Jeg vet godt hvordan det er, det er så lett å gå i fella. Plutselig står man der med en ape på armen, og ender opp med å betale et par rupier for å ta et bilde med den. Jeg har syndet mot dyr på reise mange ganger, jeg har ridd på elefanter og vandret med løver – men aldri mer.

loevevandring mauritius
Løvevandring? Nei takk. Dette bildet er tatt på Mauritius. Foto: Vibeke Montero

Dyreplageri kamuflert som attraksjon

Nå vet jeg at når noe går på kompromiss med dyrenes naturlige adferd, så bør varsellampene ringe. En løve skal ikke kunne strykes av en tilfeldig turist. En spekkhugger skal ikke bo i trange basseng og hoppe på kommando. En delfin skal ikke susse deg på nesa. En bjørn skal ikke danse.

Så hvorfor fortsetter folk å støtte opp under en form for turisme som undergraver dyrenes verdi? Er det fordi vi synes at dyrene er så søte at vi ikke klarer å la være? Eller fordi vi ikke forstår at noen tjener penger på dyrenes bekostning?

Er Loro Parque på Tenerife bra
Er dette virkelig en ok måte å oppleve dyr på i 2019? Bildet er fra Loro Parque. Foto: Krzysztof Kowalik/Unsplash

Bruk makten din

Som turister har vi makt. Ved å unngå steder som SeaWorld i Orlando og Loro Parque på Tenerife, sender vi et sterkt signal om at vi ikke ønsker den slags attraksjoner. Sier du et tydelig nei til de som tilbyr deg et dyr på skulderen for så å be om penger for å ta bilde, så vil de forstå at denne typen business ikke noe å satse på.

Thailand_elefant_02
Elefantene på Elephant Hills i Thailand brukes ikke til riding.

Jeg vet at mange av dere allerede er godt opplyste om etikken rundt dyreopplevelser på reise. Men fremdeles ser jeg bilder i Instafeeden min av turister som smiler side om side med rampete apekatter og sedate kattedyr. Jeg håper vi sammen kan sende et signal om at dette ikke lenger er ok. Som sagt, har vi forbrukermakt. Bruk den!