Jeg har flydd min fair share av lange flyreiser, og jeg kan med en gang si at det ikke er en av mine favorittsysler. Med mindre jeg flyr business, noe som dessverre ikke skjer så ofte. Men det fine med lange flyreiser er at du kan glede deg til å lande på et eksotisk sted langt, langt hjemmefra!

 

Her er mine 8 beste overlevelsestips til lange flyreiser

#1 Støttestrømper mot «økonomiklasse slag-syndrom»

Støttestrømper er kanskje ikke det vakreste du kan ta på deg, men du verden så deilig det er å komme frem uten at leggene ligner tømmerstokker!

Støttestrømper eller kompresjonsstrømper motvirker blodpropp (dyp venetrombose) og øker blodgjennomstrømningen i bena.  «Økonomiklasse slag-syndrom» har blitt rapportert hos friske, unge reisende som fikk iskemisk hjerneslag under, eller kort tid etter, lange flyturer. Dette er altså ikke bare for oss over førti, men noe alle bør bruke på lange flyturer.

Støttestrømper lange flyreiser
Støttestrømper: Ikke direkte lekkert, men veldig smart!

#2 Ørepropper

Det er alltid en baby som gråter, eller en eller annen som ikke forstår at flyreiser krever innestemme. Jeg reiser aldri uten ørepropper som stenger all uønsket lyd ute. Som oftest sovner jeg med en lydbok på øret, men ørepropper er også gode å ha – pluss at de tar ingen plass. I samme kategori kommer sovemaske og nakkepute, men det er jeg ikke like avhengig av som ørepropper.

#3 Øyekrem i taxfree

reisetips lange flyreiser
En knert øyekrem før avreise gjør underverker!

Glem parfymeavdelingen! Når jeg skal på lang flyreise, er jeg alltid innom Lancome eller La Mer-avdelingene i Taxfree for å påføre en knert med øyekrem før avreise. Det hjelper garantert mot poser under øynene som forsterkes av lite søvn og tørr flyluft. Du kan selvsagt også ha med en god øyekrem i håndbagasjen, men hvis du ikke har det, er Taxfree et godt alternativ.

#4 Tannpuss

Ånde fra et annet kontinent lukter ikke godt – og føles ikke fresht. Enkelte flyselskap deler ut en liten velværepakke som inneholder en engangstannbørste og tannkrem, men ikke alle gjør ikke det. Jeg har alltid med meg tannbørste, reisetannkrem, deodorant og ansiktswipes i håndbagasjen. En god ansiktsspray er også deilig å ha når ansiktet føles som en inntørket valnøtt.

#5 Niste

Havregrøtt lange flyreiser
Smart niste! En pose instant havregrøt tar ingen plass og metter godt.

Jeg reiser aldri, på hverken korte eller lange flyturer, uten å ha med egen niste og vann. Du kommer til å bli sulten på langdistanseflyvninger, og maten som serveres er ikke alltid like delikat. Da er det godt å ha et eget lite forråd i veska. Andre ganger blir det forsinkelser, og da er den mandelposen eller ditt medbragte eple gull verdt! Jeg tar som regel med snacks hjemmefra ettersom utvalget på flyplassen både er kostbart og ikke alltid like sunt.

Tips til flysnacks: Unngå sterke lukter som egg og tunfisk av hensyn til medpassasjerene dine. Jeg har ofte med meg oppkuttede grønnsaker, frukt, nøtter, brødskive med avocado og ost, samt poser med havregrøt og suppemikser som jeg bare må tilsette varmt vann. Næringsrike proteinbarer er alltid gode å ha!

Mat på lange flyreiser
Mettende og næringsrik proteinbar fra Proteinfabrikken.no

#6 Sjal

Mange anbefaler å ta med tepper på lange flyturer, men det synes jeg er bortkastet ettersom jeg ikke trenger det etter at jeg lander. Derfor pakker jeg heller med meg et stort, mykt sjal i naturfiber som f.eks kashmir. Det luner og gjør reisen mer komfortabel.

Deilig kashmir gjør reisen litt mykere.

#7 Lounge

Hvis jeg skal mellomlande og har god tid før neste etappe, så kjøper jeg meg ofte adgang til en lounge. For det er ikke slik at lounger bare er for de med gull- og sølvkort. For 300 – 500 kroner kan du kjøpe deg adgang til lounger der du kan spise og drikke, slappe av, få nettilgang og benytte deg av rene og pene bad.

#8 Underholdning

Jeg elsker å se film på fly, men jeg har alltid en back up løsning i form av nedlastede serier, lydbøker og podcaster på mobilen. Dette skulle vise seg å være gull verdt på min forrige tur til Miami. Da skulle jeg opprinnelig fly med Norwegian, men ruten var operert av Wamos Air. De hadde ikke underholdning ombord, så det var mange skuffede passasjerer. Jeg var gudskjelov ikke en av dem.

Lydbok
Fabel.no er mitt nye favorittbibliotek online!

Tips til lydbokabonnement: Jeg har brukt Fabel.no i tre måneder, og er superfornøyd! For 169 kr i måneden (den første måneden er gratis) får du tilgang til et ubegrenset antall lydbøker i mange ulike sjangre. De har også en egen barneavdeling, slik at barn kan lytte til sine favoritthistorier. Hittil har jeg lyttet til Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Himmelske tilstander av Tove Nilsen, Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av Rune Christiansen og Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen. Fantastisk tidsfordriv på lange flyturer – eller mens jeg kjører bil hjemme!

LES OGSÅ: PAKKETIPS TIL CRUISE

ELLER HVA MED: 3 FANTASTISKE RESTAURANTER I MIAMI!