Drar du vestover forbi den snobbete Solkysten, kommer du til den bohemske Lyskysten. Eller Cadizfornia, som vi som bor her liker å kalle området. Forvent blonde strender, svøpende Atlanterhavsvind, blendende vakre solnedganger og avslappede vibber. Armslag på stranda er en selvfølge, selv i august.

Hvorfor Cadizfornia?

Kjælenavnet Cadizfornia er ikke et klart avgrenset område, men henspiller på parallellene mellom California og Cadizprovinsen. Begge har en spektakulær kyst som inviterer til en aktiv livsstil, samtidig som beboerne deler en nokså avslappet holdning til livet. Mange – særlig surferne – kommer hit i retro camper vans som understreker det bohemske imaget. Også er det disse palmene da, som alltid ruver høyere enn bygningene. Jeg liker å tenke at her har myndighetene lært av turistbommertene som ble begått i charterturismens spede begynnelse, der Torremolinos, Benidorm og Mallorca ble ofre for ukyndig masseutbyggelse. I Cadizfornia finner du hverken masseturisme eller all-inclusive-hotell.

cadizfornia-sotogrande
Sotogrande er den siste utposten på Costa del Sol hvor du kan nyte Cadizfornias vibber. Herfra vil de slanke Washingtonia-palmene ruve i gatebildet. Foto: Jolly Mile

Cadizfornia – et sted for eventyrere

Jeg tror det finnes to typer turister. De som verdsetter å gå i andres fotspor, der alt er utprøvd og plassert i en stjernekategori – og de (vi) som gjerne vil utforske livet og verden på egne premisser. Jeg tilhører definitivt siste kategori. Jeg sier dette fordi Cadiz har like lite med masseturisme å gjøre som campingferie på Finnmarksvidda. I Cadiz finner du livsnyterne. Surferne som først finner indre lykke når de danser i takt med horisonten der Afrika åpenbarer seg som en svak relieff. Hesteelskerne som trykker naturlig horsemanship til sitt bryst, og som vil ri barbak (uten sal) på stranda i solnedgang. Du og jeg som vil spise kortreist mat, og alle oss som setter pris på strender der du slipper å møte naboen.

cadizfornia-tarifa-sommer
Jeg stikker til Tarifa og Lyskysten så ofte jeg kan. Gjerne med hundene – sommer som vinter.
På klare dager ser du over til Afrika fra Tarifa. Avstanden på bare 15 km virker mye kortere.

Hva gjør Cadiz unik?

Cadiz har du kanskje hørt om før? Det er ikke bare Europas eldste by, men også en av Andalucias åtte provinser. Langs hele provinsen strekker det seg milevis med blonde sandstrender, der du kan forvente litt mer vind enn langs Middelhavskysten, temperaturer på 20+ i vannet, myke sandstrender og kveldstemperaturer på under tjue. Tro meg, kveldstemp på under tjue er en velsignelse i denne delen av Spania. Når jeg drar til Lyskysten, setter jeg stor pris på å pakke en hettegenser. Her er det forøvrig ikke noe krav om å pynte seg – lave skuldre og flipflops gjelder på stranden, såvel som på restaurantene.

Bildet er tatt i Tarifa i august. Noe helt annet enn overfylte strender på Solkysten eller Mallorca. Foto: Vibeke Montero

Tarifa – Cadizfornias kommersielle hub

Cirka 1 time og 45 minutter fra Malaga finner du kyststrekningen som er kjent som Costa de la Luz (Lyskysten). Kjør motorveien A7 forbi den stygge havnebyen Algeciras, og peil deg inn på N-340 til Tarifa. Her starter du roadtripen. For bare ti år siden var Tarifa en utpost de færreste kjente til, men nå har det dessverre blitt en destinasjon for utdrikningslag, særlig i mai-september. Kommer du utenom høysesong, vil du likevel oppdage et Tarifa som er ekte og fantastisk!

Når disse damene ruller forbi deg på stranden, gjør du lurt i å kjøpe en kake. For en euro får du hjemmebakte godsaker.
Tarifa er Europas sørligste punkt. En ekte utpost.
Når jeg får venninner på besøk fra Norge, drar vi selvsagt til Lyskysten for å nyte de bohemske vibbene.

Zahara de los Atunes, Barbate, Vejer, Los Caños de Meca, El Palmar

Mitt tips til deg som vil utforske Cadizfornia er å bevege deg videre forbi Tarifa. Her åpenbarer Lyskysten seg med et Andalucia forbeholdt spanske turister. Her ferierte filmskaperen Almodovar og hans entourage i sin tid – i årene etter diktatoren Francos fall. Lola Flores og hennes flamencofamilie. Flamencoartisten Camaron de la Isla vokste opp og fant sin inspirasjon her, og gitargeniet Paco de Lucia vil for alltid være forbundet med havnebyen Algeciras. Lyskysten er og blir et kunstnerisk stykke Spania forbeholdt spesielt interesserte. Og nettopp derfor er det så gøy å kunne introdusere muligheten for en roadtrip for bohemske livsnytere. Du møter kanskje ikke kelnere som snakker flytende engelsk. Heller ikke store hotell der de ansatte har gått hotellskole i Sveits. Men hva gjør vel det? Få med deg bølgesurf i El Palmar, stranden Los Alemanes i Zahara de los Atunes, boutiquehotellet La Casa del Califa i Vejer de la Frontera, tunfiskrestauranten El Campero i Barbate og selvsagt, stranden der The Battle of Trafalgar sto i 1805, i Los Caños de Meca.

El Palmar er definitivt en av mine sommerfavoritter!

For deg som kjeder deg på stranden

Kjeder du deg på stranden? Det gjør jeg og. Derfor kan jeg anbefale strendene langs Lyskysten av hele mitt hjerte. Her kan man ri, surfe, kitesurfe, klatre, sykle, gå tur, eller simpelthen bare rigge seg til på en chiringuito med noe kaldt i glasset. De blendende vakre solnedgangene som har skjenket navn til kysten tar dessuten alltid pusten fra meg. Dette er fastlands-Spanias eneste kyst hvor du ser sola stupe i havet, bortsett fra Galicia i nord (der vannet er altfor kaldt til å bade). Langs Lyskysten er havet varmt og klart, med hvetemelsand på langgrunne strender. Rett og slett et sommerparadis!

Muligens ble parasollen i Tarifa og jeg skilt ved fødselen?

Fakta Cadizfornia

Kort oppsummert: Cadizfornia

  • Cadizfornia er kallenavnet på Cadizprovinsens kyst.
  • Den strekker seg fra Sotogrande på Costa del Sol, forbi Gibraltar, Tarifa, Cadiz by og slutter i Sanlucar de Barrameda.
  • Fly til Malaga, lei bil, og legg ut på tidenes roadtrip! Perfekt for en venninneferie.
  • Jeg anbefaler å bestille hotell på forhånd. Her finner du ingen store hotell, så rommene blir fort utsolgt.