945, og ble sist sett bak rattet i fjor.
  • Hun deltok i en sketsj med James Bond (Daniel Craig) i forbindelse med åpningen av London Olympics i 2012. Mange mener at dronningen er den ekte «M».